Zo zorg je er voor dat je je kind niet kwijt raakt in de drukke menigte

De angst van vrijwel iedere ouder: je kind kwijtraken in de drukke menigte. Dit kan zijn in een indoor speeltuin of pretpark maar ook op het strand of op vakantie. Helaas kunnen ook wij bekennen dat het ons wel eens is overkomen (waarover ik je in dit artikel ook meer vertel). Kleine kinderen zijn zo snel, voordat je het doorhebt, is het al gebeurd. Op welke manieren kun je deze kans zo ver mogelijk verminderen? En wat als het toch gebeurt? Ik deel graag onze tips met jullie.

Het gebeurde in een oogwink

Ik weet het nog maar al te goed, die allereerste keer, het gebeurde in Italië. En ik voel me echt een loedermoeder dat ik dit met jullie deel, maar ik wil jullie graag laten zien hoe snel het kan gebeuren. Ook wij zijn ouders die dachten dat gebeurt ons nooit, wij letten namelijk goed op de kinderen!

We waren op de camping wezen eten in het restaurant met 6 volwassenen en 2 jonge kinderen van 1,5 en 2,5 jaar. Die van 2,5 jaar is van ons. Met zijn drieën stonden we samen met de kids buiten het restaurant te wachten en de anderen stonden binnen in het restaurant af te rekenen. Onze zoon vraagt aan mij waar papa is. Ik wijs naar binnen en hij loopt naar hem toe. Op dat moment ging het mis…

Ik dacht het zit wel goed, hij is bij zijn vader. Papa had hem echter niet gezien en de anderen ook niet. Niemand heeft doorgehad dat onze zoon er tussenuit was geglipt. Dat moment waarop je dat doorhebt, maakt je in één klap heel wat jaren ouder. Hij was niet bij ons, niet in het eetgedeelte van het restaurant, niet in de speeltuin. De minuten die verstreken leken wel uren te duren.

Uiteindelijk zag ik de klapdeur naar de toiletten heen en weer gaan. Dat was een plek waar ikzelf nog niet had gekeken. En godzijdank, daar stond hij, netjes zijn handjes te wassen nadat hij naar het toilet was geweest. Zich van geen kwaad bewust maar wat waren we blij dat we hem gevonden hadden! En wat vervloekten we onszelf dat niemand het heeft doorgehad.

Met je kind de drukke menigte in, onze tips

Je kunt je vast wel voorstellen dat wij enorm geschrokken zijn van wat ons is overkomen in Italië. Dit heeft ons zeker wel aan het denken gezet en we hebben onze eigen manieren gecreëerd om te zorgen dat ons dit hopelijk niet meer zal overkomen. Omdat kinderen het dierbaarste bezit is wat je kunt hebben, deel ik graag onze tips met jullie:

Kies voor opvallende kleding

In de kledingkast van onze kinderen hangen altijd een aantal felgekleurde shirtjes. Als wij ergens naartoe gaan waar zij vrij mogen rondlopen, zoals een indoor speeltuin, dan moeten ze van ons een felgekleurd shirt aan. En dan kiezen we niet voor blauw, maar eerder een kleur als neon-oranje of limegroen. Ook wanneer zij boven in de speelattributen zijn, kunnen wij hen op deze manier vlot herkennen. Dit heeft ons al heel wat zoekwerk gescheeld.

Zorg er voor dat je kind je telefoonnummer bij zich draagt

  • Een tip die ik ooit van een goede vriendin kreeg, waren siliconen armbandjes waar je een tekst op kunt laten bedrukken. Er zijn een hoop bedrijven die dit aanbieden. Zelf hebben wij de armbandjes bij Ring-Rings laten maken en zijn hier zeer tevreden over. Wij hebben er bewust voor gekozen om géén naam er op te laten zetten maar de tekst: “Mama/Papa 06-12345678“, maar dan ons eigen telefoonnummer natuurlijk. 😉 Als we op vakantie gaan hebben we bandjes waarop de telefoonnummers beginnen met +31, wel zo handig.
  • Wil je liever geen bandjes? Dan kun je ook denken aan stickers of om de naam op de arm van je kind te schrijven. Als je kiest voor de laatste optie, dan kun je er eventueel pleisterspray overheen spuiten. Op deze manier blijft het goed zitten en vervaagt het telefoonnummer niet.
  • Zelf kregen wij vroeger van mijn moeder een naamketting mee met zo’n metalen plaatje waar dus onze naam op stond, ons adres en telefoonnummer.

Maak een foto van je kind

Nog een les die wij geleerd hebben, is om foto’s van je kinderen te maken. Zeker wanneer je naar een pretpark of het strand gaat. Probeer dit te doen voordat je weggaat of zodra je net ergens arriveert. Mocht je je kind kwijtraken, dan heb je altijd bij de hand welke kleding je kind die dag aanheeft en kun je eventueel een foto laten zien aan mensen.

Spreek af waar je kind naartoe moet als hij/zij jullie kwijtraakt

Probeer goed met je kind af te spreken wat hij/zij moet doen als hij/zij jullie toch kwijt raakt. Zo vertellen wij onze oudste zoon (de jongste is er nog te jong voor) dat hij zijn armbandje aan een andere mama of papa moet laten zien zodat zij ons kunnen bellen. Zodra kinderen iets groter zijn, kun je ook een plek afspreken waar zij naartoe moeten komen.

Mocht je naar een pretpark gaan, probeer dan over meerdere plattegronden te beschikken. Markeer op alle plattegronden een locatie waar jullie elkaar zullen treffen. Weten ze zelf niet waar dit is, dan kunnen ze deze kaart aan iemand laten zien die hen dan daar naartoe zou kunnen brengen.

Een tuigje of wandelkoord

Als ouder zijnde ken je je kind het beste. Weet je van je kind dat het van zichzelf al snel op ontdekkingstocht gaat, dan kan het raadzaam aan om een tuigje of wandelkoord aan te schaffen die je kunt gebruiken in drukke omgevingen. Wij zelf hebben ook voor alle zekerheid een wandelkoord in huis (gekocht op Ali Express), die we bij ons hadden toen onze oudste nog wat jonger was en zichzelf nog niet zo goed kon uitdrukken.

Een horloge met GPS-tracker

Voor iets grotere kinderen (vanaf een jaar of 6) zou je een horloge met GPS-tracker kunnen kopen. Met dit systeem kun je zo zien waar je kind zich bevindt. Op sommige horloges zit ook een systeem waarmee je kind jou zou kunnen oppiepen mocht dit nodig zijn.

Wat als je je kind toch kwijtraakt? 

Allereerst, wat hoop ik voor je dat je deze tips nooit hoeft te gebruiken! Maar mocht het je toch overkomen, dan hoop ik dat je hier iets aan hebt:

  • Allereerst, probeer rustig te blijven, hoe moeilijk dat ook is op zo’n moment. Als je rustiger bent, dan lukt het je in de meeste gevallen beter om na te denken en goede beslissingen te maken.
  • Ben je met meerdere mensen, verspreid jullie dan over de verschillende locaties waar je zou kunnen zoeken. Heb je een vast punt afgesproken met je kind? Zorg er dan voor dat daar sowieso één persoon blijft om je kind op te vangen mocht het toch daar naartoe komen.
  • Is je kind erg jong, zoek dan als eerst op de meest gevaarlijke plekken als wateren en wegen.
  • Ben je in een pretpark o.i.d., dan zijn er vaak mogelijkheden om door te geven dat je je kind kwijt bent. Soms is het mogelijk om je kind te laten omroepen. Anders zullen zij meestal de signalementen doorgeven aan andere medewerkers in het park.
  • Is je kind nog vrij klein, probeer dan ook eens op ooghoogte van je kind te zoeken. Je zult heus niet de enige ouders zijn waarvan het kind ergens onder is gekropen. Misschien voor de lol, maar dit kan ook zijn omdat hij/zij net zoals jij bang is.
  • En tenslotte, word vooral niet boos op je kind maar laat juist blijken hoe blij je bent dat je je kind weer ziet.

Ben jij je kind wel eens kwijt geweest? Waar was dat en waar heb je je kind uiteindelijk terug gevonden?

Foto’s © Tverdokhlib