Op wintersport in het Oostenrijkse skigebied ‘Die Tauplitz’

Afgelopen voorjaarsvakantie was het zover: we gingen voor het eerst als gezin op wintersport in Oostenrijk! En om van deze vakantie een succes te maken, kozen we voor een relatief klein en onbekend skigebied: Die Tauplitz. Voor deze vakantie had ik nog niet eerder van dit gebied gehoord. Waarschijnlijk omdat dit skigebied in de regio Steiermark ligt en niet in Tirol. Na een heerlijke week skiën kunnen we zeggen dat het een compact en fijn gebied is, waar kinderen ideaal de eerste meters op de latten kunnen maken.

Skigebied Die Tauplitz

Het skigebied rondom Tauplitz en Bad Mitterndorf word Die Tauplitz genoemd. In totaal is er 43 kilometer aan piste. De laagste piste ligt op 900 meter en de hoogste piste op 1.965 meter. De pistes liggen op drie bergen. De meeste pistes zijn blauw of rood, maar er zijn ook een paar zwarte pistes. Voor beginners en families is er voldoende uitdaging in dit gebied. Als je al heel goed kunt skiën, dan ben je wellicht snel uitgekeken in dit gebied. Wij vonden zelf dat er relatief veel sleep- en pannenkoekenliften waren.

Je kunt het gebied op twee manieren in: met de stoeltjeslift Tauplitz I & II word je vanuit Tauplitz naar boven gebracht. Ook kun je er voor kiezen om naar Tauplitz Alm te rijden (met je eigen auto of met de skibus), via de Tauplitzalm Alpenstrasse. De Alpenstrasse is een lange (tol)weg van 10 kilometer, die van Bad Mitterndorf naar Tauplitz Alm gaat. Vanaf de stoeltjeslift of Tauplitz Alm kun je zo het gebied in skiën. Ook zijn er twee dalafdalingen, naar Bad Mitterndorf en Tauplitz.

Op de pistes vind je verschillende leuke restaurantjes. In deze restaurants kun je met pin betalen. Onze favoriet was s’Kriemandl. Vanaf dit terras heb je een prachtig panorama-uitzicht. En ook de kaiserschmarren waren hier heerlijk.

Skilessen voor kinderen

Onze vijfjarige dochter ging dit jaar voor het eerst op wintersport. Om te leren skiën, vind ik het belangrijk dat ze les krijgt. Het is handig dat je je per mail van te voren aanmeldt bij een skischool, zodat je zeker weet dat je kind een plek heeft.

In Tauplitz zijn drie skischolen: Mount Action, Gipfelmomente en Vasold. Rond de kerst heb ik alledrie de scholen gemaild, en gevraagd of ze ook Nederlandstalige leraren inzetten. Skischool Vasold gaf aan dat ze wel eens Nederlandse leraren hebben, en daarom heb ik mijn dochter bij deze school aangemeld. En in de praktijk bleek dat ook zo te zijn! Mijn dochter had een Nederlandse skileraar, heel fijn dat er geen taalbarrière was.

De skischolen hebben verschillende verzamelplekken. Skischool Vasold start normaliter met de skilessen op het kinderland in het dal. Tijdens onze vakantie was er in het dal nauwelijks sneeuw, dus de skischool richtte een verzamelplek in boven op de berg. Als ouders breng en haal je je kind hier zelf weer op. De meeste skilessen zijn van 10 uur tot 13 uur. Kinderen hebben wel even kort pauze, maar zonder lunch.

Vasold maakt geen gebruik van het kinderland boven op de berg, Mount Action bijvoorbeeld wel. Een tip is dus om te kijken waar je uitgekozen skischool het verzamelpunt heeft. Mocht je bijvoorbeeld voor skischool Mount Action kiezen, dan organiseren zij zelf het vervoer naar het kinderland.

Plezier in Kinderland

In Die Tauplitz zijn twee gebieden voor kinderen ingericht. Een kinderland ligt op de dalafdaling naar Tauplitz. Het andere kinderland ligt in het midden van het skigebied. Je kunt gebruik maken van een gratis service om naar dit kinderland te komen. Je kunt bellen en dan wordt er een sneeuwscooter met een soort aanhangerbus (skidoo) naar je toegestuurd om je op te halen. Zo hoeven kinderen niet over moeilijke(re) pistes naar het kinderland toe. En de skidoo brengt je na een telefoontje ook weer terug. Onze dochter vond het kinderland erg leuk! Met het ‘magische tapijt’ om hoog, en al slalommend naar beneden.

Mocht je kinderen hebben die nog niet mee skiën, dan kun je ook met de auto naar Tauplitzalm gaan. Met de skidoo kun je vervolgens naar kinderland gaan. Dit is namelijk ook een ideale plek om te sleeën. En bovendien heb je gelijk ook de wintersportvibes te pakken.

Zwemmen, koetsrijden en nog veel meer!

Naast wintersporten zijn er ook andere activiteiten te doen in Tauplitz en Bad Mitterndorf.

  • In Bad Mitterndorf vind je een sauna- en zwemcomplex, Grimming Therme. Je kunt hier ook kaartjes kopen om alleen te zwemmen.
  • Voor de afwisseling hebben wij ook een koetsrit gemaakt. Eigenlijk zou het een arrensleetocht zijn, maar helaas lag er geen sneeuw in het dal. We hebben de koetsrit toch door laten gaan, en het was ontzettend leuk en mooi. In Bad Mitterndorf kun je hiervoor terecht bij Am Seebacherhof en Neuper.
  • In Bad Mitterndorf is ook een boulderbox.
  • Ook kun je in Tauplitz op verschillende avonden rodelen. Met de sleeplift Grafenwiese ga je omhoog, en vervolgens kun je met een slee omlaag gaan.
  • In Bad Mitterndorf is ook een ijsbaan.
  • Het is ook leuk om een keer een sneeuwschoenwandeling te maken.

Mocht er niet genoeg sneeuw liggen in Die Tauplitz, kun je eventueel ook nog uitwijken naar Schladming (circa 30 minuten rijden).

Logeren in een oude kleuterschool

Wij verbleven afgelopen voorjaarsvakantie in een van de vakantieappartementen van Alter Kindergarten. Deze appartementen zijn van Nederlandse eigenaren, en worden verhuurd.

Wij huurden het grootste appartement (Narcis), met 4 slaapkamers en 2 badkamers. En wat een heerlijk appartement is dit! Lekker warm, ruim, schoon en met directe toegang tot de tuin. Om de hoek van het appartement ligt een (openbare) speeltuin. En de supermarkt is op loopafstand. Ook sta je zo in het centrum van Bad Mitterndorf, waar je onder andere een bakker en een (afhaal)pizzeria vindt.

Vanuit Bad Mitterndorf is het een kleine 10 minuten rijden naar Tauplitz, waar je met de stoeltjesliften omhoog kan. Er vertrekken ook skibussen. Naar Bad Mitterndorf en ook Tauplitz is een bergafdaling.

Aanrader

We hebben een heerlijke vakantie gehad in Die Tauplitz! Ondanks dat er geen sneeuw lag in het dorp, hebben we een fijne tijd gehad op de berg. Voor gezinnen met kleine kinderen is dit echt een prima gebied. Het is overzichtelijk, en je kunt goed rekening houden met de tijden van de skiles. De skischool was goed, het vervoer met de skidoo naar kinderland was top, het eten op de pistes lekker en de sneeuw kon (op de berg) niet beter. Wij hebben genoten!

De volgende artikelen vind je mogelijk ook interessant om te lezen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Charlotte