Op wintersportvakantie met jonge kinderen

Nog even en dan mogen we weer op wintersport. Maar op wintersport met jonge kinderen, is dat mogelijk? Zeker weten! Natuurlijk vraagt het om enig flexibiliteit en zullen er heus wel momenten zijn waarop het even minder leuk is. Maar met de volgende tips zorg je voor een geslaagde wintersportvakantie. 

Kies voor een kindvriendelijk skigebied..

Als je met jonge kinderen gaat wintersporten, is het belangrijk om te kiezen voor een skigebied met voldoende faciliteiten voor hen zoals een oefenpiste en leuke (kinder)mascottes. Verder kun je ook kijken of er voldoende blauwe groene en blauwe pistes zijn voor beginnende skiërs en welke soort liften er zijn. Let bij de pistes trouwens goed op dat deze geen uitlopers hebben in rode of zwarte pistes, deze zijn meer geschikt voor de (ver)gevorderde wintersporter.

.. en voor een kindvriendelijke accommodatie

Naast een kindvriendelijk skigebied, is het ook verstandig om te kiezen voor een kindvriendelijke accommodatie. Hierbij kun je denken aan een zwembad, voldoende (binnen)speelmogelijkheden en animatie voor kinderen. Wanneer het een dag eens wat minder weer is of jullie een dag niet willen wintersporten, is het fijn als je kind zichzelf kan bezighouden. Met jonge kinderen is het tevens prettig om de accommodatie dicht bij de piste te hebben zodat je niet steeds grotere stukken hoeft te sjouwen met je spullen.

Zorg er voor dat je kind lekker warm blijft

Het is belangrijk in te investeren in goede en warme wintersportkleding. Zorg voor voldoende thermokleding én ook voldoende kleding zodat je je kind altijd droge kleding kunt aantrekken. Niets is zo sneu als een nat kind wat het koud krijgt. Het plezier in wintersporten is dan ook snel verdwenen en dat wil je natuurlijk net niet hebben!

Tip: Wintersportkleding is het in buitenland vaak een stuk duurder, dus je kunt deze voor je portemonnee alvast beter in Nederland aanschaffen.

Volg alvast een aantal ski- of snowboardlessen in Nederland

Als je kinderen voor het eerst gaan skiën of snowboarden, kan het fijn zijn als ze alvast een aantal lessen op een skipiste in Nederland hebben gevolgd. Het is belangrijk dat kinderen een goede voorbereiding krijgen zodat zij alvast kunnen wennen aan het de wintersportvaardigheden en weten ze enigszins wat hen te wachten staat. Met het volgen van lessen leren zij ook de direct de juiste technieken aan. Vaak bieden skischolen spoedcursussen aan waarbij je in enkele weken de basistechnieken al onder de knie hebt.

Ski’s/snowboards, stokken, schoenen kun je het beste op de locatie huren. Kinderen groeien zo onwijs snel dat ze er vaak al na één seizoen weer uitgegroeid zijn.

Lees ook het artikel Leren skiën en snowboarden bij Skipiste Nieuwegein.

Het is oké als je kind niet wil wintersporten

Hoe jonger je kind leert wintersporten, hoe makkelijker dit zal gaan. Echter zien niet alle kinderen het zitten om (de hele dag) te wintersporten. Het is dan belangrijk om je kind vooral niet te pushen als hij/zij niet wil. Veel jonge kinderen vinden het al leuk om lekker in de sneeuw te kunnen spelen. Hoewel dit voor je gevoel jammer kan zijn, probeer het vooral te accepteren. De meeste kinderen krijgen vanzelf meer plezier in het wintersporten. Twijfel je of je kind het wel leuk vind? Neem dan eens een proefles bij een skipiste in Nederland.

En tenslotte… Geniet en verwacht vooral niet te veel!

Heb jij nog tips voor ouders die willen gaan wintersporten met jonge kinderen? We horen ze graag!

Foto’s © Shutterstock