Workation met kinderen: hoe je werk en plezier combineert zonder gek te worden

Last updated:

Een workation klinkt als de ultieme droom: werken vanaf een zonnig strand, terwijl de kinderen zandkastelen bouwen en jij tussendoor aan je deadlines werkt. Maar zodra je als ouder daadwerkelijk de sprong waagt, kan het al snel een uitdaging worden. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag hoe ik dat zelf allemaal doe. Want kinderen die je zo nu en dan afleiden, een laptop vol zand en die ene videomeeting waarin je kind besluit keihard te gaan schreeuwen. Hoe voorkom je een totale chaos en maak je van je workation een succes? In dit artikel deel ik mijn tips met jou!

Kies de juiste bestemming

Een goede locatie is de basis van een geslaagde workation. Kies een plek waar je niet alleen prettig kunt werken, maar waar ook genoeg te doen is voor de kids. Denk aan accommodaties met een speeltuin, zwembad of georganiseerde activiteiten. Ook kindvriendelijke stranden of een stad met leuke attracties werken vaak goed. Wat ook erg fijn kan zijn is om te kiezen voor een eigen vakantiewoning zodat je echt je eigen plekje hebt.

Tip: Vermijd plekken met slechte wifi. Hoe idyllisch dat afgelegen berghutje ook klinkt, als je Zoom-meeting steeds uitvalt, wordt niemand blij. Ik lees dan ook altijd de review van te voren om de ervaringen van andere mensen hieromtrent in te winnen.

Maak een realistische planning

Om maar direct even eerlijk te zijn: je kunt niet 8 uur per dag werken én tegelijkertijd quality time met je kinderen doorbrengen. Plan je werkmomenten slim in, bijvoorbeeld tijdens de ochtenden als de kinderen nog rustig spelen of slapen. Zo werk ik meestal vroeg in de ochtend en ’s avonds. Reserveer de middagen voor uitstapjes en gezamenlijke activiteiten.

Zorg voor een kinderproof werkplek

Niets zo frustrerend als een kind die je toetsenbord te lijf gaat terwijl je een belangrijke e-mail typt. Creëer daarom een werkplek waar je je even kunt afsluiten. Dit kan een aparte kamer zijn, een hoekje met een noise-cancelling koptelefoon, of zelfs een schaduwrijke plek buiten. Zorg ervoor dat de kinderen iets leuks te doen hebben: een doos vol knutselspullen, een paar spannende boekjes of hun favoriete film op een tablet.

En laten we eerlijk zijn: hoe minder tijd jij kwijt bent aan opruimen, hoe meer je kunt genieten van je vrije momenten. Overweeg dus ook eens om, als je terug bent, iemand te regelen voor de schoonmaak van kantoren om je werkomgeving weer spik en span te maken waardoor jij weer tijd over houdt voor je kids.

Betrek je kinderen bij de planning

Iets wat hier ook héél goed werkt is om mijn kids te betrekken van mijn planning. De meeste kinderen zijn van nature helpers en vinden het dan ook geweldig om mee te denken. Vraag ze wat ze willen doen of zien op jullie bestemming. Als ze het gevoel hebben dat hun mening telt, zullen ze zich beter vermaken tijdens de momenten dat jij moet werken. Plan bijvoorbeeld een bezoek aan een dierentuin, een middagje kajakken of een speurtocht in de natuur. Een beetje geven en nemen dus!

Investeer in entertainment

Je hebt waarschijnlijk niet elke minuut van de dag tijd om je kinderen te vermaken, dus zorg dat je goed voorbereid bent. Denk aan:

  • Speelgoed dat lang boeit (zoals LEGO, puzzels of bordspellen).
  • Digitale tools: van educatieve apps tot Netflix-films die je van tevoren downloadt.
  • Creatief materiaal: tekenblokken, verf of zelfs een wegwerp-camera waarmee ze hun eigen vakantie kunnen vastleggen. Op Pinterest kan je zat leuke ideeën vinden die je gratis kunt downloaden.

Hulp inschakelen is geen schande

Ben je op een locatie waar kinderopvang wordt aangeboden? Maak daar dan gebruik van. Of overweeg een oppas voor een paar uur per dag. Dit geeft jou de kans om geconcentreerd te werken en biedt je kinderen tegelijkertijd een leuke tijd.

Een andere optie is het delen van taken met je partner. Spreek bijvoorbeeld af dat de één in de ochtend werkt en de ander in de middag. Zo blijft de balans intact en krijgen de kinderen toch de aandacht die ze nodig hebben.

Stel duidelijke grenzen

Mijn kinderen gaan het beste op duidelijkheid. Ik leg mijn kids dan ook duidelijk uit wanneer ik voor hen beschikbaar ben en wanneer niet. Zo weten zij dat als ik een koptelefoon op heb, ze mij met rust moeten laten. Maar je kunt het ook visueel maken door bijvoorbeeld een stoplicht-systeem te gebruiken:

  • Groen: ze mogen je storen.
  • Oranje: alleen als het belangrijk is.
  • Rood: alleen voor noodgevallen (en ja, “ik wil een snoepje” telt niet als nood!).

Blijf flexibel

Hoe goed je alles ook plant, dingen lopen niet altijd zoals je wilt. Zeker met kinderen, maar ook op zakelijk gebied. Misschien wordt een call onverwachts verplaatst of valt een gepland uitje letterlijk in het water door een zomerse stortbui. Laat dat je niet frustreren; flexibiliteit is key! Plan je tijd dus ook wat ruimer in om onverwachte dingen op te kunnen vangen. Soms kan een spontane filmavond op de hotelkamer minstens zo leuk zijn als een dagje uit.

Plan ook momenten voor jezelf

Als geen ander weet ik hoe belangrijk het is om ook even tijd voor jezelf te nemen of op te kunnen laden en daardoor beter te kunnen functioneren als ouder zijnde. Wanneer je de kans hebt, ga ’s ochtends vroeg bijvoorbeeld een rondje hardlopen of sporten (mijn favoriet!), lees een boek bij het zwembad of trakteer jezelf op een lekkere koffie in een lokaal café. Even opladen maakt je echt een betere ouder én efficiëntere werknemer. Win-win dus.

Maak van je workation een feestje van!

Heb je die ene belangrijke deadline gehaald terwijl je kinderen een zandkasteel bouwden? Of een werkmeeting gehad zonder dat er iemand binnenstormde? Vier het! Of het nu met een ijsje is, een extra duik in het zwembad of een ontspannen avondwandeling, geniet van de momenten die goed gaan.

Een workation met kinderen is tenslotte een avontuur met ups én downs, maar met de juiste voorbereiding en een flinke dosis humor is het absoluut de moeite waard. 😉

Kopfoto © Pixabay