Zoo de Jurques in Normandië: dichterbij de dieren dan ooit

Last updated:

De Franse streek Normandië is natuurlijk vooral bekend vanwege de geschiedenis rondom de Tweede Wereldoorlog (D-Day heeft hier plaatsgevonden). Maar naast een interessante geschiedenisles, biedt Normandië ook voldoende leuke andere uitjes om met het gezin te doen. Neem bijvoorbeeld Zoo de Jurques, een dierentuin zoals wij ze in Nederland niet snel zullen zien.

Zoo de Jurques in Normandië (Frankrijk)

De geschiedenis van de Dierentuin

In 1960 was Auguste Ourry een sierpluimveehouder. Door zijn werk ontwikkelde hij al snel een passie voor exotische dieren. Om zijn passie vorm te geven opende hij een dierentuin in zijn woonplaats Lessay in het Franse departement La Manche.

In 1977 wilde Auguste het comfort van de dieren verbeteren en grotere diersoorten houden. Hij kocht een groot stuk land in Jurques in het departement Calvados. In 1986 had de dierentuin een primeur voor Normandië met de komst van giraffen. Iedere geboorte van een giraffe is sindsdien een bijzonder moment.

Met de komst van witte leeuwen, witte tijgers en alle andere prachtige dieren, heeft de dierentuin nog meer belangrijke evenementen op haar naam gezet. Inmiddels wordt het park gerund door de kleinzonen van Auguste waarmee het een familiebedrijf is gebleven. Comfort voor de dieren staat nog steeds bovenaan het doelenlijst van Zoo de Jurques.

De Dierentuin vandaag de dag

Zoo de Jurques ligt op ongeveer 20 minuten rijden van de stad Caen. De dierentuin is verdeeld in twee routes: de gele en de blauwe route. Beide routes duren ongeveer één tot anderhalf uur en brengen je langs een bonte verzameling van dieren. Van prachtige vogels tot grote slangen en van witte tijgers tot stokstaartjes. Een belangrijke notitie: ze hebben geen olifanten.

Wat het meest opvalt aan deze dierentuin, zijn de enorme verblijven. Deze zijn duidelijk ingericht op het type dier wat er verblijft. Neem bijvoorbeeld de gigantische rotswand waar de steenbokken verblijven of het enorme bosgebied van de witte tijgers.

Ondanks dat kan iedere hobbyfotograaf zijn/haar hart ophalen omdat je regelmatig heel dichtbij de dieren kan komen. En dan bedoel ik écht dichtbij. Hou kinderen in de buurt want een handje door het hek steken terwijl een tijger op twee meter afstand voor je langs ijsbeert is niet heel lastig.

Nog een verschil met de dierentuinen die wij in Nederland kennen dus. Nou weet ik dat dit een discussie kan opleveren of het zielig is voor de dieren, deze discussie leeft tenslotte al jaren omtrent dierentuinen. Maar de dieren in deze dierentuin hebben ook genoeg mogelijkheden om zich te verschuilen voor de nieuwsgierige blikken van de bezoekers.

Faciliteiten

Bereikbaarheid

Zoo de Jurques is goed te bereiken met de auto doordat je voor een groot deel de autowegen volgt. Al snel wordt de dierentuin door middel van grote borden aangegeven. De auto kan geparkeerd worden op de grote, gratis parkeerplaats van de dierentuin.

Mocht je mindervalide zijn en/of in een rolstoel zitten, dan is een bezoek aan de dierentuin te doen. Echter is de dierentuin heuvelachtig en moet je soms flink een heuvel op of een heuvel af. Hier goed rekening mee houden dus.

Toiletten

Op twee plaatsen zijn toiletgebouwen te vinden: bij de ingang waar beide routes starten en halverwege de blauwe route. Let op dat het invalidetoilet zich alleen bij de ingang bevindt. De toiletten worden goed schoongehouden. Tevens is er een grote verschoonruimte bij de ingang met meerdere verschoonplakken. Deze wordt tevens regelmatig schoongemaakt.

Eten en drinken

Op twee plekken in deze dierentuin in Normandië is er eten en drinken te koop. Ons bezoek was ten tijde van de Corona crisis en had de dierentuin ervoor gekozen alle horeca dicht te houden. Daarom kan ik helaas niks zeggen over de kwaliteit van het aanbod of de prijzen.

Eigen eten en drinken mag uiteraard meegenomen worden in het park. Er zijn voldoende plaatsen waar even rustig gegeten en gedronken kan worden.

Winkel

Bij de ingang/uitgang is een grote winkel vol met de mooiste dierenspullen. Voor iedereen is er wel iets leuks te vinden. Wij hebben een dierenpuzzel gekocht waar onze zoon nog heel vaak met veel plezier mee speelt. Klein minpunt: de prijzen zijn voor sommige producten best pittig te noemen.

Speeltuin

Bij de ingang van de dierentuin kun je ook een speeltuin vinden, in de buurt van het restaurant.

Handig om te weten over Zoo de Jurques

Openingstijden

De dierentuin werkt volgens drie seizoenen:

  • Groen: 11.00 – 17.00 uur (februari/maart)
  • Geel: 10.00 – 18.00 uur (mei/juni en september/oktober)
  • Oranje: 10.00 – 19.00 uur (juli/augustus)

Kijk op de site van de dierentuin voor de precieze openingstijden op het moment van jouw bezoek.

Toegangsprijs

  • Kinderen tot 3 jaar : gratis
  • 3 t/m 11 jaar: €13
  • Vanaf 12 jaar: €19
  • Parkeren: gratis

Adresgegevens

La Butte, 14260
Jurques Frankrijk

Telefoonnummer: +33 2 31 77 80 58
Website: www.zoodejurques.fr

Gaan wij nog een keer naar deze dierentuin?

Heel eerlijk was 2020 al de tweede keer dat we naar Zoo de Jurques gingen. Ik als hobbyfotograaf vind het prachtig om de dieren te fotograferen van zo dichtbij terwijl ze in zulke mooie verblijven rondlopen.

Zoals ik eerder al zei begrijp ik de discussie over hoe diervriendelijk dierentuinen zijn, maar voor mij is het duidelijk dat deze dierentuin in ieder geval heel erg zijn best doet.

De dierentuin is leuk voor alle leeftijden. Omdat de dieren zo dichtbij kunnen komen, kunnen ook de kleinste kinderen de dieren goed spotten. Daarbij komt dat de toegangsprijs goed te doen is. Kortom: de kans is zeer groot dat wij nog een keer teruggaan, aangezien wij bijna ieder jaar naar Normandië gaan.

Op zoek naar een leuke verblijfplek in Normandië? Lees dan ook onze artikelen:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lisanne