Wat te doen in huis voordat je op vakantie gaat?

Nog heel even en dan gaan jullie eindelijk weer eens lekker op vakantie. Hoogstwaarschijnlijk tellen de kinderen nu al de nachtjes af. Jij eveneens. Als moeder is er echter meer te doen dan enkel de nachtjes aftellen tot je eindelijk mag genieten. Aan jou immers ook de taak om de nodige voorbereidingen te treffen. En geloof ons, hier wil je op tijd mee beginnen. Zo voorkom je stress vlak voor de reis en weet je precies wat er nog moet gebeuren.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Natuurlijk weten we allemaal wel dat de paspoorten gecheckt moeten worden en dat de koffers enkele dagen van tevoren gepakt zullen worden. Maar heb je er ook wel eens bij stilgestaan wat er nog in huis moet gebeuren voordat je op vakantie gaat? Om stress voor en na de reis te voorkomen is het namelijk belangrijk dat hier nog het één en het ander gebeurt. We zetten de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

Grote schoonmaak

Het lijkt misschien vreemd om nog heel hardnekkig te gaan schrobben voordat je op vakantie gaat. Toch is dit geen slecht idee. Er is namelijk niets lekkerder dan thuiskomen in een fris en schoon huis. Niet een huis waarbij de laatste kopjes nog op de eettafel staan, de oven gek ruikt en er toch nog iets bedorven in de koelkast ligt. Dat is geen fijne thuiskomst en veroorzaakt alleen maar extra stress.

Schakel daarom alle mensen in die je kunt vinden en ga samen aan de slag om het huis een grote beurt te geven. Beschouw het als een goede zomer- of winterschoonmaak. Sop alle kastjes uit, ruim op en bewaar enkel het broodnodige. Pak ook dingen aan die je niet wekelijks doet. Gebruik bijvoorbeeld een ovenreiniger om de oven weer als nieuw te krijgen, ontdooi de vriezer, sop de koelkast uit, et cetera. Dit biedt ook direct de gelegenheid om te bekijken wat er nog in de keuken aanwezig is.

Zorg ervoor dat je voor jullie vertrekt alle houdbare spullen opmaakt of eventueel met vrienden of familie meegeeft. Het zou zonde zijn als eten over de datum gaat.

Laat het huis ‘bewoond’ achter

Je wil er misschien niet aan denken, maar toch gebeuren er nog redelijk vaak inbraken bij mensen die op vakantie zijn. Inbrekers lijken er bijna wel een neus voor te hebben. Begrijpen heel goed waar ze op moeten letten om te ontdekken dat mensen lange tijd niet aanwezig zullen zijn. Je kunt dit voorkomen door de woning enigszins ‘bewoond’ achter te laten.

Doe voor vertrek daarom de gordijnen open (haal wel alle kostbare spullen uit het directe zicht), zet lege kopjes op de salontafel, een krant op de bank en laat lampen met een timer regelmatig aan gaan. Zo lijkt de woning bewoond te zijn en neemt de kans op inbraak af.

Wil je er zeker van zijn dat je goed zit? Vraag dan aan vrienden, familie of de volwassen kinderen van de buren of zij tijdelijk in jullie woning willen intrekken. 

Kopfoto © Shutterstock