Lenk in Simmental (Zwitserland) met kinderen in de zomervakantie

Voor een actieve zomervakantie is Zwitserland hét perfecte vakantieland. Vanuit het dorp Lenk (in Berner Oberland) kun je diverse mooie wandelingen maken. In Lenk vind je veel watervallen, speeltuinen in de bergen en kun je een leuke thema route lopen. Want kindvriendelijk, dat is één ding wat Zwitserland absoluut is.

Met kinderen in de zomervakantie naar Lenk

Van kleins af aan kom ik in de zomervakantie al in het Zwitserse plaatsje Lenk. Wij gingen hier dan altijd een aantal weken naartoe. Ik kan dan ook uit eigen ervaring vertellen dat het hartstikke leuk is om met kinderen in de zomervakantie naar Lenk in Zwitserland te gaan.

Het dorpje Lenk ligt aan het einde van een dal. Vanuit hier kun je veel verschillende hikes (bergwandelingen) maken. Wat ik zelf erg mooi vind aan deze omgeving is dat iedere wandeling totaal anders is. De natuur is hier heel divers.

En ook niet geheel onbelangrijk: er zijn ook in de bergen diverse restaurants en speeltuinen te vinden. Ze zeggen dan ook niet voor niets dat de Zwitserse natuur één grote speeltuin is!

In de volgende stukjes zal ik je laten zien wat er allemaal met kinderen in Lenk te beleven valt.

zomervakantie-lenk-berner-oberland-zwitserland-kinderen

Lenkerseeli speeltuin

In het dal van Lenk vind je de Lenkerseeli Spielplatz. Dit is een grote natuurspeeltuin bij het meer de Lenkersee. Je vindt hier speeltoestellen als een schommel, een glijbaan en een treintje. Maar ook de zintuigen worden hier geprikkeld door bijvoorbeeld het blotevoetenpad.

In de zomer kun je bij een kleine kiosk bij de Lenkerseeli Spielplatz een ijsje halen.

Wil je een wandeling maken zonder al te veel hoogteverschillen? Dan kun je er voor kiezen om een wandeling om de Lenkersee te maken.

Wij gingen hier meestal ’s avonds na het avondeten even naartoe. Een fijn moment voor de kinderen om nog even hun laatste energie eruit te gooien voordat ze naar bed gaan.

zomervakantie-lenk-zwitserland-lenkerseeli
zomervakantie-lenk-zwitserland-lenkerseeli

Wandelen met kinderen in Lenk

De natuur in Lenk is behoorlijk veelzijdig, zoals ook de wandelingen zijn. Iedere hike is totaal anders. Zo wandel je langs watervallen, dan loop je weer tussen de dieren, kom je langs een meer of wandel je zelfs in de sneeuw. Wandelen in Lenk is alles behalve saai!

En wat mijn kinderen zelf erg prachtig vinden, is wanneer we met een kabelbaan naar boven gaan. En boffen zij even, want in Lenk heb je er een aantal! Heb je deze allemaal gehad? Dan heb je er in de dorpjes in de buurt nog veel meer!

Wat ook erg fijn is, is dat je als toerist in Lenk gratis met de bus de bergen op kan (en terug natuurlijk). Zo hoef je niet zelf met je auto de bergen op. Wij hebben hier dan ook regelmatig gebruik van gemaakt.

Op de website van Lenk kun je een kijkje nemen op de interactieve wandelkaart. Mocht je meer geïnteresseerd zijn in een wintersportvakantie, ook van de pistes kun je een kaart vinden op de website.

Spelen in de bergen

In Zwitserland weten ze maar al te goed hoe ze wandelen voor kinderen leuk moeten maken. Zo vind je ook in Lenk een heleboel speeltuinen in de bergen. Leuk voor aan het begin of juist aan het eind van jullie wandeling.

Maar er is nog veel meer leuks voor kinderen! Op de Betelberg heb je Murmeli-Trail. Dit is wandelroute van ongeveer 3 km lang in thema waarbij de Murmeltier (bergmarmot) centraal staat. Een enorm leuke route die absoluut bij kinderen in de smaak valt. Lees ook ons artikel: ‘De Murmelitrail, een leuke themawandeling voor kinderen in Zwitserland

Wil je wat meer actie? Dan kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld vanaf het bergstation Metschstand met de mountain carts naar beneden te gaan. Dit zijn een soort wagentjes (het doet me denken aan een skelter met drie wielen) waarmee je over de gewone bergweg naar beneden gaat. De minimumlengte hiervoor is 140 cm.

zomervakantie-lenk-zwitserland-kinderen

Prachtige watervallen

Als er iets is wat ik zelf helemaal geweldig vind, dan zijn het wel watervallen. In Lenk zijn diverse prachtige watervallen te vinden. En ook weer hierbij is iedere waterval totaal anders!

Zo vind je hier de Iffigfal waarbij het water langs een ongeveer 200 meter hoge wand naar beneden valt (een adembenemend gezicht!). Of de Siebenbrunnen, zoals de naam al aangeeft een rotsplaat van 7 bronnen. Beide zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Bij sommige wandelroutes dien je zelfs door een waterval heen te gaan. Eén van de leukste vind ik persoonlijk de Wallbachschlucht. Langs deze route vind je ook diverse picknickplekken en kun je er zelfs barbecueën. Deze route raad ik tevens wel aan met kinderen die al iets meer ervaren zijn met hiken aangezien je bij het laatste deel flink omhoog gaat met aan de ene zijde een zeer stijle afgrond.

Zwemmen met kinderen in Lenk

Er zijn een tweetal zwemmogelijkheden waar je in Lenk gebruik van kunt maken. Buiten een eventueel zwembad bij je accommodatie na natuurlijk.

Het eerste is het Wallbachbad welke voor alle leeftijden geschikt is. Je hebt hier zowel een ruim buiten- als binnenbad. Binnen heb je ook leuk een peuterbad met glijbaan en fonteintjes. Verder is er nog een 80 meter lange waterglijbaan. Buiten vind je een 50 meter lang buitenzwembad, hottub en grote ligweide.

Het andere zwembad bevindt zich in het hotel Lenkerhof. Dit is een Spa resort dus je zult begrijpen dat het hier allemaal ook wat luxer is. Zij hebben hier o.a. een openluchtzwavelbad en een muziekbad. Wij zijn hier ooit één keer geweest. Wat mij hiervan bij is gebleven is dat toen we het zwembad uitkwamen, er iemand al klaar stond met een warme handdoek. Vervolgens mochten we in een stoel ‘uitrusten’.

1 augustus nationale feestdag van Zwitserland

Op 1 augustus is het feest in heel Zwitserland. Dit is namelijk een nationale feestdag. Je zal deze dag dan ook op verschillende plekken de Zwitserse tradities terug zien zoals het alpenhoornblazen.

In Lenk kun je met kinderen ’s avonds meelopen met een lampionnenoptocht. Je kunt in diverse winkeltjes dan ook de leukste lampionnen vinden. De lampionnenoptocht wordt begeleid door een fanfare. Tenslotte wordt het feest afgesloten met prachtig vuurwerk.

Het is absoluut de moeite waard om dit eens mee te maken. Vorig jaar hebben wij speciaal onze vakantie enkele dagen verlengd zodat we dit feest nog even konden meepakken.

Ben je op zoek naar nog een leuk uitstapje met kinderen in Zwitserland? Dan is het hartstikke leuk om een dagje naar Gruyères te gaan. Naast dat dit plekje bekend staat om de bekende Zwitserse Gruyère kaas, vind je hier ook nog een prachtig kasteel en enkele musea. Lees hier het uitgebreide artikel wat ik over Gruyères heb geschreven.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela