Van Amazone tot zeehond: het Zee Aquarium in Bergen aan Zee

Het mooie, Noord-Hollandse dorpje Bergen. Ik heb er 23 jaar gewoond, geboren en getogen. Het Zee Aquarium was een begrip in mijn jeugd. Ik werd dan ook meteen enthousiast toen ik gevraagd werd een kijkje te nemen. Wat is nou leuker dan mooie jeugdherinneringen opnieuw te beleven en, hopelijk, door te geven aan je eigen kinderen? 

Het Zee Aquarium

Het Zee Aquarium is sinds het jaar 1956 gevestigd in het kustplaatsje Bergen aan Zee. Het idee om een aquarium te bouwen, ontstond in 1956. De plek waar deze zou komen, was op de plaats waar het voormalige Hotel Nassau in de Tweede Wereldoorlog was afgebroken. Sindsdien heeft het aquarium meerdere verbouwen en renovaties ondergaan. Het aquarium staat direct aan het strand.

De dieren

Het aquarium is verdeeld in verschillende delen: een Noordzee deel, een Tropisch deel, een deel over de Atlantische Oceaan, een deel over de Middellandse zee en een deel over het Amazone gebied. De dieren die per deel te bezichtigen zijn, passen bij het thema. Zo kun je in het Amazone deel piranha’s bewonderen en in het Noordzee gedeelte en zeehond. Er zijn vissen, schaaldieren, zeepaardjes, zeesterren en nog veel meer zeedieren te vinden.

Ook hebben ze één van de drie potvissen die in 1998 aanspoelde, weten te bemachtigen. Deze hangt nu als groots welkom bij de ingang, boven de winkel. Een indrukwekkende binnenkomst dus.

In het Amazone deel zijn ook dieren te vinden die niet in de zee leven. Er staan terrariums met spinnen, reuzeslakken, gekko’s  en andere reptielen. Ook erg mooi om te zien.

De winkel

Bij binnenkomst loop je meteen de winkel binnen. Er zijn voldoende souvenirs te koop, van knuffels tot schelpen, van bekers tot boeken. Kinderen (en volwassenen) kunnen hier allemaal zeker iets leuks vinden om mee naar huis te nemen. En de prijzen zijn zeer schappelijk!

De faciliteiten

Het hele aquarium is goed begaanbaar voor rolstoelen of mensen met kinderwagens. De toiletten zijn schoon en er is een goede verschoonruimte. Er is geen mogelijkheid voor een hapje en een drankje maar buiten zijn meer dan voldoende restaurants en strandtenten te vinden.

Ons bezoek

Mijn zoon is gek op dieren, of ze nou op het land leven of in de zee. Bij binnenkomst maakt het grote skelet van de potvis, die hangt aan het plafond, al een behoorlijke indruk. De ogen van mijn zoon beginnen verwachtingsvol te glinsteren. Eenmaal voorbij de kassa, kan het echte bewonderen beginnen. Het begint al met een groot aquarium vol grote, donkere vissen die mijn zoon een beetje eng vindt. Maar al snel komen ook de kleurrijke vissen in beeld die mijn zoon vrolijk met visgeluiden begroet. In het midden van de ruimte staat een Roggenrif, waar roggen en kleine haaien geaaid kunnen worden. Hier is mijn zoon nog te klein voor, maar het kan me voorstellen dat oudere kinderen dat erg leuk vinden. Net als het aquarium met de grote haaien! Bij ieder raam hangt een bord met informatie over de betreffende vissen. Tevens staan er verschillende vitrines met informatie, skeletten en andere voorwerpen met een link naar de oceaan. Heel erg leerzaam, zeker in deze tijden waarin de zee veel te lijden heeft. Naast zeedieren in het echt, is er ook een film over het zeeleven te bekijken in de filmzaal.

Er is ook een buiten gedeelte. Hier bevindt zich de tank van de zeehond. Afgelopen januari is één van de twee zeehonden overleden waardoor er nu nog maar één rondzwemt. Mijn zoon vindt deze zeehond, Selma genaamd, fantastisch. Het beest zwemt dan ook steeds naar het raam toe om even nieuwsgierig naar de bezoekers te staren.

Handig om te weten

Openingstijden

Van April tot en met September is het Aquarium alle dagen van de week geopend van 10.00 – 18.00 uur.

Van Oktober tot en met Maart is het Aquarium alle dagen van de week geopend van 11.00 – 17.00 uur.

Prijzen

  • Kinderen van 0 tot 3 jaar oud: gratis
  • Kinderen van 3 tot en met 12 jaar oud: €10,25
  • Volwassenen (vanaf 13 jaar): €14,75
  • Senioren (65+): €13,75

Het is ook mogelijk een jaarkaart aan te schaffen:

  • Kinderen 3 t/m 12 jaar oud: €27,50
  • Volwassenen (vanaf 13 jaar): €40
  • Senioren (65+): €37,50

Het Zee Aquarium beschikt over een eigen parkeerterrein waar je €1,- per 30 minuten betaald (maximaal drie uur). Verder is er voldoende parkeergelegenheid in de buurt, allemaal betaald.

Adresgegevens

Zee Aquarium
Van de Wijckplein 16
1865 AP Bergen aan Zee

Telefoonnummer: +31 (0)72 581 29 28
Mail: info@zeeaquarium.nl
Website: www.zeeaquarium.nl

Gaan wij nog een keer naar het Zee Aquarium?

Wij hebben zeker genoten van ons uitje. Mijn zoon vond de meeste vissen prachtig (sommige waren ook best wel eng) en hij keek zijn ogen uit. Daarnaast werden we geholpen door een hele vriendelijke medewerker. Wij zullen in de toekomst vast nog wel een keer langskomen om alle prachtige dieren te bewonderen.

Ik denk dat kinderen tussen de één en zeven jaar oud dit Aquarium vooral leuk zullen vinden. Voor oudere kinderen is het misschien net niet uitdagend genoeg. Ik moet toegeven dat ik de toegangsprijs een beetje aan de hoge kant vind voor de grootte, maar dat heeft misschien te maken met waar je interesses liggen. Wij stonden na ongeveer drie kwartier weer buiten. Daarnaast vind ik het ook jammer dat er geen eethoek of iets dergelijks is, maar eerlijk gezegd is hier ook onvoldoende ruimte voor.

Alles meegenomen geef ik het Zee Aquarium van Bergen aan Zee een welverdiende 7! 

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lisanne