Hoe weet je welke SPF je nodig hebt?

Last updated:

Als je in de zomer met je kids op stap gaat, zorg je waarschijnlijk dat iedereen voor het uitstapje goed ingesmeerd is. Vooral een gevoelig kinderhuidje kan snel verbranden, dus hiervoor is een hoge SPF een must. Maar wat gebruik je zelf om je huid te beschermen tegen zonschade? In dit artikel vertellen we je hoe je hier achter komt.

Check je huidtype

Jonge kinderen hebben een gevoelige huid, waardoor je eigenlijk altijd een zonnebrand met SPF 50 moet gebruiken. Heb je zelf ook een huid die gevoelig is voor de zon? Dan is het een goed idee om jezelf ook in te smeren met een sterke zonnebrand. Ook is het belangrijk dat je jezelf en je kids regelmatig insmeert, het liefst iedere 2 uur.

Heb je een getinte huid of is je huid al goed gewend aan de sterkere zonnekracht? Dan hoef je meestal geen SPF 50 te gebruiken. Een zonnebrandcrème of zonnebrand spray met SPF 30 is dan meestal al voldoende bescherming.

Controleer dagelijks de UV-index

Misschien check je het niet altijd, maar de UV-index of zonkrachtschaal geeft een duidelijk beeld van of het nodig is om je in te smeren. Misschien ga je er tijdens een uitje in Nederland namelijk van uit dat de UV-straling niet zo sterk is, maar deze kan ‘s zomers oplopen tot zonkracht 7 of 8.

Om beter te begrijpen wat dit inhoudt, geven we je hier een handig overzicht van hoe de UV-index werkt:

  • UV-index 1-2: lage zonkracht, je hoeft je bij deze UV-index niet in te smeren.
  • UV-index 3-4: zonkracht 3 en 4 zijn matig. Bij een erg gevoelige huid is het handig om je in te smeren met SPF 15 of 30. Ook voor jonge kids is het aan te raden om ze voor een dagje uit in te smeren.
  • UV-index 5-6: UV-index 5 of 6 geeft aan dat de zonkracht redelijk sterk is, waardoor het voor iedereen aan te raden is om zich regelmatig in te smeren. Voor een minder gevoelige kan dit met een lagere SPF, zoals factor 30.
  • UV-index 7+: bij UV-index 7 of hoger is het erg belangrijk om je goed in te smeren, je huid en ogen zoveel mogelijk te bedekken en rond het middaguur zo veel mogelijk uit de zon te blijven.

Ben je met het gezin op vakantie naar een land in Zuid-Europa of een ander land dichter bij de evenaar? In landen zoals Spanje en Italië kan de zonkracht oplopen tot een UV-index van 12 en dichter bij de evenaar kan het zelfs 15 zijn.

Handig om te onthouden: een warme dag is geen garantie voor een hoge UV-index. Een warme, bewolkte dag kan bijvoorbeeld een lagere UV-index hebben dan een koele, heldere dag.

Samen op pad

Er is niets leuker dan samen met je kids op avontuur gaan. Of je er nou een dagje op uit gaat in eigen land of op vakantie bent naar een heerlijk warm land, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jij en je kids goed ingesmeerd zijn. Met de bovenstaande informatie ga je goed voorbereid op pad!

De volgende artikelen vind je mogelijk ook interessant om te lezen: