zindelijkheidstraining-vakantie-tips

Zindelijkheidstraining op vakantie, zo doe je dat! (inclusief inpaklijst)

Iedere ouder krijgt er een keer te maken: je kind wordt zindelijk. In sommige gevallen is het zindelijk worden van een kind een natuurlijk proces, in andere gevallen heeft je kind een extra zetje of duwtje in de goede richting nodig. Maar waar begin je met de zindelijkheidstraining als je niet gezegend bent met een kind dat het vanzelf lijkt te snappen? En hoe combineer je je geplande vakantie met een kind dat bezig is om zindelijk te worden?

Voorbereiding

Net als bij iedere training is het ook bij een zindelijkheidstraining zinvol om goed voorbereid aan de slag te gaan. Bedenk dus niet de avond van te voren dat je morgenochtend gaat starten, maar zorg dat jij, je eventuele partner en je kind er klaar voor zijn.

Voorlezen

Om je kind al spelenderwijs kennis te laten maken kun je boekjes voorlezen over zindelijkheid. Er zijn in de boekwinkel en in de bibliotheek een aantal leuke, laagdrempelige boekjes te vinden. Onze kinderen vonden Bobbi op het potje, Wie draait de mooiste drol?, Kas op het potje en Op je potje, Konijn de leukste boekjes om te lezen.

Samen ondergoed kopen

Hoe stoer is het als je als kind ineens geen luier met romper meer aan hoeft, maar net als alle “grote mensen en kinderen” in ondergoed mag lopen? Ga samen met je kind op stap en laat je kind zelf meebeslissen in de aankoop van het ondergoed. Zeker tijdens de zindelijkheidstraining heb je een vrij grote stapel onderbroeken nodig, dus koop zeker voor deze fase meer onderbroeken dan hemden. Kijk vooral naar wat je kind prettig zou vinden om te dragen (slip of boxer) en of de onderbroek goed passend is. Een te strakke of juist te wijde onderbroek is zeer onprettig om te dragen.

Ook zijn er speciale oefenbroekjes verkrijgbaar. Deze zien er uit als een gewone onderbroek, maar hebben een onzichtbare absorptie laag die kleine ongelukjes opvangt. En het voordeel: ze zijn gewoon wasbaar.

Er zijn ouders die hun kind de hele dag in hun blote kont laten rondlopen tijdens de zindelijkheidstraining. Persoonlijk ben ik daar geen voorstander van, aangezien je kind dat in het verdere dagelijks leven ook niet doet en op die manier bij hoge nood niet tegen de struggle van ondergoed en kleding naar beneden trekken aanloopt. Ook kan het kind bij een ongelukje in zijn blote kont niet voelen dat een ongelukje heel vervelend is.

Zoek een potje uit

Er zijn legio potjes verkrijgbaar, maar wat is nou dat ene potje waar jouw zoon of dochter de eerste stappen richting zindelijkheid op gaat zetten? Kijk vooral naar de interesses van je kind. Is je kind gek van een bepaald tekenfilmfiguur, heeft het een favoriete kleur, of wil je kind liever gelijk op een soort wc? Je kunt potjes zo duur kopen als je zelf wil, maar bedenk bij de aanschaf van een potje vooral of het handig in gebruik is (wat erin zit moet er wel goed uitkunnen) en of het mee te nemen is.

Wennen aan het potje

Om je kind vast te laten wennen aan het zitten op een potje kun je thuis het potje prima al een tijd van te voren in de woon-, slaap-, of badkamer neerzetten. Je kind krijgt waarschijnlijk zelf de interesse om er op plaats te nemen, al dan niet met de kleding en luier nog aan. Je kunt het zelfs proberen om je kind in de blote kont te laten plaatsnemen op het potje. Laat je kind maximaal 5 minuten op het potje zitten en als er wat komt, dan voer je uiteraard als ouder de grootste show van je leven op. Juich, joel, dans en zing. En uiteraard helpt je zoon of dochter met het leeggooien van het potje.

Zindelijkheidstraining tijdens je vakantie

Het gemiddelde kind heeft even de tijd nodig om zindelijk te worden. Tijd die je wellicht in combinatie met je baan, het huishouden en je sociale leven misschien niet altijd makkelijk kunt vrijmaken.

Mijn tip: zorg ervoor dat je de zindelijkheidstraining plant tijdens een vakantie.

Je kunt dit gewoon thuis doen, maar uiteraard ook op de camping of het bungalowpark waar je de vakantie doorbrengt. Begin in het geval van zindelijkheidstraining op vakantie nooit op de reisdag of de allereerste dag ter plaatse. Op een reisdag zit je niet te wachten op ieder kwartier een stop, of dweilen met de kraan open. Op de allereerste dag te plaatse is het voor iedereen altijd wat onwennig, boodschappen moeten worden gedaan en de omgeving moet even worden ontdekt.

Klaar voor de start!

Waar je ook bent, zorg in ieder geval voor de grote stapel onderbroeken, makkelijk zittende kleding, hondenmatjes van de Action voor op de bank, onder het potje en in het autostoeltje en uiteraard dat het potje binnen handbereik is. Begin de ochtend met het vertellen dat je kind vanaf vandaag echt een grote meid/jongen gaat worden en vervang de luier van de nacht voor een onderbroek. Laat je kind direct op het potje plaatsnemen, grote kans dat de eerste plas gelijk een feit is. Uiteraard voer jij als ouder ook dan een complete show van blijdschap op.

Gedurende de dag houdt je je kind nauwlettend in de gaten en stuur je je kind regelmatig aan om op het potje te gaan zitten. Laat je kind vooral zelf de broek naar beneden doen en plaatsnemen op het potje. Zo leert het gelijk deze handeling goed uit te voeren. Je kind moet leren om de aandrang te voelen en de link te leggen tussen de aandrang voelen en het daadwerkelijk op het potje plassen.

Niet bij de pakken neerzitten als ouder

Zeker de eerste dagen van de zindelijkheidstraining moet je dus niet gek opkijken als er om de haverklap ongelukjes gebeuren. Probeer ook bij ongelukjes je kind de plas af te laten maken op het potje (erheen tillen is uiteraard geoorloofd). Zo wordt je kind zich bewust van het plassen op het potje. Ongelukjes ruim je samen even op en je wordt vooral niet boos dat het niet gelukt is. Ook niet als jij als ouder het gevoel hebt alleen maar bezig te zijn met dweilen en wassen.

Blijf vooral rustig, aardig en consequent. Grijp dus niet meer terug naar de luier. Die kun je uiteraard nog wel tijdelijk inzetten tijdens het middagslaapje, maar zorg dan voor een luierbroekje. Voor tijdens de nacht zijn er speciale nachtluierbroekjes te koop bij supermarkt of drogist. Want overdag zindelijk is al een hele prestatie, de nacht zal over het algemeen wat langer op zich laten wachten.

Er komt een moment dat je kind het doorheeft en de ongelukjes per dag steeds minder worden. Vanaf dat moment kun je ook voorzichtig uitstapjes in de omgeving gaan maken met je kind. Vergeet vooral geen reservekleding en het potje mee te nemen. Vergeet vooral niet je kind te laten plassen voor vertrek en plan tijdens je uitstapje ook regelmatig plaspauzes.

Poepen kan een ding zijn

Ik ken behoorlijk wat verhalen van ouders waarbij het kind het poepen op het potje of de wc spannend vind. Niet zo gek als je bedenkt dat de poep een soort vrije val in het potje of toilet maakt en dat anders voelt dan wanneer het zich in de luier ophoopt.

Ook onze zoon vond het poepen spannend, maar hij wilde ook niet onder doen voor zijn tweelingzus. Tijdens een poging tot poepen-sessie bedacht ik ter plekke in de deuropening van het toilet de “poepzee”. Alle poep die je in de wc doet komt daar terecht en daar is het ontzettend leuk. Er is een glijbaan, een voetbalveld en er zijn allemaal leuke dingen die de poepjes met elkaar daar doen. Onze zoon besloot dat het wel zielig zou zijn als zijn poep daar dan niet naartoe zou gaan, en de rest is geschiedenis.

Uitstapjes tijdens de zindelijkheidstraining

Ben je iemand die normaal gesproken tijdens de vakantie veel uitstapjes maakt? Bedenk dan op voorhand vast hoe je dit tijdens de zindelijkheidstraining op vakantie kunt aanpakken. Zeker de eerste week zou ik niet adviseren om al te ver weg te gaan, aangezien je kind zijn blaas nog niet onder controle heeft.

Grote kans dat je kind het al heel leuk vindt om de speeltuinen op het vakantiepark/de camping en het zwembad uitgebreid te ontdekken.

Plan dus in de eerste week vooral tripjes in de nabije omgeving van je verblijfsplaats en vergeet het potje niet en droge kleding.

Naarmate je merkt dat je kind wat langer zijn plas kan ophouden, kun je de uitstapjes steeds verder weg gaan plannen. Vergeet dan vooral niet om bij vertrek je kind nog even te laten plassen.

Zindelijkheidstraining en de terugreis naar huis

Of je je vakantie nou in het dorp verderop, of in Zuid-Frankrijk vierde, er komt een moment dat je weer naar huis toe moet.

Vergeet vooral niet om het potje, (vochtig) toiletpapier, reserve-ondergoed en kleding mee te nemen in de cabine van je auto. In het autostoeltje van je kind leg je het eerder genoemde hondenmatje neer (evt. onder een hydrofiele doek als het vrij warm is) en vergeet ook nu je kind niet te laten plassen bij vertrek van je vakantieadres.

Afhankelijk van het stadium van de zindelijkheidstraining zorg je dat je ieder (half) uur even een korte plaspauze inlast voor je kind. Houdt hier dus qua reistijd wel rekening mee als je bijvoorbeeld uit Zuid-Frankrijk terug naar Nederland rijdt. Je reis zal hoe dan ook langer duren dan de navigatie aangeeft.

Inpaklijst voor zindelijkheidstraining op vakantie

Je inpaklijst is waarschijnlijk al vrij lang, maar als je de zindelijkheidstraining op vakantie gaat starten, dan is het handig om de volgende zaken sowieso op te nemen op je inpaklijst:

  • potje
  • minimaal 20 onderbroeken
  • hondenmatjes (Action)
  • loszittende kleding (joggingbroek, pyjamabroek, jurk/rok)
  • emmer of afwasteil
  • handwasmiddel
  • matrasonderlegger
  • extra onderlaken
  • nacht/slaapluiers voor de nacht en het middagslaapje
  • geparfumeerde zakjes
  • stickers/cadeautjes als je werkt met een beloningssysteem
  • knijpers
  • waslijn

De methode die onze kinderen hielp

Als tweelingouders van kinderen die op het moment van zindelijk worden bijna 3,5 waren, waren we op zoek naar een methode die zowel voor de kinderen als voor ons goed zou werken. Met twee kinderen die zindelijk moeten worden was het voor ons bijna niet te doen om ze op goed geluk zindelijk te laten worden, dus wij kozen ervoor om de Zindelijkheidsbox in te zetten. Deze box wordt ondersteund met stickers, beloningskaarten, tips en adviezen, een plas- en poepdiploma en belooft je kind binnen een week zindelijk te laten zijn.

Wij kochten dus kleine cadeautjes voor de volle beloningskaarten en kochten een wat groter cadeau voor het moment dat ze hun plas- en poepdiploma haalden. Gedurende de week hebben we het potje steeds wat dichter bij het toilet geschoven en vanaf de 3e dag zijn we begonnen de kinderen op de wc te zetten. Vanaf dat moment ging de zindelijkheid van onze dochter ineens met sprongen vooruit. Het bleek dat zij het potje vreselijk vond en dat ze zich pas op het toilet een grote meid voelde. Zorg wel voor een verkleinbril en een opstapje om de wc op te komen.

De Zindelijkheidsbox bleek bij ons echt effectief en beide kinderen waren inderdaad na 7 dagen in het bezit van hun plas- en poepdiploma.

Succes, jullie kunnen dit!

Houdt tijdens de zindelijkheidstraining in gedachten dat Rome en Parijs ook niet in 1 dag gebouwd zijn. Er komen momenten dat je als ouder echt geneigd bent om je kind weer in een luier te laten rondlopen.

Geef je kind het vertrouwen dat hij/zij dit kan en dat je daar als ouder in geloofd. En wordt vooral niet boos, verdrietig of teleurgesteld als er een ongelukje is gebeurt. Deze ongelukjes zullen ook de komende tijd nog wel voorkomen, zeker als je kind intensief aan het spelen is.

Kopfoto © Shutterstock