nijntje-museum-wintermuseum

Tip voor de Kerstvakantie: Vier de winter in het nijntje museum

Van 1 december 2020 t/m 24 januari 2021 kun je van de winter komen genieten in het nijntje museum in Utrecht. Aangezien mijn jongste zoon (3 jaar) gek is op nijntje én we wonen er in de buurt, besloten we weer eens naar het nijntje museum te gaan. Een absolute aanrader voor wie nog een leuk uitstapje zoekt in de Kerstvakantie.

Vier de winter in het nijntje museum

In de winterperiode verandert het nijntje museum in Utrecht in een winters decor: het nijntje wintermuseum. Direct bij aankomst zien we dat het grote nijntje standbeeld wat bij de deur van het museum staat een heerlijke warme muts op heeft! Uiteraard moet meneer ook even met nijntje op de foto, hoe kan het ook anders!

Sinds de coronacrisis waren wij niet meer in het nijntje museum. Bij binnenkomst viel ons dan ook direct op dat er een aantal punten anders zijn dan voorheen. Om de 1,5 meter afstand maatregel te kunnen handhaven, zijn er een aantal dingen aangepast zoals de garderobe die op een andere plek stond en een aantal speelhoeken die zijn afgesloten. Dat laatste vind ik wel jammer maar begrijpelijk.

Winter en kerst

Door het hele nijntje wintermuseum zie je dat natuurlijk het thema winter terugkomt, maar ook kerst. De bomen zijn voorzien van sneeuw, er zijn kerstbomen geplaatst, je komt sneeuwballen tegen en een aantal leuke activiteiten met het thema winter.

Sleeën en skiën in het nijntje wintermuseum

Eén van de meest leuke en opvallende activiteiten in het nijntje wintermuseum is dat kinderen de mogelijkheid hebben om te sleeën en te skiën. Uiteraard volledig in nijntje stijl en dus veilig! Er liggen twee sleeën met touwtjes er aan vast die je kunt gebruiken en een aantal ski’s met stokken.

Mijn kind vond de ski’s wat spannend (ook met hulp )en besloot daarom rond te lopen met enkel de stokken. Ook hartstikke prima natuurlijk!

Maak je eigen kunstwerk in het thema winter/kerst!

Een activiteit in het nijntje museum die ook altijd goed bij mijn kind in de smaak valt, is het maken van een kunstwerk d.m.v. magnetische vormen. Normaliter zijn dit nijntjes, nu tijdens het nijntje wintermuseum is er gekozen voor sterren en kerstballen.

In het kunstatelier kunnen kinderen een kleurplaat kleuren. Ook dit is nu uiteraard weer in het thema winter/kerst. Op het moment dat wij er waren konden kinderen hun eigen kerstengel maken. Aan de muur zagen we ook dat er wellicht op andere dagen ook andere kleurplaten zijn.

Tip: Je kunt op de website van nijntje leuke kleurplaten downloaden! Elke week staan er nieuwe kleurplaten op.

De rest van het nijntje museum

Ondanks dat er een hoop in het nijntje museum is omgetoverd naar het thema winter, zijn er ook een aantal dingen gewoon hetzelfde gebleven. Zo is de ruimte met de boerderij en de dieren nog hetzelfde zoals het was. Bij de gordijnen hangt welk wat kerstverlichting, maar dat is dan ook alles.

Wat wellicht nog wel fijn is om te weten is dat je momenteel i.v.m. de coronamaatregelen geen eten en drinken binnen mag nuttigen. Mogelijk iets om dus even rekening mee te houden, zeker met jongere kinderen. Ook is het museum grotendeels eenrichtingsverkeer. Hier liepen wij wel even tegen aan toen mijn kind halverwege naar het toilet moest, welke zich aan het begin van het museum bevindt.

Nijntje bij het Centraal Museum

Tot slot zijn wij nog even naar de overkant van het nijntje museum gelopen waar het Centraal Museum zich bevindt. Hier heb je namelijk o.a. de werkkamer van Dick Bruna maar ook een ruime winkel waar ze heel veel van nijntje verkopen.

Ik was nog nooit in de werkkamer van Dick Bruna geweest, dus naar deze afdeling zijn we eerst naartoe gewandeld. Om eerlijk toe te geven was dit niet wat ik had verwacht en vind ik er voor kinderen niet zoveel aan. Hier zou ik zelf niet nog een keer met kinderen naartoe gaan. De rest van het museum, in hoeverre ik dat vlot heb kunnen zien, lijkt mij wel erg leuk om nog eens met mijn partner te bezoeken.

Voordat we naar huis gingen, wilde mijn kind natuurlijk eerst nog even graag bij het winkeltje kijken. Hij is hier ooit één keer eerder geweest en keek nu dan ook weer zijn ogen uit. Ook het winkeltje is enigszins in kerststijl. Zo staat er een heuse nijntje kerstboom. Onwijs leuk! En kun je er wat kerstspullen in nijntje stijl kopen zoals kerstballen.

Het winkeltje is absoluut de moeite waard om nog even naartoe te wandelen wanneer je in het nijntje museum bent geweest.

Kun je geen genoeg krijgen van Nijntje? Bekijk dan ook de volgende artikelen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela