Op expeditie in Wildlands Emmen!

Last updated:

In één dag een wereldexpeditie maken? Daarvoor hoef je zeker niet het vliegtuig in, want met een bezoek aan Wildlands Emmen ervaar je al het moois van de wereld in één dierenpark. Wildlands noemt zich niets voor niets een Adventure Zoo: Er is hier zo veel meer te beleven dan in een traditionele dierentuin! Natuurlijk kan je hier genieten van een rijkdom aan dieren, maar wist je dat je hier ook in een spannende achtbaan kunt stappen? Of wat denk je van een boottochtje door de Jungola of een heuse safari door de Serenga? En nog gaver: In Animazia kunnen kinderen zich uren vermaken in de indoor speeltuin! Een bezoekje aan Wildlands Emmen staat garant voor een leuk dagje uit voor alle leeftijden.

Wildlands Adventure Zoo

Wildlands Adventure Zoo Emmen is misschien wel het jongste dierenpark dat Nederland rijk is. Wildlands opende haar deuren in maart 2016 en is ontstaan na de verhuizing van het voormalige dierenpark Emmen. Wij gaan maar al te graag een dagje naar dit prachtige dierenpark. Niet alleen omdat het super leuk is om naar de dieren te bekijken, maar ook omdat je hier echt een complete belevenis kunt ervaren.

Het park is opgedeeld in vier themagebieden: Jungola, Serenga, Nortica en Animazia, en in elk van deze gebieden valt wel wat spannends te beleven. De dierenverblijven zijn ruim en speels opgezet waardoor ook de kleinste bezoekers alles goed kunnen zien. Verder is het park bijzonder mooi aangekleed. Overal waar je maar kijkt valt wel wat te ontdekken.

Jungola

In het Jungola gedeelte ontmoet je alle dieren die in de tropische jungle leven. Begin je ontdekkingstocht in de Vlindertempel. Hier kan je een avontuurlijke klim-en-klauterroute volgen waar voor iedereen genoeg te zien is. Natuurlijk kan je ook een gewone route volgen, wel zo makkelijk als je een buggy bij je hebt! In de Vlindertempel kan je naast de vele kleurrijke vlinders ook prachtige tropische vissen, kikkers, slangen en krokodillen bewonderen.

Als je uit de Vlindertempel loopt, kan het op warme dagen zo maar zijn dat je wat loslopende doodshoofdapen op je pad tegenkomt! Deze kleine wildebrassen komen maar wat graag kijken of je wat lekkers voor je hebt, maar voeren is uiteraard verboden. Iets verderop kan je de kudde Aziatische olifanten bewonderen. Daarna loop je zo de Birdy Bush in. Hier kan je genieten van allerlei prachtige felgekleurde vogels die maar wat graag op je arm komen zitten als je een bakje vogelvoer koopt en voor ze uithoudt. Maar ook als je geen voer koopt zal je hier meer dan genoeg vogels kunnen spotten.

Rimbula

Het laatste deel van de Jungola is misschien nog wel het meest indrukwekkend. Je loopt een gigantische tropische kas binnen waar je de dieren wel van heel dichtbij kunt bekijken! De maki’s hangen vlak boven je hoofd in de boom en salamanders en vogels schieten voor je voeten weg. Het pad leidt je naar de Rimbula River. Hier kan je wat eten, drinken en spelen. Ook kan je hier op een bootje stappen en de Rimbula River afvaren. Vanuit de bootjes heb je een geweldig zicht op de gibbons, slingerapen en de olifanten. Het mooie is dat de attractie ook toegankelijk is voor rolstoelgebruikers, waardoor iedereen de jungle vanaf het water kan bewonderen. In het Jungletheater kan je aanschuiven voor de show “Hoe overleef ik in de jungle”. Vogelkenner Jim vertelt je daar alles over hoe hij wist te overleven in de jungle nadat hij met zijn vliegtuig was neergestort. En in zijn verhaal laat hij ook nog een aantal dieren zien, zoals een koningspython!

Mét een klimparcours!

En als je dan behoefte hebt aan nog meer avontuur, kan je hier op grote hoogte een klimparcours afleggen. Vanaf metershoge touwbruggen en uitkijktorens heb je een geweldig uitzicht over de hele Jungola. Goed om te weten: onze oudste kon vanaf een jaartje of 4.5 het parcours zo goed als zelfstandig afleggen, maar onze jongste van nog geen drie had echt wel wat hulp nodig. Ook als je kind wel lang genoeg is om zelf de tocht af te leggen is het verstandig om met wat jongere kids mee te gaan. Er staat niet heel duidelijk aangegeven hoe je er weer uit komt. Voor je het weet blijf je in rondjes doorklimmen. Na het klimavontuur kan je vast wel wat verkoeling gebruiken. Gelukkig maar dat je vlak bij de uitgang van de Rimbula een lekker ijsje kunt krijgen.

Nortica

Na je bezoekje aan de Jungola kom je weer uit op het grote centrale Kompasplein. Steek je dit plein over, dan loop je zo het Nortica gedeelte in. Hier is het leefgebied van de zeeleeuwen, uilen, pinguïns en ijsberen nagebootst. De ijsberen en de pinguïns kan je trouwens ook van onder het water bekijken. Kids nemen hier de glijbaan naar beneden en kijken echt hun ogen uit; er is ook zo veel te zien onder water! (Gelukkig is er voor de papa’s en de mama’s ook een trap naar beneden 😉 ).Verder kan je hier een spannend 3D-avontuur beleven. Stap in het onderzoeksvoertuig Artic 1 en neem een kijkje in de poolgebieden. Doe je het liever wat rustiger aan? Geen probleem: Misschien is de Norticashow wel iets voor jullie. De zeeleeuwen en onderzoekers nemen jullie mee in een spetterende show. Net als de rest van het park is ook dit gedeelte weer prachtig ingericht en in thema gedecoreerd. Niets leukers dan je broodje opeten terwijl je op een oude sleepboot uitkijkt over de pinguïns die vlak langs je heen lopen!

En, leuk om te weten, in het najaar wordt hier een gloednieuw zeeaquarium geopend.

Serenga  

Vanuit het Nortica gedeelte kan je via het nieuwe Meridianenpad zó doorlopen naar de Serenga. In de wereld van de savanne kom je onder andere stokstaartjes, zebra’s, nijlpaarden, kamelen, giraffen, bavianen, neushoorns, leeuwen, struisvogels en loslopende prairiehondjes tegen. Ook in de Serenga is alles weer lekker ruim opgezet zodat ook de allerkleinsten met gemak kunnen genieten van de dieren. En loop je door de oude treinstellen heen, dan kan het maar zo zijn dat je echt oog in oog komt te staan met een kameel of struisvogel! De bavianenrots is bij onze jongens echt favoriet. Er is ook zo veel te zien bij deze grote groep bavianen!

Op safari door de Savanne

Eén van de must-do’s in de Serenga is toch wel de safari. Op drukke dagen moet je daar misschien wel even voor in de rij staan, maar een ritje dwars door de savanne maakt dat meer dan goed. Je stapt in een echte safariwagen en crost door plassen heen. Soms moet je wel even geduld hebben, want zo nu en dan staan de eigenwijze zebra’s en neushoorns gewoon midden op de weg waardoor de safari even stil komt te liggen. Gelukkig kijk je je hier ondertussen echt je ogen uit!

Een achtbaan in een dierentuin!

In de Serenga vind je ook de achtbaan Tweestryd. Stap in één van de twee oude mijnkarren en beleef een spannende rit waarbij je even op 20 meter hoogte stil blijft hangen voordat je weer achteruit naar beneden sjeest! De achtbaan doet zijn naam trouwens eer aan, want de twee mijnkarren strijden om de winst. Stap je in de Rode Mijnkar dan strijd je voor Duurzame Landbouw als goed doel. Stap je in de Blauwe Mijnkar, dan strijd je voor Eerlijke Mijnbouw. Aan het eind van het jaar wordt gekeken welke mijnkar het vaakst heeft gewonnen, en het goede doel van deze kleur krijgt dan van Wildlands een mooi geldbedrag gedoneerd! Voor een ritje in de Tweestryd moet je langer dan 95 cm, maar korter dan 2.05 m zijn.

Fotocredit © Wildlands Emmen

Animazia 

Enig idee wat naakte molratten, een Maya tempel en tropische vissen met elkaar te maken hebben? Simpel; je vindt ze allemaal in Animazia,  het vierde themagebied. In Animazia zijn minder dieren te zien dan in de andere delen van het park, maar dat betekent niet dat je dit deel zo maar over kunt slaan. In tegendeel, hier is namelijk een XL-speelparadijs waar jonge avonturiers helemaal los kunnen gaan! Klimmen, klauteren, glijden, spelen met zand, met vlotten varen en spetteren met water: In Animazia kan het allemaal. Hier zijn je kids echt wel even zoet zodat jij ondertussen onder het genot van een hapje en drankje kan bijkomen. Zorg er alleen wel voor dat je een paar droge sokken en wat reservekleding bij je hebt, want droog blijven is hier wel een uitdaging. Het water is op sommige plekken 30 cm diep, dus minder geschikt om de allerkleinsten zelf te laten spelen.

En verder…

Wanneer je met jonge kids een bezoekje brengt is het zeker aan te raden om de avonturierstocht te doen. Bij de ingang krijg je dan een stempelpaspoort waarin allerlei leuke opdrachten staan. Ook moet je in de verschillende gebieden zoeken naar de stempelmachines. Heb je alle stempels verzameld? Lever dan je volle paspoort in bij de cadeauwinkel en krijg een heuse wereldreiziger oorkonde!

Ook is het duidelijk te merken dat Wildlands educatie in een hoog vaandel heeft staan. Overal in het park staan prachtige afbeeldingen met informatie over de dieren. En elke dag staan er meerdere dierenpresentaties op het programma waarbij een verzorger alles over een bepaald dier vertelt. Dit zijn echt leuke, boeiende en leerzame praatjes waarbij ook meer dan genoeg te zien is. Zo kan je bij de olifantenpresentatie een echte olifantenkies bekijken; wat een groot ding is dat! Kinderen krijgen echt alle ruimte om vragen te stellen aan de verzorgers. De dierenpresentaties zijn daarom zeker de moeite waard. Je kunt hier bekijken welke dierenpresentaties er op het programma staan.

Praktische informatie

Eten en drinken

Overal in het park zijn meer dan voldoende eet- en drinkgelegenheden. Er zijn volwaardige restaurants, maar ook hotdogwagentjes, ijsverkooppunten en (onze favoriet) een heuse snoepwinkel. De prijzen en kwaliteit zijn vergelijkbaar met dat van andere attractieparken en dierentuinen. Wel is het mogelijk om een eigen mok aan te schaffen die je tijdens je bezoek steeds weer mag vullen met koffie of thee. Dat kan je best wat voordeel leveren. Verder is het natuurlijk ook gewoon mogelijk om je eigen meegebrachte bammetjes en snacks te nuttigen. Verspreid over het park vind je genoeg mooie plekjes met bankjes waar je — met uitzicht over de dieren — kunt lunchen.

Openingstijden

Wildlands is het hele jaar door geopend van 10:00 tot 17:00. In mei en juni is het park een uurtje langer geopend en in de zomermaanden sluit het park zelfs pas om 20:00. En in de kerstvakantie kan je tijdens de WILDnights alle dieren in een sfeervol aangekleed park in het donker bekijken! Bekijk hier wat de meest actuele openingstijden zijn zodat je het maximale uit je dag kan halen.

Entreeprijzen

  • De reguliere prijzen aan de kassa zijn €23,- voor kinderen tussen de 3 en 9 jaar, €27.50 voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar, en 65-plussers betalen 26,- .
  • Bestel je je tickets vooraf online, dan bespaar je zo’n €5,00 per kaartje.
  • Wanneer je op de dag van je bezoek een abonnement aanschaft, krijg je een fikse korting op de abonnementsprijs. Ben je abonnementhouder, dan mag je vrienden of familie met korting meenemen. Ook krijg je korting bij andere dierentuinen en attractieparken,
  • Het loont om even te zoeken naar een goede deal of promotie op internet. Momenteel kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een speciale NS-actie, en ook de ANWB biedt vaak leuke kortingen.

Adresgegevens & parkeren

De ingang van Wildlands is te vinden op het Raadhuisplein 99, 7811 AP Emmen. Maar daar kan je niet parkeren. Het navigatieadres voor parkeerterrein P-Zuid van Q-park is Ermerweg 28, 7812 BG Emmen. Dit is de grootste parkeerplaats. Wij parkeren echter meestal op parkeerterrein Noord (Westeind 70, 7811 ME Emmen), omdat het daar vaak wat rustiger is. Beide parkeerplaatsen liggen op minder dan 10 minuten wandelen van de ingang. Kom je met de trein? Vanaf station Emmen is het nog een kwartiertje wandelen, maar je kunt ook bus 3, 4, 21 of 44 nemen en uitstappen bij halte Centrum-Emmen. Vanaf hier is het nog maar enkele minuten lopen tot aan de ingang van Wildlands.

Ons eindoordeel over Wildlands 

Wanneer je echt een klassieke dierentuin wil bezoeken zal Wildlands Emmen misschien minder in de smaak vallen. Maar wanneer je samen met grote en kleine avonturiers een geweldige dag uit wil beleven en ervaren, is dit The Place To Be! Dieren kijken, een mooi educatief programma, prachtige aankleding, lekker spelen, klimmen, én avonturen bleven: In Wildlands kan het allemaalOok als je een abonnement hebt en hier vaker komt zal je je hier niet vervelen. Er valt altijd wel weer iets nieuws te ontdekken. En omdat grote delen van het park overdekt zijn kan je hier ook op wat minder mooie dagen goed vertoeven.

Wildlands Emmen krijgt daarom van ons een dikke 9!

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Jolien