Op skivakantie naar het Oostenrijkse Serfaus

De eerste week van de kerstvakantie was het zover: eindelijk op wintersportvakantie naar Serfaus! Onze 2 kinderen van 4 en 9 hebben vanaf de zomervakantie ski- en snowboardles gehad in de Uithof in Den Haag. Zelf hebben we al ski en snowboard ervaring. In dit artikel zal ik je vertellen wat je van dit skigebied kunt verwachten en hoe onze vakantie is verlopen.

Het in Tirol gelegen skigebied Serfaus-Fiss-Ladis

Het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis ligt in de deelstaat Tirol en is vanaf Utrecht ongeveer 850 kilometer rijden. Omdat we zelf uit de buurt van Zoetermeer komen moesten we nog een kleine 60 km extra rijden. We hebben er al met al ongeveer 11 uur over gedaan. Dit kwam mede omdat gedurende onze hele reis het alleen maar regende en dit later overging in sneeuwen. Dit rijdt erg vermoeiend maar heb je natuurlijk niet voor het zeggen.

Je kunt op twee manieren vanaf Duitsland richting dit skigebied rijden. Wij hebben gekozen om via de Fernpass te rijden, een gratis route en erg populair bij de meeste Nederlanders.

Een veilig gebied voor kinderen

Aangekomen in ons appartement welke in Serfaus was gelegen, konden we onze auto na het uitladen parkeren in de parkeergarage aan het begin van het dorp. Serfaus, Fiss en Ladis hebben allemaal een beleid dat er zo min mogelijk dagelijks verkeer in de straten is zodat alle straten autoluw zijn, wat erg prettig is met kinderen.

Na een goede nachtrust togen we vol goede moet na de U-bahn die bijna op elke hoek van de straat stopt . Deze rijd onder de straat door en brengt je binnen 5 minuten naar het bergstation. In Fiss zal je wel zelf moeten lopen naar de liften, wat afhankelijk waar je verblijft best een opgave kan zijn in skischoenen en met kinderen.

Het financiële plaatje

Bij het bergstation ligt ook het informatie punt waar we met het vertonen van de gastenkaart een leuke korting kregen op onze skipas. Prijzen voor Volwassenen 7-daagse skipas kost € 280,- per persoon en voor onze oudste van 9 jaar moesten we  € 166 ,- betalen. De jongste van 4 jaar was gratis, wat natuurlijk altijd erg fijn is. Een wintersport kost immers al genoeg.

In Serfaus , Fiss en Ladis hebben de wintersport winkels leuke aanbiedingen voor huren van materialen. Wanneer je namelijk ski’s en schoenen huurt van jezelf zijn de ski’s en schoenen voor je kinderen gratis.

In het hoogseizoen heeft het gebied rond de 400 ski en snowboardleraren rondlopen. En de meeste komen uit Nederland. Omdat beide kinderen van ons in Nederland al les hadden gehad hebben we ze niet op les gedaan. 

Toch schat ik dat je voor dit skigebied voor 4 personen al gauw minimaal € 1.500,- per week kwijt bent. Het kan dus geen kwaad om vooraf al goed naar het financiële plaatje te kijken zodat je hier op in kunt spelen.

Kinderopvang

In Serfaus kunnen baby’s en kinderen vanaf 0 jaar terecht bij een zogeheten kinderland. Dit is een ruim ingerichte opvang waar je kinderen naartoe kunnen. Het kinderland van Serfaus heeft zijn eigen mascotte: Murmli. Ervaringen leren dat de kinderen het super naar hun zin hebben bij de opvang, ze worden er super vermaakt. Ook als ze nog maar 1 jaar zijn gaan ze af en toe even naar buiten om met de superlieve leidsters lekker in de sneeuw te spelen. Het kinderland in Serfaus is geopend tot 4 uur ’s middags.

Ook in Fiss en Ladis is een kinderland voor baby’s en kinderen vanaf 0 jaar. Deze heeft een andere mascotte dan de opvang in Serfaus, namelijk de mascotte Berta. De opvang is hier tevens een half uurtje langer geopend, namelijk tot half 5 ’s middags.

Het vermaak in de avond

Elke woensdagavond is er in Serfaus een leuke avond waar met een superleuke licht en vuurwerk show alle kunsten van ski, snowboard en pistebully geshowd word. Onze kinderen vonden het jammer dat het na 3 kwartier weer afgelopen was en hebben erg genoten. Vervolgens hebben mijn man en oudste nog lekker geskied op de verlichte piste.

Op donderdagavond is een zelfde soort show in Fiss zodat ook de mensen die hier in het dorp zitten kunnen genieten van een leuk avond entertainment.

De kosten voor beide avonden dienen wel los betaald te worden. En zijn ongeveer €15,00 per persoon wat het overigens meer dan waard is.

Een skigebied met veel mogelijkheden

Het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis heeft ongeveer 215 km aan piste waarvan er bij ons verblijf 180 km open was. We hebben heel erg genoten van de diversiteit aan pistes en liften. Het fijne aan dit skigebied is dus dat je diverse kanten op kan en elke dag een andere piste kunt pakken. Ook met weinig ski ervaring kan je een heel eind komen en elke dag een andere piste pakken. Zo kan je gemakkelijk van Serfaus naar Fiss komen en weer terug.

De meeste liften zijn gondels en stoeltjesliften waar ze in Serfaus zelfs een speciale familiebaan hebben welke helemaal veilig is gemaakt voor kinderen. Kinderen kunnen in deze familiebaan namelijk zelf instappen.

Ladis is het kleinste en laagst gelegen dorpje wat heel aantrekkelijk is als je kleine kinderen hebt die ook op les moeten. Via de lift in Ladis kom je gemakkelijk op het middelstation tussen Ladis en Fiss alwaar het super mooi ingerichte Bertas kinderland is gestationeerd. Hier kunnen de kids hun hart ophalen en heerlijk leren skien.

En heb je even geen zin om te skiën maar wil je wel van de sneeuw genieten? Je kunt gedurende de hele dag met een slee naar beneden glijden.

Eet- en drinkmogelijkheden

Er zijn diverse bakkerijen en supermarkten welke in de ochtend vanaf half 8 al open zijn zodat je heerlijk verse broodjes kunt halen en je boodschapjes kunt doen. Omdat we zelf in een appartement sliepen en we hier een keuken hadden, hebben we ‘s ochtends zelf voor ontbijt gezorgd en ‘s avonds zelf gekookt.

In de middag hebben we in diverse restaurants op de berg zelf gegeten. De meeste zijn lekker groot met een lopend buffet waar er voor ieder wat wils is. Aanrader zijn ook de kleinere almhutten zoals de Moseralm en Hexenalm. Hier is het wel handig om contant geld mee te nemen anders kan je hier helaas niet eten. Het eten is in deze alm hutten wat specialer en kan je heerlijk rustig genieten. Ook de Suppa bar is erg goed eten. Hier kan je diverse heerlijke soepen met brood bestellen. Al met al hebben we super gegeten op de berg en ook aan de kinderen was goed gedacht. Om ze bezig te houden tijdens het eten en erna lag er bij diverse restaurants wat speelgoed zodat ze ook even konden spelen.

Zijn jullie wel eens in dit skigebied geweest? Wij hebben in ieder geval deze week voorbij zien vliegen en hebben gelijk onze volgende vakantie al weer vastgezet!

Foto’s © Desiree Smit

Foto bovenaan artikel © Bigstock