Een tripje naar Amsterdam gepland staan met je kind(eren)? En nog op zoek naar een leuk uitje? Dan moet je zeker eens langs gaan bij het NEMO Science Museum. In het NEMO Science Museum ontdekt iedereen van jong tot oud hoe fascinerend de wetenschap en technologie zijn. Door tentoonstellingen, experimenten en workshops leer je meer over wetenschap en technologie. De kinderen worden hier uitgenodigd om zelf te ontdekken en te onderzoeken. Wij gingen in de meivakantie op stap en ik zal je in dit artikel wat meer over het museum vertellen.
Proefjes en workshops in het NEMO Science Museum
Wij zijn met onze dochters van 4 en 6 jaar een dagje naar het NEMO Science Museum in Amsterdam geweest. In dit museum kunnen kinderen meedoen aan leuke proefjes en vinden verschillende workshops plaats. Voor de workshops dient je kind een tenminste 8 jaar oud te zijn. Wij hebben dit helaas dus niet kunnen volgen. Voor de scheikundige proefjes in het laboratorium, geldt een minimumleeftijd van 6 jaar. Ondanks dat onze jongste dochter deze leeftijd nog niet heeft bereikt, hebben toch beide meiden aan deze proefjes mee mogen doen.
Voor het laboratorium stonden we heel eventjes in de rij en mochten vervolgens allemaal een witte labjas aan doen en een veiligheidsbril opzetten. Toen we aan de beurt waren, mochten we een proefje uitzoeken. Mijn dochter koos een proefje uit met uit welke kleuren bruin en groen ontstaan. Met onze labjas aan, mochten we aan tafel gaan zitten, waar een formulier lag met de uitleg van de opdracht.
Aan het eind kon je het formulier laten zien, en ontving je een stempel en een papiertje met wat voor proefjes je thuis nog zou kunnen doen, hierover later meer! De meiden vonden het ontzettend leuk om zelf deze proefjes te mogen doen i.p.v. enkel toe te kunnen kijken.
Op de foto in je eigen tekening
Wat ze het allerleukste vonden van de hele dag, was het groene scherm. Ze konden bij deze activiteit zelf hun eigen tekening kleuren en dan op de foto IN hun eigen gemaakte tekening. Het was erg leuk om te zien wat alle kinderen bedacht hadden. Als mijn dochters de kans hadden gekregen, hadden ze wel de hele dag bij deze activiteit willen blijven. De activiteit heeft veel indruk op hen achtergelaten. Maar helaas dames, er is nog zoveel meer te beleven in het museum!
Demonstratie
Meerdere keren per dag vind er in het NEMO Science museum een demonstratie plaats: de kettingreactie. Tijdens deze demonstratie zie je wat actie/reactie en oorzaak/gevolg inhoud. Denk hierbij aan de bekende dominostenen. De demonstratie duurde ongeveer 15 minuten. Beneden waren er een aantal zitplekken, maar je kon je het ook erg goed zien vanaf de trap.
Ontdekken
Buiten de demonstraties en workshops om is het vooral veel zelf ontdekken. Er zijn vijf verdiepingen en er is genoeg te doen voor iedere leeftijd. Door zelf te kunnen doen, leren ze sneller (vandaar ook het bekende spreekwoord ‘al doende leert men‘). Alles is zo leuk in elkaar gezet, dat alles de interesse wekt van de kinderen. Voor ze klaar zijn met een proef, hebben ze al in gedachte wat ze hierna willen gaan doen. Het was super leuk om te zien hoe ze zichzelf vermaken, en hoeveel verschillende soorten proefjes hier te doen zijn. Van proefjes met water, naar webshop bestellingen in orde maken, je muzieksmaak testen, de spiegel waarop het lijkt alsof je zweeft, er zijn echt ontzettend veel proefjes te doen.
Wij zijn zelf in de vakantie geweest, waardoor het een stuk drukker was als normaal, hierdoor hebben we niet alle proefjes kunnen doen, en veel overgeslagen waar echt een te lange rij stond. Maar het is zeker de moeite waard om nog eens terug te komen wanneer het wat rustiger is!
Doe het zelf
Het NEMO Science Museum heeft ook ontzettend leuke opdrachtjes voor thuis online staan. Hebben jullie een leuke dag gehad in het museum en kan je zoon en/of dochter er maar geen genoeg van krijgen? Kijk dan even op de website! Hier staan ontzettend leuke proefjes om thuis te doen.
Praktische informatie
Eet- en drinkgelegenheden
Op het dak is een groot restaurant met panoramisch uitzicht over de binnenstad van Amsterdam. Ook op de 2e verdieping vindt je een café. Liever zelf eten mee? Ook dit is geen probleem, er zijn een aantal plekken waar je meegebrachte consumpties kan nuttigen.
Prijzen en openingstijden
Het NEMO Science Museum is 7 dagen per week geopend van 10.00 tot 17.30. Let op! Op enkele dagen zijn ze wel gesloten. Check van te voren even de website om te kijken of het niet toevallig op een dag is dat jullie het museum willen bezoeken.
De tarieven die worden gehanteerd zijn als volgt:
- T/m 3 jaar: gratis
- Vanaf 4 jaar € 17,50
- Museumkaart en Bankgiro Loterij VIP-kaart: gratis
Adresgegevens
Het adres welke je voor je navigatiesysteem kunt invoeren is:
Oosterdok 2
1011 VX Amsterdam
Het NEMO Science Museum heeft geen eigenlijk parkeermogelijkheden. Indien je met de auto komt, dien je dus in de buurt te parkeren. Wel zijn er vier parkeergarages in de buurt, waarvan je bij drie daarvan NEMO bezoekers korting krijgt.
Tips
- Voor je naar binnen gaat zijn er genoeg kluisjes waar je je spullen in op kunt bergen.
- In de vakantie is het een stuk drukker, wil je niet steeds wachten? Ga dan op een dag buiten de vakantie, zo kun je veel meer leuke proefjes doen!
Wat vonden wij ervan?
Mijn dochters vonden het erg leuk, zeker voor een paar uurtjes. Ik denk zeker dat als je kinderen hebt die erg geïnteresseerd zijn in de proefjes, zij zich er meer dan een halve dag kunnen vermaken. Voor mijn jongste van 4 jaar was het wel leuk, maar vind ik het minder de moeite waard dan voor mijn dochter van 6 jaar, die er toch net even wat meer van begreep. Dus heb jij echte nieuwsgierige kinderen, dan is het zeker de moeite waard om het NEMO Science Museum eens te bezoeken!
Tips die ik aan NEMO Science Museum kan meegeven: het zou leuk zijn als er een soort speurtocht was geweest, dit houdt kinderen tenslotte toch bezig en kinderen vinden dingen zoeken nou eenmaal leuk. Ook een papiertje waarop je kan aankruisen welke proefjes je precies gehad hebt, zou erg leuk kunnen zijn. Zo weet je precies welke proefjes je nog kunt ontdekken.
Als eindcijfer krijgt NEMO Science Museum van mij een 7.
Foto’s © Michelle