Zo creëer je een vakantiesfeer in huis

Om je vakantiegevoel langer vast te houden, kun je invloeden die je aan je vakantie doen denken in je interieur verwerken. Eén van de meest belangrijke punten is dat het interieur er uitnodigend en ontspannend uit moet zien. In dit artikel geef ik je tips hoe je dit kunt doen. 

Maak een moodboard

Zoek bijvoorbeeld op Pinterest eens op een thema wat jou aan vakantie doet denken en bedenk eens hoe je dit kunt nabootsen in je interieur. Je kunt hiervoor een moodboard maken zodat je een mooi overzicht hebt van dingen die jou aanspreken.

Voor ideeën zou je eens op mijn Themabord op Pinterest kunnen kijken.

Het gebruik van de juiste kleurtinten

Het creëren van een bepaalde sfeer in huis begint met het kiezen van de juiste kleurtinten. Wanneer ik bijvoorbeeld denk aan een tropische vakantie, denk ik al gauw aan strand en palmbomen. Direct komen hierdoor bij de kleurtinten blauw, groen en andere felle kleuren naar boven. Of wat dacht je van een Ibiza stijl? Je kunt het zo gek maken als je zelf wil.

Bron: vtwonen

Bron: Worthdeco

Bron: Laura Ashley

Het gebruik van de juiste materialen

Naast de juiste kleuren, is ook het soort materiaal wat je uitkiest van belang. Vooral wanneer je van meer tropische omgevingen houdt, zie je het materiaal hout veel terugkomen. Hout is een duurzaam materiaalsoort en in de meeste gevallen ook recyclebaar. Qua meubels wordt er ook vaak gebruik gemaakt van rotan. Voor warmere uitstralingen, zoals in berghutten, wordt juist weer gekozen voor houten planken. Hout heeft als eigenschap dat het isolerend is.

Op bijvoorbeeld Ibiza en Griekenland zie je weer dat er veel wit gesteente wordt gebruikt. Stenen absorberen warmte maar door het gesteente wit te verven, worden de zonnestralen gereflecteerd waardoor het binnen koel blijft.

Het behang op de muur

Behang biedt de mogelijkheid om op een eenvoudige manier meer levendigheid aan je woning toe te voegen. Tegenwoordig is er onwijs veel keuze uit simpel éénkleurige behang tot de gekste patronen en structuren of zelfs fotobehang. Wanneer je de rest van je woning rustig wil houden, zou je er dus voor kunnen kiezen om een leuk patroontje op de muur te plakken.

Hieronder laat ik je een aantal leuke voorbeelden zien van de effecten die het teweeg kan brengen. Kijk rustig naar iedere foto en bedenk wat voor een gevoel het bij je oproept.

Bron: Stekmagazine

Bron: Stekmagazine

Bron: Casavivaok 

Leuke accessoires

Vakantiefoto’s

Ook met behulp van accessoires kun je een vakantiegevoel in je woning creëren. Eén van de manieren om enigszins in het vakantiegevoel te blijven zitten, is door aan je vakantie terug te denken zoals met vakantiefoto’s. Je kunt losse foto’s neerzetten of ophangen, maar ook een grotere lijst met meerdere foto’s is erg leuk. Via bijvoorbeeld Instawall kan je een collage maken van foto’s die je hebt gemaakt, zoals hieronder.

Bron: Instawall

Vakantie accessoires

Vaak zijn er bepaalde accessoires die je aan je vakantie doen denken doordat je ze daar veel hebt gezien. Meestal kun je ze daar dan ook kopen wat wel zo leuk is voor het gevoel. Het is ook niet voor niets dat er mensen zijn die standaard een magneetje voor op de koelkast meenemen van alle plekken waar ze zijn geweest.

Bron: Homeyohmy Op deze website staat trouwens een leuke tutorial over hoe je deze leuke dromenvanger zelf kunt maken.

Planten

Planten fleuren een woning altijd op en zijn goed voor de luchtzuivering in je woning. Een mooie win-win situatie dus. In huis kan je vaak prima planten houden die in warmere gebieden gewoon buiten te vinden zijn. Door deze vakantie-planten in huis te plaatsen, kun je wederom een vakantie-effect creëren.

Bron: Htpfontana.com

Sla de tuin of je balkon niet over!

Het is hartstikke leuk om je woning binnen op te vrolijken, maar vergeet ook zeker buiten niet. Als het goed is (en je de mogelijk hebt natuurlijk), zal je in de warmere perioden ook lekker buiten zitten. Op vakantie zijn de meeste mensen ook meer buiten dan binnen. Kijk op vakantie eens goed om je heen waardoor je juist daar een vakantiegevoel hebt. Zelf heb ik het gevoel al wanneer ik bij een beachclub op het strand in Nederland zit. Hoe komt dat nou? Bij mij geven de loungebanken, vrolijke kussens, de houten vlonders en zand dat gevoel. Probeer diezelfde invloeden eens thuis uit.

Bron: vtwonen

Bron: Stekmagazine

Bron: NSMBL

Overige vakantie invloeden

And last, but not least, er zijn altijd meerdere dingen, naast het interieur, die een vakantiegevoel bij je opwekken: de heerlijke muziek die je veel op vakantie hebt gehoord.. De lekkere geur van het eten wat daar zo goed heeft gesmaakt..

Lees ook het artikel: 10 tips om je vakantiegevoel langer vast te houden

Heb jij ook dingen in huis die je een vakantiegevoel geven?

9 Comments

 • Reply Deborah 15 oktober 2018 at 12:59

  Wat een zalig blog om te lezen. De foto’s maken het artikel helemaal af.
  Ik krijg gewoon zin om onze woonkamer aan te pakken en te voorzien van een nieuw kleurtje oid haha.

  • Reply Manuela 15 oktober 2018 at 13:50

   Haha ja erg hè! Zo hebben wij het voornemen volgend jaar onze woonkamer een blauw tintje te geven. Nu is het groen/grijzig.

 • Reply Jouvence 15 oktober 2018 at 13:03

  Ik heb vaak met muziek dat ik aan bepaalde momenten terug denk. Leuke tips geef je en mooie foto’s ook!

 • Reply alexa 15 oktober 2018 at 13:35

  ah heerlijk om hierbij weg te dromen, heb nu echt weer die summer vibes gevoel

 • Reply Femke 15 oktober 2018 at 13:43

  Heerlijk sfeertje dit! Ik hou ervan!

 • Reply Blog & Beauty 15 oktober 2018 at 14:17

  Wat leuk om te lezen! Ik ben altijd superblij met mijn plekje, tot ik foto’s zie zoals bij jou in dit artikel. Dan wil ik meteen alles gaan veranderen.

 • Reply Lindsey Beljaars 15 oktober 2018 at 20:33

  Wauw, wat een prachtige inspiratiefoto’s en een heerlijk sfeertje zeg!

 • Reply Karlien - Polished Cats 15 oktober 2018 at 20:49

  wauw wat een prachtige foto’s!
  ik wou dat ik mijn huisje zo mooi kon maken

 • Reply Amy 16 oktober 2018 at 10:08

  Wat een heerlijk artikel met veel inspiratie! Zelf hou ik er ook van om veel groen te gebruiken in mijn huis.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.