Wat neem je mee voor een bergvakantie met kinderen?

Last updated:

De frisse berglucht, spectaculaire uitzichten en eindeloze avonturen wachten op jou en je kinderen. Maar wat moet er allemaal mee in de koffer? Of je nu gaat wandelen, klimmen of gewoon ontspannen, wij hebben de ultieme paklijst voor je samengesteld. Zorg ervoor dat je volledig voorbereid op reis gaat naar de bergen.

Paklijst voor een vakantie in de bergen met kinderen

Een bergvakantie met kinderen belooft avontuur, plezier én onvergetelijke herinneringen. Om dit alles zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen, is een goede voorbereiding belangrijk. Je inpaklijst voor een vakantie in de bergen zal er namelijk anders uitzien dan een strandvakantie. Wij gaan er in dit artikel dan ook vanuit dat er voornamelijk gewandeld zal worden tijdens jullie vakantie in de bergen.

Kleding en schoenen

 • Allereerst is het goed om te weten dat het weer in de bergen snel kan veranderen. Het is daarom verstandig om je aan te kleden in meerdere lagen. Denk hierbij aan (thermisch) ondergoed, t-shirts, fleecetruien (perfect voor isolatie en warmte!) maar ook aan een waterdichte en winddichte jas. Voor jongere kinderen geldt in principe hetzelfde: een warm, comfortabel zittend rompertje, fleecetrui en regenjas. Neem eventueel zwemkleding mee voor een duik in een zwembad of bergmeer.

  Tip! Wij dragen tijdens onze wandelingen in de bergen sokken van merinowol, dit materiaal zit fijn en ruikt niet zo snel.
 • Goede wandelschoenen of bergschoenen (bij voorkeur categorie B of C) voor zowel volwassenen als kinderen zijn essentieel wanneer je gaat wandelen in de bergen. Dit type schoenen heeft namelijk grip op ruwe en gladde oppervlakten en een goede enkelsteun. Bij bijvoorbeeld de outdoorwinkel Bever kan je verschillende soorten uitproberen én kan je ook voelen hoe het loopt op verschillende ondergronden. Zowel wij als onze kinderen dragen de schoenen van het merk Lowa.
 • Hoger in de bergen, betekent ook dichter bij de zon. Het kan dan ook zeker geen kwaad om een petje en zonnebril mee te nemen. Ondanks dat het boven in de bergen vaak een stuk frisser kan zijn, is de zonkracht wel een stuk hoger dan wij in Nederland gewend zijn.

Uitrusting en veiligheid

 • Behalve goede kleding en schoenen, heb je nog veel meer nodig tijdens een bergvakantie. Om te beginnen een rugzak. Let er op dat hij groot genoeg is, maar ook dat je hem goed kunt afstellen. Sommige rugzakken zijn geleverd met een regenhoes. Indien dat niet het geval is, is het raadzaam deze er los bij te kopen. Zowel wijzelf als onze kinderen dragen een eigen rugzak. In iedere rugzak zit sowieso een waterfles en eten.
 • Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker jongere kinderen willen wel eens vallen tijdens een wandeling. En vanuit het bekende spreekwoord ’better be safe than sorry’ is het in dit geval verstandig om een kleine EHBO kit mee te nemen. Zeker de pleisters en een pincet voor splinters hebben wij met regelmaat nodig gehad met de kids.
 • Zoals hierboven al even benoemd, zit je in de bergen dichter bij de zon. Vergeet dan ook niet om je regelmatig met zonnebrandcrème in te smeren.
 • Iets wat je waarschijnlijk niet snel zal vergeten, maar wat wel heel belangrijk is in de bergen, is je mobiele telefoon. Handig voor foto’s, maar nog belangrijker voor je veiligheid. Op mijn telefoon vind je diverse apps zoals Komoot, Alltrails en SwitzerlandMobility. Via dit soort apps kan je bijvoorbeeld precies zien waar je wandelt én kan je de wandelkaarten downloaden zodat je ze ook offline kan gebruiken.
 • Tot slot neem ik ook altijd wandelstokken mee tijdens een bergvakantie. Sowieso is dit iets wat ik al gewend ben van kleins af aan, dus het voelt voor mij ook goed. Daarbij nemen wandelstokken een deel van je gewicht (zowel je lichaam als je rugzak) over, waardoor je je knieën en spieren enigszins ontlast. Dit zijn de wandelstokken die ik gebruik.
 • Wat voor kinderen nog erg leuk is om mee te nemen tijdens een vakantie in de bergen, zijn een verrekijker en/of een (kinder)fotocamera. Het is erg leuk om te zien hoe dingen er vanuit kinderogen uitzien.

Extra tips voor een bergvakantie met kinderen

Hiervoor noemden we vooral materialistische dingen die van belang zijn voor een bergvakantie. Echter zijn er nog veel meer dingen belangrijk wanneer je met kinderen op vakantie in de bergen gaat.

Voor ons is een vakantie geslaagd wanneer de kinderen het ook naar hun zin hebben gehad. Om deze kans zo groot mogelijk te maken, betrekken wij hen enigszins bij het plannen van de vakantie. Zo kiezen we routes uit die ook leuk zijn voor hen zoals leuke themawandelingen voor kinderen. Of we kiezen een wandeling uit waarbij we ook langs een speeltuin komen of onderweg een ijsje kunnen scoren. Ook wisselen we wandelingen af met zwemmomenten en het bezoeken van musea en plaatsen.

Zoals al eerder benoemd in het artikel, kan het weer in de bergen snel omslaan. Het is dan ook raadzaam om plannen te maken voor wanneer het slecht weer is. Activiteiten die wij dan ondernemen zijn zwemmen, winkelen, naar een boulderhal (of klimhal), musea of een binnenspeeltuin. Zie je dat de wolken erg laag hangen, dan zou je ook op de webcam bij diverse bergen kunnen kijken. Het komt namelijk wel eens voor dat het boven die wolken wel droog is.

Inspiratie voor een toffe vakantie in de bergen met kinderen

Ben je nog op zoek naar toffe inspiratie voor een vakantie in de bergen met kinderen? Op onze website kan je diverse artikelen vinden die hierover gaan. Lees bijvoorbeeld ook eens:

Kopfoto © Shutterstock