Zo vind je de beste vliegtuigstoelen voor het hele gezin

Met kinderen op vakantie met het vliegtuig, is iets wat velen onder ons al als een uitdaging zien. Gelukkig kan je tegenwoordig bij de meeste vliegtuigmaatschappijen al vanuit huis je vliegtuigstoelen uitkiezen. In dit artikel zal ik je een aantal tips geven waar je op kunt letten. 

Verdiep je in de regels per van de vliegtuigmaatschappij 

De regels willen per vliegtuigmaatschappij wel eens behoorlijk verschillen. Bij de meeste maatschappijen dienen baby’s en peuters tot twee jaar op schoot van een volwassenen te reizen. Hierbij wil het ook wel eens verschillen of als peilpunt de leeftijd op de heen- of terugreis wordt genomen. Vanaf twee jaar dient een kind een eigen stoel te hebben.

Ook mag je bij sommige maatschappijen i.v.m. veiligheidsvoorschriften met maximaal twee baby’s/peuters per persoon reizen. In het geval van twee baby’s/peuters, dient er voor één baby/peuter een aparte stoel geboekt te worden.

Hoe eerder je boekt, hoe meer keuze je hebt!

Dit is een vrij logische tip, maar zeker van belang als je een gezin hebt met meerdere kinderen én bij elkaar wil zitten. Reserveer dus je stoelen op tijd. Mocht het niet mogelijk zijn om van te voren je stoelen uit te kiezen, zorg er dan voor dat je bij het boarden niet achteraan in de rij staat.

De meeste speelruimte heb je op de eerste rij

De zitplekken op de voorste rij hebben vrijwel altijd de meeste beenruimte. Als je met kinderen bent, kan dit ook ideaal als speelruimte dienen. Je hebt verder niemand voor je zitten die er last van kan hebben. En nog een bijkomend voordeel: de toilet zit ook dichtbij!

De rij bij de nooduitgang heeft ook meer beenruimte, maar i.v.m. het evacuatieproces mogen daar geen kinderen zitten. Deze rij kun je dus overslaan.

Sla bij een lange vlucht de stoelen op de laatste rij en bij de nooduitgang over

Bij een lange vlucht is de kans aanwezig dat jij en/of je kinderen wel even de ogen zou willen dichtdoen. Meestal lig je dan het lekkerst als je je stoel iets naar achteren kunt kantelen. Maar wist je dat je de rugleuningen van de stoelen op de achterste rij en die vlakbij de nooduitgang (vrijwel) niet verstelbaar zijn?

Kinderen kijken graag naar buiten, maar niet naar de vleugel!

Voor de meeste kinderen is een vliegreis een hele spannende én leuke gebeurtenis. Het is dan ook niet gek dat kinderen langs het raam willen zitten zodat ze alles kunnen zien! Door stoelen uit te zoeken die niet direct boven of vlak achter de vleugels zitten, geef je je kind een geweldig uitzicht.

Neem eens contact op met de vliegtuigmaatschappij

Sommige vliegtuigmaatschappijen hebben bepaalde rijen gereserveerd voor ouders met jonge kinderen. Deze stoelen zijn vaak niet online te reserveren maar wel telefonisch. Bij langere vluchten zijn deze speciale kinderrijen zijn de stoelen ook nog wel eens voorzien van speciale kinderbedjes.

Lees op het artikel CO2 compenseren met je vakantie doe je zo!

Welke stoelen vind jij het fijnst in het vliegtuig?

Foto © Bigstock.com