Menu
Attractieparken / Noord-Brabant

Winters genieten tijdens de Winter Efteling

Afgelopen vrijdag zijn wij naar de Winter Efteling geweest. Voor mij was dit iets waar ik al een hele poos naar uit heb gekeken. De Winter Efteling is t/m 5 maart 2023. In dit artikel zul je lezen of ik het de moeite waard vond of dat je net zo goed naar de ‘normale’ Efteling kunt gaan. 

Laatste update december 2022

Winterse aankleding

Ondanks de werkzaamheden bij de entree wordt je, eenmaal echt binnen in het park, compleet opgenomen in de winterse sfeer die er is gecreëerd en kun je je eigen wonderlijke beleving ondergaan in dit heerlijke pretpark.

Niet alleen het park zelf is winters aangekleed, ook een aantal attracties en sprookjes mochten er niet aan ontkomen. Rondom Max & Moritz lijkt er een heus ski-oord te zijn ontstaan, compleet met skiërs die onfortuinlijk als sneeuwbal naar beneden zijn gekomen van de niet bestaande bergen.

De apen in de fontein op het plein voor speeltuin Het Nest zijn allemaal warm aangekleed, in het Lavenland hangt gezellige kerstversiering en ook in het Sprookjesbos zijn er de nodige winterse aankledingen terug te vinden. Zelfs Holle Bolle Gijs is voorzien van een sjaal en oorwarmers, Ezeltje Strekje is voorzien van een lekker warm dekje en bij de reus staan zijn reuzensokken klaar om je kind(eren) te herbergen voor een grappige foto.

Op het pad tussen de Stoomcarrousel en Polles’ Keuken zijn er een aantal mooie, winterse schilderijen geplaatst. Ga daar zeker tijdens het vallen van de schemer/duisternis even langs, want door de verlichting is het helemaal een plaatje om naar te kijken.

Uiteraard mogen ook de winterse vuren niet ontbreken. Verspreid door het park staan meerdere grote vuurplaatsen opgesteld om je even bij te warmen.

Winter attracties

Tijdens de Winter Efteling 2022/2023 is Droomvlucht helaas wegens onderhoudswerkzaamheden gesloten, maar is bijvoorbeeld de Piranha wel geopend. Durf jij het aan een nat pak te halen?

Voor eventuele verdere onderhoudswerkzaamheden tijdens jouw bezoek neem je een kijkje in de speciale Efteling-app. Hierin staan ook de showtijden van shows als Raveleijn, Sprookjesboom en Jokie en Jet.

Tijdens de Winter Efteling 2022/2023 wordt er geëxperimenteerd met een digitale wachtrij voor het Carnaval Festival. Zodra je in de buurt van de attractie bent kun je jezelf via de app of de QR-code bij de attractie aanmelden voor de digitale wachtrij, zodat er nooit lange rijen zullen staan. Tijdens ons bezoek in het eerste weekend van december 2022 liepen de wachttijden helaas behoorlijk hoog op, waardoor wij de attractie niet hebben kunnen bezoeken.

Warme Winter Weide

De zomerse Speelweide nabij het Carnaval Festival is gedurende de gehele opening van de Winter Efteling 2022/2023 omgetoverd tot de Warme Winter Weide. Verwonder je aan de vele dennenbomen, uiteraard bedekt met sneeuw, laat je schminken (tegen betaling), speel mee met gezellige spelletjes (tegen betaling), geniet van het warme vuur en heerlijke winterse lekkernijen.

Ga op de foto met Pardoes of Prinses Pardijn, bekijk de voorstelling Pinokkio en Fay de Fee, of luister naar de zoetgevooisde stemmen van de heren van Zang & Gelukkig. Het entertainmentprogramma van de Warme Winter Weide is terug te vinden in de Efteling-app.

Ook kun je op de Warme Winter Weide terecht voor speciale winterse souvenirs, bewonder je de Efteling in het klein als kerstdorp en kun je je schaatsen onderbinden op de open lucht schaatsbaan (tegen betaling).

Vier Oud & Nieuw in de Winter Efteling!

Oud & Nieuw kun je prima in de Efteling vieren. Met een kaartje voor het Oud & Nieuw feest kun je vanaf 19.00 tot 01.00 uur het park bezoeken. Ook de attracties zijn dan geopend tot 01.00 uur ’s nachts. Het nieuwe jaar wordt ingeluid met een prachtige vuurwerkshow welke wordt gegeven rond de Siervijver en rond de Vonderplas. Een oliebol en glas (alcoholvrije) champagne mogen niet ontbreken. – Voor dit jaar zijn de tickets voor dit evenement helaas al uitverkocht. Mogelijk dat je via speciale Efteling-verkooppagina’s op Facebook of via Marktplaats nog kaarten kunt bemachtigen. Wil je er volgend jaar bij zijn, zorg er dan dus voor dat je niet te lang wacht met het bestellen van je tickets!

Praktische informatie

De Winter Efteling is dit jaar vanaf 14 november 2022 t/m 5 maart 2023. In deze periode opent het park dagelijks om 11.00 uur en sluit op zijn vroegst om 18.00 uur. Voor de actuele openingstijden per dag verwijs ik je graag naar de website van de Efteling.

Tickets voor de Winter Efteling kosten € 38,- op de doordeweekse dagen, € 41,00 in het weekend (vanaf 4 januari € 42,00) en € 46,00 in de kerstvakantie. Kinderen t/m 3 jaar hebben gratis entree.

En parkeerkaart kost € 12,50.

Adresgegevens:
Europalaan 1
5171 KW Kaatsheuvel

Ons eindoordeel

Houdt er rekening mee dat het ’s winters goed koud kan zijn. Je aankleden met laagjes is dus zeker aan te raden. Hoewel de Efteling een erg leuk en sfeervol pretpark is en de aankleding erg leuk gedaan is, zijn wij toch meer “mooi weer”-bezoekers. Ondanks de thermokleding hebben zowel wij als de kinderen behoorlijk koude momenten gehad, zeker op het moment dat aan het eind van de middag de schemering begon. Door de drukte tijdens ons bezoek hebben we weinig binnen-attracties kunnen doen en met het wegvallen van Droomvlucht tijdens deze editie van de Winter Efteling blijven er voor kinderen die niet van achtbanen houden weinig interessante attracties over om te bezoeken. We hebben een leuke, gezellige dag gehad, maar zullen ons volgende bezoek toch weer op een doordeweekse, warmere, studiedag plannen.

Ons eindcijfer voor de ‘normale’ Efteling: 8
Ons eindcijfer voor de Winter Efteling: 8,5

Foto’s © Opwegmetmama.nl

About Author

Hoi! Ik ben Lonneke, 44 jaar, getrouwd met Peter en moeder van onze vierjarige tweeling. Naast mijn baan als parttime Opleidingscoördinator maak ik graag gedecoreerde taarten, lees ik graag (bij voorkeur reisverhalen) en ben ik altijd bezig om leuke uitjes of vakanties te bedenken. Voor de geboorte van de tweeling heb ik prachtige reizen gemaakt en we hopen de kinderen ook kennis te laten maken met al het moois dat de wereld te bieden heeft.

11 Comments

 • Jessica - Foodie Feest
  21 november 2018 at 13:17

  Ohh leuk! Ik ga elk jaar in de zomer naar de efteling, en ik ben jaren terug een keer naar de winter efteling geweest. Dus ik ben groot efteling fan 😀 Wat ik jammer vind aan de winter is dat niet alle attracties open zijn, dat is (samen met kou) mijn voornaamste reden om in de zomer te gaan. Het lijkt me wel fantastisch om doorheen te wandelen en alle leuke kerst decoraties te bewonderen 😀

  Reply
 • alexa
  21 november 2018 at 13:35

  ah de efteling is zo leuk altijd, ik moet er ook snel weer eens heen! maar dan niet tijdens de vakantie of het weekend, haha.

  Reply
 • Nicole Orriëns
  21 november 2018 at 14:05

  Oh wauw, dat ziet er nog eens extra sprookjesachtig uit zo! Echt heel mooi!

  Reply
 • Natalie
  21 november 2018 at 16:31

  Efteling bij de kerstperiode staat nog op mijn wishlist, ziet er allemaal zo gezellig uit dan! Wel even de koude trotseren!

  Reply
 • MamaTassel
  21 november 2018 at 16:37

  Wij gingen vroeger altijd naar de winter Efteling. Ik vond het altijd heel erg leuk! Maar ik vind elk pretpark leuk 😂

  Reply
  • Manuela
   26 november 2018 at 14:10

   Dat probleem heb ik ook. Je wil mijn to-do lijst niet zien haha.

   Reply
 • Mieke | mieksmind
  21 november 2018 at 19:49

  ik HOUD van de winter efteling! in januari ga ik dan ook weer, 1 maand geleden ben ik ook geweest

  Reply
 • Dhini
  21 november 2018 at 19:52

  Oh..wat leuk! Al lang geleden dat wij naar Efteling zijn geweest. Wij hebben er zin in om weer naar Efteling te gaan.

  Reply
 • Danielle
  21 november 2018 at 19:57

  Dat ziet er echt zo leuk uit, ik ben er nog nooit geweest..

  Reply
 • Amanda
  22 november 2018 at 20:33

  De Efteling is leuk, zeker in winterse sferen! Zo te zien hebben jullie je ook prima vermaakt, heel leuk om te lezen. Wij zijn ooit een keer naar de winterefteling geweest en toen was er een jodelwedstrijd, die hadden wij toen gewonnen. Hahahah!

  Reply
  • Manuela
   26 november 2018 at 14:09

   Haha geweldig!! Wat zullen jullie een lol hebben gehad!

   Reply

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.