Een geslaagde winterse wandeling in de natuur

Het is nu niet meer te ontkennen dat de winter echt is begonnen. Ondanks het nu zo fris is, is het toch goed om regelmatig naar buiten te gaan. Een winterse wandeling is dan ook een leuke manier om buiten te zijn. Met de volgende tips zal je winterse wandeling een succes worden!

Een goede voorbereiding

Een geslaagde wandeling begint altijd met een goede voorbereiding. Start daarom allereerst met het bekijken van de weersvoorspellingen. Let hierbij op zowel de temperatuur als op de windkracht en neerslagkans. De laatste twee genoemde weersomstandigheden kunnen er voor zorgen dat de temperatuur lager aanvoelt.

Aan de hand van informatie die je verkrijgt uit de weersvoorspelling kun je bepalen welke kleding je aantrekt. Kies voor kleding die goed warm is maar ook isolerend is. Het is het meest handig om te kiezen voor meerdere lagen kleding. Zodra je het warmer of kouder krijgt, kun je dan een laag aan- of uittrekken. Denk in de winter ook zeker aan een warme muts en handschoenen. Let er ook op dat je geen te strakke sokken aantrekt, te strakke sokken knellen namelijk de bloedtoevoer naar je voeten af waardoor je sneller kans hebt op koude voeten.

En waarschijnlijk een overbodige tip, maar zorg ervoor dat de batterij van je mobiele telefoon goed vol is. Sowieso is het leuk om foto’s te maken van je wandeling, maar mocht er hulp nodig zijn (niet te hopen natuurlijk!), dan kan dit opgeroepen worden.

Tijdens de wandeling

Hoe kouder het is, hoe meer energie je lichaam moet verbranden om het op temperatuur te houden. Mocht je van plan zijn om langer dan een uur te gaan wandelen, zorg er dan voor dat je voldoende eten en drinken bij je hebt. Vind je het fijn om iets warms te drinken? Dan kun je een thermoskan meenemen.

Als het glad is, is het verstandig om je manier van lopen aan te passen. Net zoals met autorijden, is het raadzaam om je tempo te vertragen. Zet kleinere stappen en probeer zo veel mogelijk contact met de grond te houden.

Voor kinderen is in de winter niets prachtiger dan sleeën! Voor hen is het moment waarop het heeft gesneeuwd uitstekend om er lekker op uit te gaan. Dus trek je sneeuwschoenen aan en ga er lekker op uit!

In de winter is het veel eerder donker dan in de zomer. Op sommige dagen begint het eind van de middag al een stuk donkerder te worden. Ga je er in de middag op uit? Zorg er dan voor dat je goed zichtbaar blijft voor anderen in het donker. Zo kun je kiezen om reflecteren kleding aan te trekken of om verlichting (zoals losse fietslampjes) mee te nemen.

De wandeling achter de rug

Het is mogelijk dat je schoenen na de wandeling nat zijn. Zelf had ik de gewoonte deze dan lekker bij de verwarming te zetten zodat ze kunnen drogen. Dit kun je beter niet doen, doordat het materiaal van je schoen kan beschadigen én de lijm kan loslaten. De beste manier om je schoenen droog te krijgen is door deze in een warme ruimte te plaatsen en kranten in je schoenen te doen (kranten absorberen het vocht).

Neem daarna een heerlijke warme douche (of bad) en kleed jezelf lekker warm aan!

Hoe gezond wandelen ook is, ik moet toegeven dat wij zelf in de winter niet snel wandelen. Doen jullie dit wel? Dan ben ik vooral nieuwsgierig naar of je nog leuke wandeltips hebt! Ik hoor het graag. 😉

Lees ook het artikelTips om vaker de natuur in te gaan met je kinderen‘. 

Foto © Bigstock.com