Welk eten neem je mee voor kinderen tijdens een wandelvakantie?

Wandelen met kinderen kan een onvergetelijke ervaring zijn, vol plezier en ontdekking. Maar als het gaat om het voeden van je kleine avonturiers tijdens een wandelvakantie, kan het een echte puzzel zijn. Het juiste eten kiezen is cruciaal voor het behouden van hun energie, humeur en algehele genot van de trip. Dus, wat neem je mee dat zowel voedzaam als kindvriendelijk is tijdens een wandelvakantie?

Voedzaam en kindvriendelijk

Bij het plannen van maaltijden voor een wandelvakantie met kinderen, is het belangrijk om een balans te vinden tussen voedzame en kindvriendelijke opties. Kinderen verbruiken veel energie tijdens het wandelen, dus voedsel dat rijk is aan koolhydraten, eiwitten, vetten en vitamines is essentieel. Hoewel maaltijdvervangers een gemakkelijke oplossing kunnen lijken, zijn ze vaak niet aantrekkelijk voor kinderen en missen ze de vreugde van het eten van echt voedsel. Zorg ervoor dat je kiest voor voedsel dat niet alleen voedzaam is, maar ook leuk en aantrekkelijk voor je jonge wandelaars.

Energieke snacks voor onderweg

Tijdens de wandelingen is het belangrijk om energierijke snacks bij de hand te hebben. Denk aan voedingsmiddelen zoals:

 • Notenmix: Een mix van amandelen, walnoten en cashewnoten biedt een snelle dosis eiwitten en gezonde vetten.
 • Energierepen: Kies voor bars met een goede balans van eiwitten, koolhydraten en vetten.
 • Pindakaas: Handig in kleine verpakkingen of gesmeerd op crackers of fruit.
 • Gedroogd fruit: Rozijnen, abrikozen en appelslices zijn lekker en energierijk.
 • Granenrepen: Ideaal voor een snelle koolhydraatboost.
 • Trailmix: Een zelfgemaakte mix van gedroogd fruit, noten en chocoladestukjes.
 • Eiwitrijke crackers: Crackers gemaakt van zaden en volle granen bieden zowel energie als voedingsstoffen.
 • Kaasblokjes: Een goede bron van eiwitten en calcium.
 • Yoghurt: Draagbare yoghurtverpakkingen kunnen een goede snack zijn, vooral als ze gekoeld blijven.
 • Appels of bananen: Natuurlijk zoet en vol met essentiële voedingsstoffen.

Deze snacks zijn niet alleen voedzaam, maar ook gemakkelijk te dragen en te eten tijdens het wandelen.

Verse opties

Verse producten zijn een geweldige manier om voeding en hydratatie te combineren. Fruit zoals appels, bananen en sinaasappels bieden natuurlijke suikers en essentiële vitamines. Groenten zoals worteltjes, komkommers of cherrytomaatjes zijn perfect voor een snelle, hydraterende snack. Deze opties zijn niet alleen gezond, maar helpen ook om de vochtbalans van je kinderen op peil te houden.

Vullende en lekkere lunchideeën

Voor de lunch zijn er tal van opties die zowel vullend als smakelijk zijn:

 • Sandwiches of wraps, makkelijk te maken en te variëren met verschillende vullingen.
 • Koude pasta-salades, ideaal voor een meer vullende maaltijd.
 • Hardgekookte eieren, zowel voedzaam als kindvriendelijk.
 • Kaasblokjes of stringkaas, perfect voor een snelle eiwitrijke snack.

Zorg ervoor dat je ingrediënten kiest die goed blijven in een rugzak.

Goed drinken

Het is essentieel dat kinderen goed gehydrateerd blijven tijdens een wandelvakantie, omdat dehydratatie snel kan optreden, vooral bij fysieke inspanning en warm weer. Goede hydratatie is cruciaal voor het behoud van energieniveaus, het reguleren van de lichaamstemperatuur en het behouden van concentratie. Kinderen zijn vaak zo opgaand in het avontuur dat ze vergeten te drinken, dus het is belangrijk voor ouders of begeleiders om dit nauwlettend in de gaten te houden.

Dit kan door regelmatig pauzes in te lassen voor drinkmomenten, het gebruik van aantrekkelijke en gemakkelijk te gebruiken waterflessen of hydratatiepakken te stimuleren, en door het observeren van tekenen van uitdroging zoals vermoeidheid, hoofdpijn of een droge mond. Een leuke manier om kinderen aan te moedigen meer te drinken, is door het spelenderwijs te maken, bijvoorbeeld door wie het eerst zijn of haar waterfles leeg heeft, een kleine beloning krijgt.

Tip! Wij gebruiken zelf meestal thermosflessen. Water blijft hier ongeveer 24 uur in koud, en heet water 12 uur warm.

Zoetigheden als beloning

Zoete snacks kunnen tijdens een wandelvakantie met kinderen dienen als een effectieve beloning en motivatie. Na een lange wandeling of het bereiken van een bepaald doel, kan een kleine zoete traktatie, zoals een stukje chocolade, wat gedroogd fruit, of een gezonde zelfgemaakte koek, een groot verschil maken in het enthousiasme van de kinderen. Deze traktaties bieden niet alleen een moment van plezier, maar kunnen ook dienen als een handige energieboost.

Het is belangrijk om deze beloningen met mate te gebruiken, zodat ze speciaal blijven en niet de overhand nemen over gezondere snacks. Door deze zoete snacks slim te gebruiken, kun je kinderen aanmoedigen om door te gaan, hun wandeldoelen te bereiken en hen een gevoel van prestatie te geven, wat bijdraagt aan een positieve wandelervaring.

Creatieve en leuke snacks

Maak het snacken leuk en betrek je kinderen bij het proces:

 • Laat ze hun eigen trailmix maken voordat de reis begint.
 • Maak samen energieballetjes of zelfgemaakte granenrepen.
 • Gebruik koekjesvormen om sandwiches in leuke vormen te snijden.

Het kiezen van het juiste eten voor een wandelvakantie met kinderen kan het verschil maken tussen een vermoeiende tocht en een avontuurlijke, energieke ervaring. Door een mix van voedzame, energierijke en leuke opties te bieden, zorg je ervoor dat je kinderen enthousiast en energiek blijven tijdens het wandelen.

Welke heerlijke snacks ga jij klaarmaken voor je volgende familiewandelavontuur?

Kopfoto © Shutterstock