Zoo Planckendael in Mechelen (België)

Zoo Planckendael in Mechelen is een dierentuin in België van 42 hectare groot en bestaat uit een aantal themagebieden. Elk themagebied heeft een uniek uiterlijk en wisselt de dieren goed af met een aantal leuke speelplekken en unieke uitzichtpunten.

Zoo Planckendael in België, een dierentuin met themagebieden

Het themagebied Azië

In dit deel van het park vind je o.a. de (kleine) rode panda, kamelen, bizons, leeuwen en Aziatische olifanten.

Je maakt een grote ronde om het olifantenverblijf heen, waarbij je nog een kleine uitkijkhut en speeltuintje passeert. Na de olifantenstal kom je uit bij de leeuwen. Op dit moment hebben ze een welpje.

Aan het einde van de route is er een klimparcours door de bomen aangelegd. Je kunt kiezen voor een avontuurlijke route met touwbruggen en netten of je kunt de trap nemen naar boven en daar over een platform door de boomtoppen wandelen. De avontuurlijke route komt uiteindelijk ook op het platform uit.

Bovenaan word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over het buitenverblijf van de olifanten en de rest van het Aziatische parkdeel.

Aan het einde van de route passeer je restaurant Toupaia. Naast dit restaurant wordt op dit moment een nieuw orang oetanverblijf gebouwd. In dit restaurant kun je terecht voor verse broodjes, soep, salades en diverse warme maaltijden.

Naast dit restaurant ligt ook een avontuurlijke speeltuin waar je over allerlei constructies kan klimmen.

Het themagebied Oceanië

Dit gedeelte heeft een aantal bijzondere dieren die je niet in elke dierentuin vindt, zoals de Tasmaanse Duivel, mierenegels en een koala. Verder zijn er ook nog wallaby’s, kangoeroes en kasuarissen.

Je kunt zelf ook in een metershoge nagemaakte kasuaris klimmen en genieten van het uitzicht. Aan het einde van de route door Oceanië vind je nog een klein klimparcours dat door het water loopt.

Het themagebied Amerika

In dit themagebied vind je herten, bizons, geiten, wilde zwijnen, pinguïns, flamingo’s, rode ibissen en het verblijf van de goudkopleeuwaapjes. Deze verbleven nu binnen vanwege de lage temperatuur, maar in de zomer kunnen deze vrij bewegen over hun eigen eiland. De grote volière met de pinguïns, flamingo’s en ibissen was erg indrukwekkend.

In dit gebied staan ook tipi’s en er was een klein kampvuur aangestoken, heerlijk om even op te warmen op deze winterse dag. Naast de geitenweide vind je een kleine speeltuin met schommels en een huifkar. 

Het themagebied Afrika

Persoonlijk vond ik dit één van de mooiste themagebieden van Zoo Planckendael. Dit is ook het grootste themagebied. Je vindt hier de bekende dieren zoals cheeta’s , zebra’s, hyena’s,  giraffen en een neushoorn. De giraffen stonden al vroeg op stal, maar het verblijf is zo aangelegd dat je door grote ramen naar binnen kunt kijken en toch de giraffen op ooghoogte kunt zien.

Het berberapenverblijf is één van de mooiste verblijven. Het geeft echt een Arabisch gevoel. Er is ook een uitkijkpost naast gebouwd, waar de kinderen de apen kunnen zien via een tunnel waarmee ze een stuk in het verblijf kunnen kruipen. De uitkijkpost kun je verlaten via de trap, maar je kunt ook al glijdend van een lange glijbaan naar beneden. Erg leuk gedaan!

Ook ligt er in dit gedeelte een grote boot met een soort waterspeeltuin, maar daar was het toch echt te koud voor tijdens ons bezoek.

Het themagebied Europa

Dit gedeelte van het park hebben we jammer genoeg niet volledig kunnen bezoeken. Hier vind je  o.a. een das, bever en een konijnenverblijf. Ook vind je hier restaurant De Ooievaar. Prachtig detail is het ooievaarsnest op de schoorsteen van het restaurant.

Naast het restaurant ligt één van de grootste speeltuinen van het park met glijbanen, klimtorens en speelhuisjes.

Wat vonden wij van Opwegmetmama.nl van?

De Belgische dierentuin Zoo Planckendael is naar onze mening een leuke dierentuin met een goede afwisseling tussen dieren kijken, spelen en horeca. Dit maakt het dan in onze ogen ook echt een gezinsdierentuin, waar de spanningsboog goed vastgehouden kan worden. Daarnaast zijn er bijzondere dieren te zien die wij in Nederland niet hebben, zoals koala’s.

Wij gaan zeker nog eens terug naar deze dierentuin, maar dan in het voorjaar of de zomer als de bomen, planten en bloemen volop in bloei staan en de dieren ook niet vroeg op stal staan i.v.m. de kou. De kwaliteit van de horeca is zeer goed. Lekker en vers eten voor een normale prijs.

Goed om te weten over Zoo Planckendael

  • Voor actuele openingstijden en ticketprijzen kijk op: https://www.zooplanckendael.be/nl/dagtickets
  • Bij elke toiletgroep zijn babyverschoontafels aanwezig.
  • Het is mogelijk om een kinderwagen of rolstoel te huren bij de entree van het park.
  • Het park is buggy-, kinderwagen- en rolstoelvriendelijk.
  • Na langdurige regenval kan het park nogal modderig zijn, pas je schoeisel hier op aan.
  • Adresgegevens: Leuvensesteenweg 582, 2812 Mechelen, België

Nog een tweetal leuke dierentuinen in België waar je naar zou kunnen kijken zijn:

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Anne