Zeehondencentrum Pieterburen

Last updated:

In Pieterburen kan je een kijkje nemen in het grootste gespecialiseerde zeehondenziekenhuis van Europa. Hier worden zieke of verzwakte zeehonden opgevangen en verzorgd totdat ze weer groot en sterk genoeg zijn om in de Waddenzee uitgezet te worden. Natuurlijk kan je hier de zeehonden van dichtbij bekijken, maar dat is zeker niet alles. Zo kan je hier letterlijk een kijkje in de keuken nemen en de verzorgers aan het werk zien. In de tentoonstelling leer je van alles leren over de zeehonden die in onze Waddenzee te vinden zijn. Ook kan je hier allerlei leuke rondleidingen doen. En er is voldoende speelgelegenheid om er niet alleen een leerzaam, maar ook actief dagje uit van te maken!

Tentoonstelling

In de eerste ruimte die je bij binnenkomst tegenkomt is een leerzame tentoonstelling ingericht. Hier leer je alles over de grijze Zeehond en de gewone Zeehond, wat de twee zeehondensoorten zijn die je in Nederland kan tegenkomen. Zo kan je ontdekken wat ze eten, hoe groot ze worden, en hoe hun pups er uit zien. Daarnaast valt hier van alles te ontdekken over het leefgebied van de zeehonden, de Waddenzee, dat in 2009 uitgeroepen is tot Unesco Werelderfgoed. Ook gaat de tentoonstelling dieper in op de gevolgen van de plastic soep voor het leven van de zeezoogdieren.

De gehele tentoonstelling is interactief: Achter elk klepje zit informatie verborgen en aan elk stuurwiel mag gedraaid worden. Kinderen kunnen hier echt zelf actief op ontdekkingstocht, maar het is wel handig om als volwassene mee te lopen en te helpen om de teksten te begrijpen.

Een kijkje in de keuken

Natuurlijk kan je hier ook alles te weten komen over het opvangprogramma van Pieterburen. Wist je bijvoorbeeld dat een zeehond drie fasen doorloopt voordat hij weer uitgezet kan worden? In de expositieruimte kan je de verzorgers door de vele ruiten aan het werk zien, bijvoorbeeld bij het klaarmaken van het voedsel dat aan de zeehonden in quarantaine wordt gegeven. Ook kan je hier meekijken bij de verzorging van de allerkleinste pups die in de eerste fase van het opvangprogramma verblijven.

Ondanks de drukte is het echt de moeite waard om te blijven tot deze allerkleinsten worden gevoed. Zodra de zeehonden genoeg zijn aangesterkt mogen ze naar buiten. De zeehonden in de derde en laatste fase kunnen daar heerlijk rondzwemmen, en jij als bezoeker kan ze dan echt van dichtbij eens goed bekijken!

Tip: Er worden dagelijks meerdere rondleidingen aangeboden waarbij je echt een blik achter de schermen kunt werpen. En eigenlijk zijn er altijd wel allerlei leuke én leerzame activiteiten te doen, waar je hun website meer over leest.

En wat nog meer?

Wanneer je binnen alles hebt bekeken en buiten alle zeehondjes hebt gespot, is het de moeite waard om verder het terrein op te lopen. Hier vind je namelijk de Waddenspeeltuin. Deze mooie natuurspeeltuin is vooral voor kinderen van 6 jaar en ouder erg leuk. Het idee achter de Waddenspeelplaats is dat hier de leefomgeving van de zeehonden en eb en vloed worden nagebootst. Neem wel laarzen mee of trek je schoenen uit, want op sommige punten is de overgang naar de speeltuin best uitdagend en nat!

Na het spelen in de Waddenspeeltuin gaat wat lekkers te eten en te drinken er vast wel in! Gelukkig hoef je daar niet ver voor te lopen: Vlak naast de Waddenspeeltuin ligt een klein restaurantje. Hier kan je helemaal in stijl koffie of limonade drinken en zelfgemaakte taart eten.

Zoë de pony

Naast het restaurantje staat Zoë, een metershoge My Little Pony. Dit kunstwerk staat symbool voor al het plastic afval dat door de ramp met de MSC Zoe in de Waddenzee is terechtgekomen. Zo spoelden er  duizenden My Little Pony’s aan op Terschelling. In de hangar achter Zoë kan je duizenden objecten bekijken die op de Nederlandse stranden zijn aangespoeld. Het is zeker de moeite waard daar even binnen te lopen en je samen met je kind te verbazen over de impact van deze ramp.

Bioscoop en speelgedeelte

Wanneer je weer terug naar binnen loopt moet je zeker niet vergeten om even de bioscoop in te lopen. Neem plaats op de tribune en kijk mee met de indrukwekkende verhalen die hier verbeeld worden. De bioscoop is vooral voor wat oudere kinderen bedoeld. Maar ook met jongere kinderen kan je prima terecht in de opvang. Wat denk je bijvoorbeeld van deze geweldige zandbak? Naast de zandbak is nog een klein speelgedeelte waar je met duplo kunt bouwen, een mooie zeehondenkleurplaat kunt inkleuren of met een interactieve landkaart aan de slag kunt. Ideaal wanneer het weer het enigszins laat afweten.

Praktische informatie

Let op: Het is goed om te noemen dat het aantal aanwezige zeehonden van dag tot dag kan wisselen. Het is immers een zeehondenopvang en geen dierentuin. In december/januari en in juni  is het vaak wat drukker in de opvang en is de kans groot dat jullie een aantal zeehonden van dichtbij kunnen bewonderen. Maar als je zeker wil weten dat er een aantal zeehonden worden opgevangen op het moment dat jullie het centrum willen bezoeken, raad ik je aan om even contact op te nemen met het Zeehondencentrum.

Openingstijden & adres:

Het zeehondencentrum is dagelijks geopend tussen 10:00 en 17:00 uur. Het bezoekadres is: Hoofdstraat 94a, 9968 AG Pieterburen. Je kunt vlakbij het Zeehondencentrum gratis parkeren. Pieterburen ligt op ongeveer 30 minuten rijden van Groningen-stad. Wanneer je met het openbaar vervoer wil reizen, ga je eerst naar treinstation Winsum en pak je daar de bus.

En voor wie Pieterburen te ver rijden is: Je kan hieronder altijd live meekijken in het grootste bassin van het Zeehondencentrum!

Entreeprijzen

  • Aan de kassa betaal je als volwassene €9.50. Wanneer je je kaartje vooraf online koopt betaal je €8.50.
  • Kinderen tussen de 4 en 12 jaar betalen altijd €6.00.
  • Voor kinderen onder de 4 jaar hoef je geen entree te betalen.
  • Gratis parkeren

Voor welke leeftijd?

Hoewel jonge kinderen het ook hartstikke leuk vinden om naar de zeehondjes te kijken, denk ik dat het Zeehondencentrum het meest geschikt is voor kinderen van 6 jaar en ouder. Dan wordt de tentoonstelling pas echt leerzaam en kan je alles uit je bezoekje halen. Toch zou ik ook families met jongere kinderen dit uitje aanraden, alleen al omdat het opvangcentrum volledig afhankelijk is van donaties en entreegelden. Het speelgedeelte binnen is trouwens wel echt heel erg leuk voor jonge kinderen.

Eindoordeel

Ondanks dat je hier geen uren zal doorbrengen, staat een bezoekje aan Zeehondencentrum Pieterburen garant voor een leuk en leerzaam uitje. En omdat je met je bezoekje het Zeehondencentrum helpt om de opvang van de zeehonden de bekostigen, is het ook nog eens een heel verantwoord uitje! Daarom krijgt het Zeehondencentrum een mooie 8.5 als eindcijfer.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Jolien