Zo internet je veilig op vakantie

Op vakantie even via Whatsapp je moeder laten weten hoe fijn jullie het daar hebben. Die leuke vakantiefoto’s showen op je Social Media kanalen. Of als workaholic toch even snel op vakantie je e-mails checken. Dankzij het digitale tijdperk waar we momenteel is leven is dit allemaal mogelijk. Echter is dit niet geheel zonder risico’s. In dit artikel geef ik je tips hoe je zo veilig mogelijk op je vakantiebestemming gebruik kunt maken van het internet. 

Het risico van openbare wifi-netwerken

Veelal is het mogelijk om gebruik te maken van openbare wifi-netwerken, ook wel wifi hotspots genoemd. Dit klink aantrekkelijk aangezien het je geen extra geld of een deel van je databundel kost. Toch kun je deze manier van internetten beter vermijden om wel de volgende redenen:

  • Er bestaan criminelen die zelf een openbaar wifi-netwerk aanmaken die dus voor iedereen toegankelijk is. Ben je eenmaal verbonden met zo’n netwerk, dan kunnen zij vrij simpel toegang krijgen tot je persoonlijke gegevens.
  • Het is mogelijk dat hackers tussen jouw apparaat en het wifi-netwerk zitten. Hierdoor communiceer je niet direct met hotspot maar stuur je informatie naar de hacker. Op deze manier heeft de hacker alle informatie die je verzendt zoals e-mails, betaalgegevens en aanmeldgegevens van belangrijke websites en/of netwerken.
  • Het is voor een hacker ook makkelijk om via een onbeveiligd wifi-netwerk malware te verspreiden. Dit kan bijvoorbeeld doordat je in je instellingen hebt staan dat het delen van bestanden via een netwerk is toegestaan.

Manieren om de risico’s bij het gebruik van te minimaliseren

Gelukkig zijn er ook een hoop manieren om het gebruik van het internet in het buitenland een stuk veiliger te maken. Ik zeg bewust ‘een stuk veiliger’ aangezien je altijd een risico neemt om te internetten op mobiele apparaten!

Beveiligingssoftware op al je mobiele apparaten

Zorg ervoor dat op al je mobiele apparaten (smartphone, tablet, laptop) beveiligingssoftware is geïnstalleerd en up-to-date is. De meeste mensen gebruiken hun smartphone het vaakst op vakantie. Het is dus belangrijk dat deze sowieso goed beveiligd is. Heb je ook een tablet of laptop bij je? Dan kun je er voor kiezen om het internet van je smartphone te delen met deze apparaten door van je smartphone een hotspot te maken.

Tip: Sommige providers bieden een gratis abonnement op beveiligingssoftware aan.

Maak gebruik van een VPN verbinding

VPN is de afkorting voor Virtual Private Network. Wanneer je toch gebruik wil maken van een openbaar netwerk, is dit echt een MUST om te gebruiken. Een VPN verbinding zorgt er voor dat de gegevens extra sterk worden versleuteld. De meeste hackers zijn op zoek naar makkelijk te hacken apparaten. Data via een VPN verbinding hacken vraagt enorm veel tijd en zullen ze dan ook sneller links laten liggen.

Maak gebruik van SSL-verbindingen

SSL is de naam voor extra versleuteling van een website. Een website die een SSL certificaat heeft herken je aan dat de URL begint met HTTPS i.p.v. HTTP. Door te kiezen voor voor een HTTPS verbinding, worden gegevens beveiligd met een encryptie. Op sommige apparaten kun je instellen dat je automatisch naar een HTTPS website gaat zodat je er zeker van kunt zijn dat er veilig(er) met je gegevens om wordt gegaan zoals je inlogcodes.

Schakel de optie voor delen uit

Zeker in openbare ruimtes, wil je je persoonlijke gegevens niet delen. In de systeemvoorkeuren van je apparaat kun je er meestal voor kiezen om gegevens niet te delen. Op laptops kun je bij het maken van een internet verbinding vaak aangegeven of het netwerk waar je verbinding mee wil maken openbaar is of bijvoorbeeld een thuisnetwerk. Dit is dus van belang voor de manier waarop je verbinding wordt beveiligd.

Zet je wifi uit als je die niet nodig hebt

Ook wanneer je geen gebruik maakt van het directe internet (zoals een telefoon die ik in je zak zit of het typen van een document op je laptop), wordt er door de wifi-hardware van je apparaat informatie verzonden naar alle netwerken in de buurt. Je doet er daarom verstandig aan om je wifi verbinding uit te zetten als je er geen gebruik van maakt. Beter is het om helemaal niet te internetten via een wifi netwerk. En nog een voordeel: je batterij gaat zo nog langer mee dan anders. 😉

Maak een back-up van je bestanden

En als laatste, maak een back-up van de bestanden die je echt niet kwijt wil raken. Sowieso is het handig om dit al voor je vakantie te doen. Maar ook als je op vakantie bent, zijn er opties om bijvoorbeeld foto’s en bestanden in een cloud te plaatsen, zoals Dropbox.

Al met al kun je met bovenstaande mogelijkheden toch enigszins veilig gebruik maken van het internet. Wil je helemaal voor zekerheid kiezen, gebruik dan helemaal geen internet op je vakantie. Op die manier kun je ook nog eens optimaal van elkaar genieten! Een win-win situatie dus!

Beperk jij je internet gebruik op vakantie? En ben je op de hoogte van de mogelijke risico’s die er aan zitten?