Naar de zelfpluktuin de Sprankenhof in Udenhout met een peuter/kleuter

Last updated:

Als ik verlang naar de stilte van het Brabantse platteland en weer eens tot rust wil komen op een boerderij, dan neem ik de kinderen mee naar de Sprankenhof. Deze pluktuin is een laagdrempelig en rustig uitje en daarnaast ook leerzaam voor de kinderen. Tussen de bloemen, groentes en de kippen, in het zonnetje laad ik zelf ondertussen ook weer op.

Zelfpluktuin de Sprankenhof in Udenhout

Actuele pluk

Om teleurstellingen te voorkomen kijk ik altijd voorafgaand aan een bezoek op de website van de Sprankenhof. Hier vind je bij actuele pluk namelijk actuele informatie over wat de tuin op dat moment te bieden heeft. Daarnaast zijn er pluktips te vinden.

Tip: het aantal plukkers per dag is niet te voorspellen, dus het advies is om ‘s ochtends te gaan. De kans dat er dan nog verse eieren liggen om te rapen, groente staat om te oogsten of nog voldoende fruit hangt om te plukken is dan het grootst.  

Mijn kinderen zijn nu twee en vier jaar oud, waardoor ze nog niet veel hebben met sommige planten, kruiden of groenten. Fruit vinden zij daarentegen heel lekker. Samen zijn we rode en zwarte bessen gaan plukken. Ieder een bakje vol. Tijdens het plukken kwam er ook nog een kleine kudde schapen langslopen, tot groot plezier van de meiden.

Kippen

Voordat je start met plukken en oogsten ga je eerst langs de winkel. Daar krijg je een mandje mee, bakjes voor het fruit en een mesje om bijvoorbeeld groenten los te snijden. Ook krijg je een plattegrond, waarop staat waar wat groeit. De vriendelijke winkelmedewerkster geeft ook aan waar de kippen zijn te vinden, en met een beetje geluk hebben ze een paar verse eieren gelegd.

En we hadden geluk! De kippen hadden flink hun best gedaan en er lagen wel twaalf eieren. Wij hebben een eierdoosje met zes eitjes gevuld, zodat er ook nog eieren overbleven voor andere bezoekers.

Verderop in het veld stond een boer. De meiden waren bloempjes aan het plukken aan de rand van de sloot en liepen langzaam op hem af. Hij was aardappels uit de grond aan het halen, om te kijken hoe groot ze al waren. “Oh, aardappels groeien aan een struik in de grond, mama!” Ik vind dat prachtig, want zo leren ze op een ongedwongen manier waar ons eten vandaan komt.

Biologische winkel en terras in de boomgaard

In de winkel van zelfpluktuin de Sprankenhof in Udenhout verkopen ze biologische groenten, fruit en kaas, maar ook zuivel en vlees. Verder hebben ze allerlei RAW-food, gluten- en suikervrije producten en verkopen ze plantjes en zaadjes voor in eigen tuin.

De kinderen mochten een ijsje uitkiezen. Ze kozen voor een roomijsje van ijshoeve Uijlenborch en het moet gezegd worden: dat ijsje smaakte echt naar meer.

Naast de winkel vind je in een kleine boomgaard een terras. Ook staat er een trampoline. Na een goede springsessie zijn we weer naar huis gefietst.

Activiteiten

Naast de pluktuin en de winkel organiseert de Sprankenhof allerlei activiteiten. Van workshops en kinderfeestjes tot rondleidingen. Kijk op de website voor alle mogelijkheden.

Praktische informatie over zelfpluktuin de Sprankenhof in Udenhout

  • Adres: Schoorstraat 26A, 5071 RA Udenhout (Noord-Brabant)
  • Website: www.sprankenhof.com
  • Openingstijden: kijk voor actuele openingstijden op sprankenhof.com
  • Er wordt geen entreegeld gevraagd en er hoeft niet te worden gereserveerd. De oogst wordt gewogen na de pluk en die reken je af.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne