Winterberg met kinderen – kindvriendelijke uitjes & activiteiten

Winterberg is voor velen onder ons bekend als winterbestemming op een prima afstand met de auto (ongeveer 310 km vanaf Utrecht). Maar ook als bestemming is de andere seizoenen is Winterberg een leuke plek om naartoe te gaan met kinderen. In dit artikel deel ik daarom een aantal leuke activiteiten en uitjes in Winterberg, voor jou en je gezin. De activiteiten zijn onderverdeeld in zowel de winter- als zomerperiode.

Uitjes & activiteiten in Winterberg in de winterperiode

 • Skiën & snowboarden Winterberg is een leuke bestemming voor een weekendje wintersporten. Verwacht hier geen hoge bergen zoals in Oostenrijk of Zwitserland, maar zeker voor degene die net leren skiën of snowboarden is het hier prima! Er is niet altijd de hele winter sneeuw in Winterberg (die ervaring heb ik helaas), maar dan wordt er gebruik gemaakt van sneeuwkanonnen. In Winterberg vind je voornamelijk blauwe (14 km) en rode pistes (12 km) maar er is ook een enkele zwarte piste (1 km).
Skiliftkarussell Winterberg - skigebied met 27km piste in Duitsland
 • Sleeën Behalve pistes om te skiën en snowboaden, zijn er ook een aantal speciale stukken waar je kunt sleeën. Met name onder kinderen een dikke hit!
 • Langlaufen Ben je meer van het langlaufen? Ook dat kun je doen in Winterberg. Er zijn meerdere langlaufroutes die je kunt doen.
 • Bobsleeën In de winter is het in Winterberg ook mogelijk om te bobsleeën. In één minuut leg je een parcours af van 1600 meter met als hoogtepunt een snelheid van 130 km per uur! Samen met een ervaren piloot en twee andere bijpiloten glijd je naar beneden. Deze baan is één van de snelste bobsleebanen ter wereld.

Uitjes & activiteiten in Winterberg in de zomerperiode

 • Rodelen In Winterberg is het mogelijk om op de belevenisberg Kappe naar beneden te rodelen over een baan van maar liefst 700 meter lang. Minimumleeftijd is 3 jaar onder begeleiding en vanaf 8 jaar mag een kind alleen naar beneden. Op een slee met wieltjes word je allereerst 250 meter omhoog gebracht om vervolgens aan je afdaling te beginnen. Goed om te weten is dat je zelf de snelheid bepaalt waarmee je naar beneden gaat door de hendel juist naar voren of achteren te doen.
 • Het Winterberg Klimbos In dit klimbos is er pret voor klein en groot. Er zijn vijf verschillende klimroutes met verschillende uitdagingen. Voor de kleinere kinderen t/m 7 jaar is een speciaal kinderparcours op een hoogte van 1 meter.
 • Fly-line Vanaf 3 jaar is het leuk om met de Fly-line mee te gaan. Op een rustig tempo van 12 km per uur vlieg je in ongeveer 5 minuten tussen de boomtoppen door aan een vliegenlijnbaan van 1000 meter lang. Kinderen vanaf 6 jaar mogen zonder begeleiding.

Activiteiten & uitjes in Winterberg het hele jaar door

 • Het natuurontdekkingspad Met kinderen is het leuk om het 700 meter lange natuurontdekkingspad te doen. Het pad leidt je midden door de natuur, waar veel te ontdekken en te leren valt. Er zijn 14 punten tijdens de route waar een leuke opdracht op je wacht.
 • Panorama Experience Brug Deze activiteit is zowel in de winter als in de zomer geopend. Het is een 20 meter hoge brug van 435 meter lang waarbij je een prachtig uitzicht over Winterberg hebt. Op vijf plekken is het ook mogelijk om te glijden door glijbanen wat het leuk maakt voor kinderen. Onderaan de glijbanen veiligheidsnetten zodat je kind niet kan vallen. De Panorama Experience Brug is voor iedereen toegankelijk, ook met een rolstoel en kinderwagen.
 • Zwemmen In Winterberg en omgeving zijn diverse mogelijkheden om te kunnen zwemmen. In Winterberg zelf heb je binnen- en buitenbad Winterberg. Je kunt er ook voor kiezen om ongeveer een half uurtje te rijden naar het SauerlandBad. Dit zwembad is wat uitgebreider dan het zwembad in Winterberg zelf. Een ander leuk openluchtzwembad is Golfslagbad Hallenberg. En wil je graag in de natuur zwemmen? Ga dan naar de Hillebachsee, het enige stuwmeer waar gezwommen mag worden in de gemeente Winterberg.
 • Wandelen En natuurlijk is het ook mogelijk om te wandelen in Winterberg. Zeker doen als je het aan mij vraagt! De regio Sauerland, waar Winterberg in ligt, biedt veel mooie wandelroutes.
 • Freizeitwelt Sauerland Op een half uurtje rijden vind je het Freizeitwelt Sauerland. Je kunt hier onwijs veel leuke dingen doen! Denk aan een hele gave ruime binnenspeeltuin, trampolinepark, klimpark, buitenspeeltuin, waterspeelplaats en nog veel meer. Je bent hier wel even een poosje zoet met je kinderen.

Hoe kun je in Winterberg komen?

 • Met de auto Vanaf Utrecht is de afstand naar Winterberg ongeveer 310 km. Houd er rekening mee je tijdens winterse weersomstandigheden in Duitsland verplicht bent om te rijden op winterbanden of all-season banden.
 • Met de trein Ook met de trein is Winterberg prima bereikbaar. Vanaf Amsterdam, Rotterdam, Schiphol en Utrecht zijn er directe verbindingen. Een treinreis duurt ongeveer 5 à 6 uur.
 • Met de bus Er zijn diverse organisaties die busreizen naar Winterberg organiseren. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Flixibus.

Lees ook ons artikel ‘Op zomervakantie in het Schwarzwald (Zwarte Woud) in Duitsland

Foto’s © Shutterstock