Wenen met jonge kinderen, bezienswaardigheden & activiteiten

Wenen, hoofdstad van Oostenrijk. Stad van Sissi en slot Schönbrunn. In dit artikel nemen we je mee op reis naar deze prachtige klassieke stad en beschrijven waarom Wenen bij uitstek geschikt is voor een bezoek met jonge kinderen. Onze kinderen waren tijdens onze reis 3 en 5 jaar oud.  

Activiteiten en bezienswaardigheden in Wenen gericht op jonge gezinnen

Schloss Schönbrunn

Schloss Schönbrunn is natuurlijk de meest bekende bezienswaardigheid van Wenen. Het paleis dat vlakbij het centrum van Wenen gelegen is leent zich perfect voor een dagtrip. Er zijn dagelijks verschillende tours te boeken door de prachtige vertrekken in het paleis. De tours variëren qua tijdsduur en het aantal vertrekken. Je kunt kiezen voor tours met gids, maar er zijn ook folders in alle talen beschikbaar met uitleg over de verschillende vertrekken.

Tip: koop je kaarten voor het bezoek aan Schloss Schönbrunn vooraf, het voorkomt (vooral tijdens het hoogseizoen) dat je lang in de rij moet staan voor het bemachtigen van een entreeticket.

Gezien de leeftijd van de kinderen kozen we voor de kortste ronde met folder door een select aantal vertrekken. De overweging was dat we dan wel een eerste indruk van het slot kregen, maar dat het niet te lang zou zijn voor de kinderen.

Verrassend genoeg waren de kamers zo afwisselend en zo rijk gedecoreerd, dat de kinderen in alle 23 kamers de aandacht goed vast konden houden. Vooral de zaal met de fresco’s werd uitvoering bestudeerd door de dames.

Na ons bezoek aan het kasteel zelf gingen we de kasteeltuin in. Daar vonden we een heerlijke plek om te  lunchen in een pittoresk restaurant, genaamd Landtmann. Je kan hier terecht voor koffie met keuze uit diverse soorten gebakjes, maar ook voor een uitgebreide lunch. Het restaurant ligt niet heel centraal in de tuin en is daarom te bestempelen als een verstopt pareltje.

De tuin is echt gigantisch groot. In deze tuin ligt ook één van de ingangen van Zoo Schönbrunn en kun je de heuvel op naar de Gloriëtte, het gigantische buitenhuis. Wij besloten met de kinderen de heuvel niet op te gaan, maar de rest van de middag te besteden in de lager gelegen tuin en een andere dag terug te keren voor de Zoo.

Voor info, openingstijden en tickets: www.schoenbrunn.at

Schönbrunn Kindermuseum

Dit museum is een absolute must-do als je jonge kinderen hebt in de leeftijd 2 tot en met 8 jaar. In dit museum leer je spelenderwijs alles over het leven van koninklijke kinderen uit vervlogen tijden. Het begint met een verkleedpartij: er hangen prachtige baljurken en kostuums voor zowel kinderen als ouders en je kunt ook nog kiezen uit een koffer vol accessoires en pruiken. Vervolgens kun je plaatsnemen op de troon, in de koets of flaneren over de rode loper.

Na de verkleedpartij doken we verder het museum in, dat bestaat uit verschillende ruimtes. In één ruimte kun je met blokken Schloss Schönbrunn nabouwen en glijden van de glijbaan. In een andere kamer leer je iets over het verschil tussen arme en rijken mensen in vroegere tijden.

Erg populair bij onze meiden is de kamer met de uitbundige pruiken, waar ze zelf ook een pruik mogen versieren. Ook is er een speelkamer en een dinerzaal, waar kinderen een koninklijk diner kunnen naspelen. 

Voor info, openingstijden en tickets: www.kindermuseumschoenbrunn.at

Zoo Schönbrunn

Zoo Schönbrunn is de oudste dierentuin ter wereld en bevindt zich in de tuin van Schloss Schönbrunn. Niet alleen de oudste, maar wat mij betreft ook één van de mooiste dierentuinen ter wereld. Het hart van de dierentuin is een prachtig restaurant vol met plafond- en muurschilderingen. Vanuit die oude kiosk ontspringen in alle windrichtingen paden die je kan bewandelen om de verschillende gebieden van de Zoo te ontdekken.

Er zijn prachtige historische verblijven zoals het apenhuis en het giraffenhuis, maar ook nieuwbouw zoals het Orang-Oetan- en neushoornverblijf. Verder is er ook een boomkroonpad, kinderboerderij en een indoorjungle.

Boek hieronder alvast je ticket!

Stadswandeling met o.a. Stephansdom, Mozartmonument, Museum of Illusions en stadsstrand

Op een stedentrip mag uiteraard een uitgebreid bezoek aan de stad niet ontbreken. Wij gebruiken vaak de reisgidsjes van Time-to-momo als leidraad. In deze boekjes vind je de hoogtepunten en bezienswaardigheden van menig grote stad.

Wij begonnen onze wandeling bij de Stephansdom, de grootste kathedraal van Oostenrijk.

Na een bezoekje aan dit prachtige gotische bouwwerk gingen we verder de stad in.

We dronken koffie bij Aïda. Als je één van de bakkerijen van Aïda binnenstapt, voelt het alsof je terug de tijd in gaat. Een groot deel van het interieur is roze, net als de schorten van de serveersters.

Daarna brachten we een bezoek aan het Museum of Illusions. Het is een klein museum met allerlei optische illusies. Je kunt er erg grappige foto’s maken met je gezelschap.

We vervolgden onze weg langs het bekende Hofburg, het Sisi-museum en de beroemde Spaanse rijschool.

We passeerden de prachtige Wiener Staatsoper (opera) en lunchten in het park Burggarten bij het Palmenhaus. Zoals de naam al een beetje verraadt is dit een oude tropische kas vol palmen en andere prachtige planten.

Naast het Palmenhaus ligt het Schmetterlinghaus (vlinderhuis) waar je tegen betaling de kas in kan om prachtige vlinders te bewonderen.

We verlieten het park vervolgens via het Mozartmonument.

We wandelden verder langs het huis waar Mozart is opgegroeid (tevens een museum) en liepen door naar het Ankeruhr. Deze bijzondere historische klok speelt op het hele uur muziek en dan bewegen er ook figuren. Tot slot wilden de kinderen even spelen en besloten we door te lopen langs het Donaukanaal naar strandbar Herrmann. Een stadsstrand om even aan de drukte te ontsnappen.

Tip: koop tickets vooraf. Vooral bij de Spaanse rijschool en bij het Museum of Illusions kan het erg druk zijn met lange rijen tot gevolg.

Voor meer informatie:

Het pretpark Prater

Prater (of Wiener Prater) is een pretpark, gelegen in een stadspark. Dit park staat het meest bekend om zijn reuzenrad. Het werd aan het eind van de 19e eeuw gebouwd, is 65 meter hoog en is nog steeds in gebruik.

Bij Prater koop je geen entreetickets, zoals bijvoorbeeld bij de Efteling, maar betaal je per attractie.

Ze hebben een aantal spectaculaire attracties, waaronder de achtbaan ‘Olympia Looping’, en de klassieke houten achtbaan Hochschaubahn. De Hochschaubahn is één van de weinige overgebleven achtbanen met een zogenaamde remman: een personeelslid aan boord die de rem van de trein bedient. Ook voor de allerkleinsten zijn er leuke attracties, zoals een ritje in de sprookjesgrot (Grottenbahn) waarin je langs diorama’s rijdt met bekende sprookjes.

Aanrader: het rollercoasterrestaurant. Je krijgt je maaltijd en drankjes via een miniatuurachtbaan. Je drankjes en pannetjes met eten worden vastgeklikt op de mini-achtbaan door een robot en je ziet letterlijk je eten voorbij vliegen.

Tip: of je kind wel of niet in een attractie mag wordt hier niet bepaald door lengte maar door leeftijd. Bereid je kinderen voor dat er attracties zijn waar ze in Nederlandse parken wel in mogen, maar hier in Prater niet.

Voor info en openingstijden: www.praterwien.com/en/home

Natuurhistorisch Museum

Het Natuurhistorisch Museum Wenen bestaat uit meer dan 39 expositieruimtes. Het imposante gebouw, wat bijzonder rijkelijk gedecoreerd is van de trap tot het plafond, is op zichzelf al het bezoeken waard.

De ruimtes zijn ingedeeld in thema’s, zoals: fossielen, dinosaurussen, ijstijd, prehistorie, planetarium, koralen en insecten. Ook hebben ze grootste collectie meteorieten ter wereld. Onder andere het beroemde beeld de Venus van Willendorf en een skelet van de uitgestorven Stellerzeekoe zijn te vinden in het Natuurhistorisch Museum Wenen. Deze expositieruimtes, op Deck 50 en het dinogedeelte na, zijn niet interactief en niet persé gericht op kinderen.

Gezien de spanningsboog van jonge kinderen hebben we daarom veel aandacht geschonken aan de kamers op de eerste verdieping met alle dieren en op de begane grond zijn we voornamelijk lang bezig geweest met het bekijken van alle prachtige stenen (mineralen) en dino’s.

Op de bovenste verdieping, in een zaal die Deck 50 heet, zijn er allerlei experimenten te vinden, die uitgevoerd kunnen worden door kinderen. Ze zijn ingedeeld op leeftijdscategorie. Onze kinderen mochten o.a. vissen tekenen op een blaadje, welke vervolgens werden gescand. Daarna zag je je zelfgetekende vis voorbij zwemmen op een beeldscherm. Oudere kinderen kunnen ook proefjes doen met een microscoop.

Voor info, openingstijden en tickets: www.nhm-wien.ac.at/en

Het aquarium Haus des Meeres

Dit aquarium is niet zomaar een aquarium. Het gebouw is bijzonder spectaculair te noemen. Als je aan komt lopen vanuit de metro zie je een gigantische betonnen kolos voor je. Het bleek een zogenoemde Flakturm uit de Tweede Wereldoorlog te zijn. Deze torens werden gebruikt voor luchtafweergeschut.

Het gebouw heeft elf verdiepingen en elke verdieping huisvest een groot aantal diersoorten, niet alleen vissen, maar er zijn ook apen, vogels, mieren en schildpadden. Er is een 360 graden aquarium met haaien, een Australisch Outback-gebied en een kleine indoor jungle. Ook is er een tentoonstelling over de vervuiling van de oceanen.

Voor info, openingstijden en tickets: www.hausdes-meeres.at

Met de nachttrein naar Wenen

Wij boekten onze heen- en terugreis via NS International. Wij vertrokken vanaf Arnhem Centraal en reden in 14 uur rechtstreeks naar Wenen Hbf. I.v.m. onze kinderen en de duur van de reis namen de nachttrein en kozen voor een eigen slaapcoupé met in totaal 6 bedden. De coupés zijn niet erg ruim en wij gebruikten op advies van de conducteur twee bedden als bagagerek. ‘s Ochtends werden we gewekt en kregen we een eenvoudig maar prima ontbijt en koffie in de trein. Hetzelfde gold voor de terugreis. Als je niet teveel waarde hecht aan luxe is dit een prima manier van reizen.

Airbnb

Wij sliepen tijdens onze vakantie in een Airbnb aan de Rathausstrasse. We waren hier meer dan tevreden over. We kwamen aan terwijl het buiten 30 graden was en de eigenaresse ving ons gastvrij op met drinken, ijsjes en vers fruit. Het appartement was ruim, schoon en in de hal was een lift.

De straat, middenin het centrum, was stil en rustig, met name in de nacht.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne