Met kinderen naar Lenk im Simmental in Zwitserland

Last updated:

Het Zwitserse dorp Lenk is een ideale bestemming voor gezinnen met kinderen. Het heeft dan ook niet voor niets het Zwitserse kenmerk een ‘Family Destination’ te zijn. Het is gelegen achterin het dal Simmental. In Lenk vind je vele watervallen, speeltuinen én speciale wandelroutes voor kinderen. In dit artikel laten wij jou zien wat er in Lenk te doen valt en delen we een aantal accommodaties met faciliteiten voor kinderen.

Lenk im Simmental, een perfecte bestemming voor gezinnen

Van kleins af aan kom ik al in Lenk im Simmental. Wij verbleven hier in totaal ongeveer twee maanden per jaar. Ik kan dan ook uit eigen ervaring vertellen dat het hartstikke leuk is om met kinderen naar Lenk in Zwitserland te gaan.

Het dorpje Lenk ligt aan het einde van een dal op ongeveer 1.068 meter hoogte in de regio Berner Oberland. Vanuit dit prachtige Zwitserse dorp kun je veel verschillende hikes (bergwandelingen) maken. De wandelingen die je hier kunt maken zijn erg divers. Ook zijn er een tweetal themawandelingen speciaal voor kinderen. Daarover later meer.

Naar Lenk met kinderen, dit is er te doen

Spelen, spelen en nog meer spelen!

Kinderen zullen zich in Lenk niet vervelen. Zowel in het dorp zelf als hoger in de bergen zijn er diverse leuke speeltuinen te vinden:

 • In het dal van Lenk vind je de Lenkerseeli Spielplatz. Dit is een grote natuurspeeltuin bij het meer de Lenkersee. Je vindt hier speeltoestellen als een schommel, een glijbaan en een treintje. Voor het treintje betaal je 2 CHF per rit. Maar ook de zintuigen worden hier geprikkeld door bijvoorbeeld het blotevoetenpad. In de zomer kun je bij een kleine kiosk bij de Lenkerseeli Spielplatz een ijsje halen. Je kunt hier enkel contant betalen.
 • In Zwitserland weten ze maar al te goed hoe ze wandelen voor kinderen leuk moeten maken. Zo vind je ook in Lenk een heleboel speeltuinen in de bergen. Leuk voor aan het begin of juist aan het eind van jullie wandeling. Je vindt speeltuinen o.a. bij de Simmenfälle, op de Bühlberg, bovenaan bij de Wallbachschlucht, op bij de Leiterli. Deze speeltuinen liggen allen naast een restaurant waar je zelf als ouder zijnde fijn kunt neerstrijken.
 • Maar ook met slecht weer, kunnen kinderen nog prima aan hun lichaamsbeweging komen. Naast een leuk zwembad (daarover verderop in dit artikel meer), is er ook nog een toffe boulderschuur waar zij kunnen klimmen. Het is geen probleem als je geen speciale klimschoenen hiervoor in bezit hebt. Je kan deze hier namelijk huren vanaf maat 29. Onze kinderen vinden dit een erg toffe activiteit.

Wandelen met kinderen in Lenk

De natuur in Lenk is behoorlijk veelzijdig, zoals ook de wandelingen zijn. Iedere hike is totaal anders. Zo wandel je langs watervallen, dan loop je weer tussen de dieren, kom je langs een meer of wandel je zelfs in de sneeuw. Wandelen in Lenk is alles behalve saai!

Er zijn een aantal themawandelingen die je kunt wandelen. Voor kinderen zijn de volgende twee erg leuk:

 • Murmelitrail – Deze wandeling met als thema de bergmarmot (murmeli) is ongeveer 3 kilometer lang. Je zult hier ongeveer 1,5 à 2 uur over wandelen. Onderweg kom je een aantal leuke speelstations tegen. Naar onze mening is deze wandeling prima te doen voor kinderen vanaf 2 à 3 jaar. Deze wandeling is prima te doen met een kinderwagen of stevige buggy. Over de kinderwandeling Murmelitrail heb ik een apart artikel geschreven ter impressie.
 • Luchstrail – Deze wandeling met als thema de lynx (luchs) is ongeveer 4 kilometer lang en uitdagender dan de hiervoor genoemde wandeling. De wandeling begint vrij ‘rustig’ maar zal op een gegeven moment over gaan in een wat smaller pad. Ook hier kom je onderweg diverse speelstations tegen. Deze wandeling zou ik persoonlijk aanraden voor kinderen vanaf een jaar of 4 à 5. De wandeling is niet geschikt voor kinderwagens en buggy’s.

Er zijn nog veel meer leuke wandelingen in Lenk om te doen met kinderen. Wij zullen in 2024 weer een bezoek brengen aan Lenk en een aantal van deze wandelingen gaan uitschrijven.

Op de website van Lenk kun je een kijkje nemen op de interactieve wandelkaart. Mocht je meer geïnteresseerd zijn in een wintersportvakantie, ook van de pistes kun je een kaart vinden op de website.

Kabelbanen

Onze kinderen vinden het prachtig om met een kabelbaan te gaan. Want zeg eerlijk, dat uitzicht is natuurlijk fantastisch! In Lenk kun je een aantal bergbanen vinden. Met een gastenkaart van Lenk kan je hier korting op krijgen.

Tip! Wil je meerdere dagen met de kabelbaan omhoog? Dan kan het voordeliger zijn om een meerdaagse banenkaart te kopen. Zo krijg je 3 dagen voor de prijs van 2, of 7 dagen voor de prijs van 4. Met deze meerdaagse banenkaarten kan je ook gebruik maken van de kabelbanen in Adelboden.

Mountainkarts & Trotti-Bikes

Wil je wat meer actie? Dan kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld vanaf het bergstation Metschstand met de Mountaincarts naar beneden te gaan. Dit zijn een soort wagentjes (het doet me denken aan een skelter met drie wielen) waarmee je over de gewone bergweg naar beneden gaat. De minimumlengte hiervoor is 140 cm.

Vanaf het bergstation Leiterli kan je ook kiezen voor een Trotti-Bike (een combinatie van step en fiets). Hiervoor geldt echter een minimumleeftijd van 10 jaar én een minimumlengte van 125 cm.

Prachtige watervallen

Als er iets is wat ik zelf helemaal geweldig vind, dan zijn het wel watervallen. In Lenk zijn diverse prachtige watervallen te vinden. En ook weer hierbij is iedere waterval totaal anders!

Zo vind je hier de Iffigfal waarbij het water langs een ongeveer 200 meter hoge wand naar beneden valt (een adembenemend gezicht!). Of de Siebenbrunnen, zoals de naam al aangeeft een rotsplaat van 7 bronnen. Beide zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Bij sommige wandelroutes dien je zelfs door een waterval heen te gaan. Eén van de leukste vind ik persoonlijk de Wallbachschlucht. Langs deze route vind je ook diverse picknickplekken en kun je er zelfs barbecueën. Deze route raad ik tevens wel aan met kinderen die al iets meer ervaren zijn met hiken aangezien je bij het laatste deel flink omhoog gaat met aan de ene zijde een zeer steile afgrond.

Zwemmen met kinderen in Lenk

In Lenk zijn er een aantal plekken waar je met je kinderen kunt gaan zwemmen, buiten een eventueel zwembad bij je accommodatie na natuurlijk.

 • Het eerste is het Wallbachbad welke voor alle leeftijden geschikt is. Je hebt hier zowel een ruim buiten- als binnenbad. Binnen heb je ook leuk een peuterbad met glijbaan en fonteintjes. Verder is er nog een 80 meter lange waterglijbaan. Buiten vind je een 50 meter lang buitenzwembad, hottub en grote ligweide. Met de gastenkaart krijg je hier korting op de toegangsprijs.
 • Het andere zwembad bevindt zich in het hotel Lenkerhof. Dit is een Spa resort dus je zult begrijpen dat het hier allemaal ook wat luxer is. Kinderen zijn hier echter ook welkom. Bij het zwembad kunnen zij o.a. gebruik maken van de Wet n’ Wild waterglijbaan. Ook bieden zij in het wellnessgedeelte een drietal behandelingen voor kinderen aan.
 • Met kinderen die goed kunnen wandelen, is het leuk om naar de Iffigsee te wandelen. Deze wandeling is het meest makkelijk te doen vanaf de Iffigenalp. De Iffigsee is een prachtig bergmeer waar je ook kunt zwemmen.
Foto © Lenk.ch

1 augustus nationale feestdag van Zwitserland

Op 1 augustus is het feest in heel Zwitserland. Dit is namelijk een nationale feestdag. Je zal deze dag dan ook op verschillende plekken de Zwitserse tradities terug zien zoals het alpenhoornblazen.

In Lenk kun je met kinderen ’s avonds meelopen met een lampionnenoptocht. Je kunt in diverse winkeltjes dan ook de leukste lampionnen vinden. De lampionnenoptocht wordt begeleid door een fanfare. Tenslotte wordt het feest afgesloten met prachtig vuurwerk. Het is absoluut de moeite waard om dit eens mee te maken!

Kindvriendelijke accommodaties in Lenk im Simmental

Er zijn diverse kindvriendelijke accommodaties te vinden in Lenk. De volgende accommodaties zijn de moeite waard om te bekijken wanneer je met kinderen naar Lenk op vakantie wil gaan:

 • Hotel Simmenhof – Dit hotel ligt aan het begin van Lenk. Je hebt hier o.a. een speeltuin, een leuke speelhoek binnen, een zwembad en pony’s. Zeker met jongere kinderen is het hier prima vertoeven.
 • Hotel Lenkerhof – Dit luxe hotel is uitermate geschikt voor gezinnen. Zij bieden veel kinderfaciliteiten aan zoals zwemmen, een speciaal kindermenu in het restaurant en kinderopvang/oppas. Dit hotel heeft familiekamers.
 • Hotel Waldrand – Een leuk familiehotel met speeltuin voor kinderen. Er is hier geen zwembad, maar het ligt zeer dicht bij het ruime Wallbach-Bad waar je zowel binnen als buiten kunt zwemmen. Dit hotel heeft familiekamers t/m 4 personen.
 • Chalet Kunterbunt – Kies je liever voor een appartement? Bekijk dan zeker deze eens! Voor kinderen is er een speeltuin buiten en ook binnen is er een grote speelruimte met speelgoed. Er is zowel een appartement met 2 slaapkamers als een met 3 slaapkamers.

De bereikbaarheid van Lenk im Simmental

Lenk im Simmental is goed te bereiken met zowel de auto als met de trein. Het ligt op een kleine 900 kilometer vanaf Utrecht.

Als toerist zijnde in Lenk krijg je een gastenkaart waarmee je gratis met de bus de bergen op kan (en terug natuurlijk). Zo hoef je niet zelf met je auto de bergen op. Wij maken hier dan ook regelmatig gebruik van. Ook kan je gratis met de trein naar enkele bestemmingen zoals de dichtbij gelegen plaats Zweisimmen waar je leuk kan winkelen.

Ben je op zoek naar nog een leuk uitstapje met kinderen in Zwitserland? Dan is het hartstikke leuk om een dagje naar Gruyères te gaan. Naast dat dit plekje bekend staat om de bekende Zwitserse Gruyère kaas, vind je hier ook nog een prachtig kasteel en enkele musea. Lees hier het uitgebreide artikel wat ik over Gruyères met kinderen heb geschreven.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Manuela