speurtocht natuur Friesland

Spelenderwijs ontdekken tijdens Beleefroute Waswadpad

Last updated:

Nog niet zo lang geleden lag dit deel van Natuurpark Lauwersmeer onder water. Inmiddels heeft zeewier plaatsgemaakt voor bomen, leven er nu vogels in plaats van vissen en kun je er wandelen zonder natte voeten te krijgen. Tijdens Beleefroute Waswadpad kunnen kinderen spelenderwijs meer te weten komen over de flora en fauna in dit gebied. Wandel je mee?

Natuurpark Lauwersmeer

De Lauwerszee maakte vroeger deel uit van de Waddenzee. De watersnoodramp van 1953 is dit gebied bespaard gebleven, maar uit angst voor overstromingen in de toekomst, werd hier in 1969 een dam gebouwd. Een deel van de zee werd zo afgesloten. Het zoute water werd zoet water en alle zeedieren en beplanting kon hier niet meer overleven.

Maar de natuur vindt altijd een eigen weg en dus heeft dit natuurlandschap de afgelopen 50 jaar een bijzondere transformatie ondergaan. Wadvogels begonnen zich hier te vestigen en er is zelfs een broedend stel zeearenden gespot. De natuur is hier nog steeds in ontwikkeling en dat zorgt ervoor dat het heel goed mogelijk is dat een wandeling nu heel anders zal zijn dan precies dezelfde wandeling over 5 jaar.

Het gebied is vooral aantrekkelijk voor vogelliefhebbers. Wie hoort de specht in de boom tikken? Daarnaast vind je er heel veel soorten planten en bloemen. Ook leven in dit natuurgebied onder andere wilde dieren zoals vossen, hazen en reeën.

Grote grazers als Schotse Hooglanders en Konikpaarden worden hier ingezet als natuurlijke grasmaaiers. Bijzondere dieren die je van een afstandje mag bewonderen.

Beleefroute Waswadpad

Nationaal Park Lauwersmeer, bij de Waddenkust van Friesland, is een prachtig gebied om samen doorheen te wandelen. Om kinderen ook enthousiast te krijgen voor een wandeling is hier geen kabouterpad, elfendeurtjesroute of speurtocht uitgezet, maar kun je hier het Waswadpad volgen.

Het natuurpad is zo’n 1,5 km lang. Net lang genoeg voor de korte kinderbeentjes. Langs het Waswadpad vind je diverse leuke speeltoestellen met daarop opdrachten om uit te voeren. Het leuke is dat kinderen tijdens het volgen van de route meer te weten komen over de natuur en het natuurgebied en tegelijkertijd meer respect krijgen voor natuur en milieu. Een win-win situatie dus!

Klimtoestellen, speelhuisjes en opdrachten kun je onder andere langs de route vinden. Bij diverse tussenstops kun je ook even zitten om de kinderen lekker te laten uitrazen en zelfs om een kleine picknick te houden.

Dankzij de mooie en kleurrijke illustraties is het zelfs voor de allerkleinsten een leuk pad om te volgen.

Aan het eind van de route vind je de grote uitkijktoren ‘Reiddomp’. Het is even een klim, maar eenmaal boven heb je echt een prachtig weids uitzicht over het natuurgebied. Onderweg naar de top kun je je zojuist opgedane kennis van het Waswadpad even testen, want ook hier vind je weer opdrachten en informatieborden.

Boven op het uitkijkplatform zijn in het midden een soort krukjes gemaakt, waar kinderen veilig op kunnen staan om zo ook over de railing te kijken. Of gebruik ze als zitplek om even uit te puffen na al die trappen. Is de top net iets te hoog? Ook vanaf de iets lager gelegen platforms kun je genieten van een mooi uitzicht over Lauwersmeer.

Naast het Waswadpad kun je ook tegen betaling een kabouterpad volgen (€ 5,95), een Vogelbeleefpad volgen (2 euro) en worden er zelfs cursussen gegeven voor junior boswachters. Kortom: het perfecte uitje in Friesland met kinderen.

Ook leuk: 5 natuuractiviteiten voor kinderen langs de Waddenkust

Praktische tips

Lijkt het je ook leuk om samen met de kinderen de Beleefroute Waswadpad te volgen? Lees dan eerst deze handige tips even door om van jullie bezoek echt een succes te maken.

  1. Het volgen van het Waswadpad is gratis
  2. Doe laarsjes aan en neem eventueel schone kleren mee. De wandelpaden kunnen behoorlijk modderig en glad zijn. Zeker na een regenachtige dag
  3. Vergeet je verrekijker niet! Wie weet spot je wel roofvogels in de boomtoppen en kun je schichtige reeën van een afstandje bespieden
  4. Adres: De Reiddomp toren, 9976 VT Kollumerpomp
  5. In het activiteitencentrum is een toilet aanwezig en je kunt hier terecht voor een hapje en een drankje. Kijk hier voor de openingstijden
  6. Naast het activiteitencentrum is een leuke natuurspeeltuin gemaakt
  7. Misschien overbodig om te zeggen, maar laat geen afval achter in dit (toch nog wel) kwetsbare natuurgebied
  8. Honden zijn in delen van het natuurgebied toegestaan, maar hou ze (kort) aangelijnd. Ook als jouw hond goed luistert

Heel veel plezier in Natuurgebied Lauwersoog!

beleefroute waswadpad

Lees ook:

Foto’s © Mirjam van Eengoedereis.nu