Grote, kleine en vreemde vogels in Zoo Veldhoven

Kom je niet uit Noord-Brabant, dan heb je waarschijnlijk niet eerder van Zoo Veldhoven gehoord. Dat had ik ook niet, maar ik ontdek graag nieuwe uitjes. Ik reisde er dus graag naar toe om er kennis mee te maken. Reis je met ons mee naar Veldhoven?

De geschiedenis van Zoo Veldhoven

Zoo Veldhoven was van origine helemaal geen dierentuin, maar een opvang voor papegaaien. Pas sinds 2013 is het een dierentuin en kwamen er, naast papegaai-achtigen, ook onder andere flamingo’s, roofvogels, zebra’s, ringstaartmaki’s en pelikanen bij.

Er is nog een stuk terrein waar eigenlijk helemaal niets anders is dan gras en bomen, dus wie weet dat er in de toekomst nog meer dieren hun intrek in deze dierentuin zullen nemen.

Je merkt goed dat het een papegaaien-opvang was, want verreweg de meeste vogels die je hier ziet zijn papegaaien of vogels die daaraan verwant zijn.

Wist je dat het door Zoo Veldhoven wordt afgeraden om papegaaien als huisdier te houden? Hun snavels zijn zo scherp dat ze er een noot mee open krijgen en je dus ook gemakkelijk kunnen verwonden.

Zelf de dieren voederen

Zodra je net voorbij de kassa bent zie je de eerste papegaaien al zitten. En het leuke is dat je voor één euro bij de kassa een zakje voer kunt kopen. Daarbij krijg je een houten voerstokje en zo kun je dus de mooiste en leukste vogels zelf voeren. De papegaaien bij de ingang kun je dus al direct van een lekkernij voorzien.

Het is ook toegestaan om zelf fruit mee te nemen. Veel dieren zijn namelijk gek op fruit. Denk hierbij aan druiven, mango, appel, meloen of peer. Noten (bijvoorbeeld pinda’s) of citrusfruit mogen de dieren absoluut niet hebben!

Midden in het park, bij de pelikanen, ligt een grote vijver. Hierin zwemmen vissen en die kun je voeren met het visvoer dat, tegen betaling, op de brug bij de vijver beschikbaar is.

De ringstaartmaki’s krijgen hun eigen eten, dus aan hen mag je niets anders geven dan wat de verzorger tijdens de voedertijd (kijk voor de actuele voedertijd op het hok van de ringstaartmaki’s) meeneemt. Maar het leuke is hier wel dat de ringstaartmaki’s gewend zijn aan het feit dat ze eten krijgen van de bezoekers. Ze komen dus al snel heel nieuwsgierig aangerend en eten het voedsel letterlijk uit je hand. En met een beetje geluk (of pech) heb je ineens een ringstaartmaki op je hoofd of op schouders zitten.

In principe mogen verder alle dieren gevoerd worden, tenzij er op het verblijf anders aangegeven staat.

Grote vogels, kleine vogels en vreemde vogels

Naast de papegaaien zijn er ook verschillende soorten kaketoes en is er een aantal grote roofvogels, zoals bijvoorbeeld een paar arend-soorten, ooievaars, lammergieren en uilen. Let goed op, want misschien heb je geluk en zie je bijvoorbeeld een zwarte arend door het hok vliegen met zijn grote vleugels. De meeste grote (roof)vogels zitten in koppels in hun verblijf.

Wat erg grappig is, is dat er op een prieel dat tussen de struisvogels staat, een wild ooievaarskoppel is neergestreken. Vader, moeder en hun drie jongen zaten heel parmantig om zich heen te kijken.

Maar er leven dus niet alleen maar vogels in het park. Ook zijn er cavia’s, geiten, kamelen, alpaca’s en zelfs zebra’s. Geiten hoor ik je denken? Jazeker, er is een kinderboerderij op het park. Vlak voor je de kinderboerderij betreedt, kom je langs een stuk afgezet groen waar cavia’s gezellig rondhuppelen. Jammer voor hen leeft er ook een witte pauw op het erf en die vindt die cavia’s overduidelijk minder gezellig. Met een grote uitgezette staart maakte hij de cavia’s tijdens ons bezoek duidelijk dat ze vooral niet te dicht in zijn buurt moeten komen. Ik had nog nooit een witte pauw gezien en wat hadden we een geluk dat hij zo mooi met zijn veren liep te pronken.

De zebra’s zijn allesbehalve mensenschuw. Eén van de zebra’s kwam tijdens ons bezoek letterlijk met zijn snuit tegen het hek aan staan. Als ik had gewild, had ik hem met gemak kunnen aaien. Uiteraard heb ik dat niet gedaan, het is en blijft toch een wild dier.

Klimmen, klauteren en glijden

Al voor je bij de kassa bent, kunnen kinderen vanaf ongeveer 4 jaar klimmen en klauteren in een grote speeltuin. Kruip door een olifantenhoofd, glijd een krokodillenbek in of neem de touwbrug naar de vogeltoren, waar je in een wokkel-glijbaan vanaf naar beneden gaat.

Eenmaal door de kassa heen kun je doorlopen naar de volgende twee speeltuinen. De ene is de Bamboe Jungle. Deze speeltuin is binnen en is omgeven door mooie bomen, struiken en planten en als je kind geluk heeft ziet hij zelfs nog een papegaai of andere vogel tussen het groen zitten. Het mooie aan deze speeltuin is dat hij is ingedeeld voor de wat kleinere kinderen en de wat grotere kinderen. De kleintjes (vanaf ongeveer 2 jaar) kunnen van een rechte glijbaan of plaatsnemen op één van de wipjes, terwijl de groteren (vanaf ongeveer 6 jaar) omhoog kunnen klimmen in de toren en vanaf daar met een stoere glijbaan naar beneden kunnen roetsjen. Ook hier zijn er gave touwbruggen aanwezig.

Kunnen je kinderen al zelfstandig spelen, dan kun jij van bovenaf toekijken. Spelen je kinderen nog niet helemaal zelfstandig, dan kun je als ouder zijnde gewoon mee naar beneden.

Tegenover de ingang naar de Bamboe Junge is een groot terras met een nog groter speelterrein. Hier vind je springkussens, (baby)schommels, wipjes en een glijbaan. Als je hier je oren en ogen goed openhoudt, zie je ook nog met regelmaat vliegtuigen vrij laag overvliegen. Zoo Veldhoven ligt namelijk bijna om de hoek van Eindhoven Airport.

Midden in het park ligt er voor kinderen van 2 tot 6 jaar nog een kabouterpad met onderweg allemaal leuke hindernissen en speeltoestellen.

Praktische informatie

Horeca-voorzieningen

Op het park zijn er twee horecagelegenheden te vinden. De eerste is binnen in de Bamboe Jungle. Hier is het warm en licht, dus ook bij slecht weer is het hier prima toeven. De andere is naast de grote buitenspeeltuin. Het nadeel is dat er voornamelijk friet, snacks en ijs verkocht worden. Het enige alternatief is anders een tosti of een zacht bolletje belegd met ham of kaas. Het duurde best wel lang voor wij onze bestelling in ons bezit hadden.
In de Bamboe Jungle is het niet toegestaan om zelf meegebrachte consumpties te nuttigen.
Gebruikt je kind nog flesvoeding, vraag dan aan het personeel achter de balie van het Bamboe Jungle restaurant of ze de fles in de magnetron willen opwarmen.

Buiten zijn er een aantal picknickbanken, maar kinderstoelen heb ik daar niet zien staan. Bezoek je het park dus met kleine kinderen, dan ben je sowieso aangewezen op de Bamboe Jungle. Daar stonden namelijk wel een handvol kinderstoelen. Nog steeds vrij weinig als je het mij vraagt (met onze tweeling had ik er sowieso al twee in gebruik) en ik heb ze zelf eerst even grondig schoongemaakt. Het park was nog geen twee uur open toen wij de kinderen in de stoelen zetten, maar ze waren echt behoorlijk smerig.

Toiletten en babyverschoningsruimte

Er zouden drie toiletgroepen op het park moeten zijn, maar ik ben maar één toiletgroep tegengekomen, namelijk in de Bamboe Jungle. In het damestoilet was sowieso een babyverschoningsruimte aanwezig in de vorm van een plank met een verschoningskussen erop. Ik was blij dat ik mijn eigen matje ook meegenomen had en die over het kussen heen kon leggen. Zo lagen mijn kinderen toch nét wat hygiënischer, vond ik. Er staat een grote luieremmer waar je de luier in kunt deponeren.

De toiletten zelf zijn oud, maar wel schoon.
Voor mindervaliden is er bij de ingang van het park een toilet beschikbaar.

Bereikbaarheid en parkeren

Kom je niet uit de omgeving Eindhoven/Veldhoven, dan ben je voornamelijk op je navigatiesysteem aangewezen. Vanaf de snelweg wordt je over het Brainpark geleid, een soort industrieterrein, en daar had in mijn ogen al best wat bewegwijzering naar het park mogen staan. Pas bij de laatste twee rotondes staat het park op de borden.

Parkeren doe je gratis, tegenover de ingang van het park.

Rolstoel-/kinderwagen- toegankelijk

Zorg ervoor dat je, vanaf de parkeerplaats, de meest linkerkant van het terrein gebruikt om richting de kassa te lopen. Neem je het rechterpad dan is de kans zeer groot dat je met je rolstoel of kinderwagen vastloopt in het grind. Ook het buitenterras is voorzien van grind, houd hier rekening mee en neem met de kinderwagen een grote aanloop.

Het park is verder goed toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens, alleen de entreedeur naar de Bamboe Jungle is wat passen en meten met een tweelingwagen. Vanaf het terras van de Bamboe Jungle kun je naar beneden, op zoek naar vrolijk gekleurde vogels die zich in de groene jungle verstopt hebben. Wij hebben dit lopend gedaan, maar ik verwacht dat ook een rolstoel of kinderwagen hier makkelijk doorheen kan.

Entreeprijzen

  • 0 – 2 jaar: gratis
  • 3 – 12 jaar: € 11,00
  • 12 – 64 jaar: € 13,00
  • 65 +: € 11,00

Via de website koop je je kaarten met € 1,00 korting. Kijk zeker ook eens op bijvoorbeeld Groupon of Vakantieveilingen of er kaarten met korting beschikbaar zijn.

Het is ook mogelijk om een abonnement af te sluiten. Je mag dan gedurende een heel kalenderjaar onbeperkt naar binnen. Kijk voor prijzen en voorwaarden op www.zooveldhoven.nl.

Onze indruk

Het viel ons op dat er grote verschillen zitten tussen de verblijven. Sommige vogels zitten in vrij kleine verblijven, terwijl andere vogels in een onwijs groot verblijf zitten. Je kunt de vogels ook adopteren en het leek er op dat de vogel met de meest gulle donateur in het mooiste en ruimste hok was geplaatst.
En dat waren lang niet altijd de meest grote vogels die in een groot verblijf zaten. De kooien zagen er niet altijd even goed onderhouden uit en wat ons stoorde was dat er om de zoveel meter een bord stond met het verzoek om donateur te worden.

Wij geven Zoo Veldhoven als eindcijfer een 7.

De kinderen hebben zich uitstekend vermaakt en dat maakt dat het cijfer nog redelijk uitpakt. De slechte bewegwijzering naar het park toe, de gebrekkige horeca-voorzieningen, de (in onze ogen) slecht onderhouden verblijven en de bordjes met (bijna) smeekbedes om donateur te worden waren voor ons echt een doorn in het oog.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Lonneke