Zuiderzeemuseum Enkhuizen is leuk voor jong en oud!

Op zoek naar een mooi museum dat leuk is voor zowel grote als kleine kinderen. En waarbij ook ouders en grootouders zich niet hoeven te vervelen? Dan is Zuiderzeemuseum Enkhuizen een echte aanrader. Met een binnenmuseum en een buitenmuseum, dus je kunt er terecht op regenachtige dagen en zonnige dagen. Kom je mee terug in de tijd?

Buitenmuseum Enkhuizen

Aan de dijk in het oude centrum van Enkhuizen vind je het Zuiderzeemuseum Enkhuizen. Aan de ene kant is het binnenmuseum, waar je vooral veel te weten komt over de oude scheepvaart. Hier reis je langs de verschillende steden van de Zuiderzee. Ontzettend mooi en duidelijk opgezet. En er valt voor kinderen veel te beleven. Zo kun je een speurtocht doen en spelletjes spelen. Regelmatig zijn hier nieuwe tentoonstellingen, dus als je al eens geweest bent betekent dit niet dat je alles al gezien hebt!

Maar mijn favoriete gedeelte van dit museum in Enkhuizen is het buitengedeelte. Omdat wij een museumkaart hebben, lopen we er vaak even binnen voor een gezellige wandeling, een appeltaartje in het restaurant en natuurlijk een zakje Oudhollands snoep voor de kinderen!

Het buitenmuseum is heel groot en zo opgezet dat je je echt even terug in de tijd waant. Originele oude vissershuizen uit  bijvoorbeeld Urk, Marken en Volendam zijn hier naartoe verhuisd. In veel huisjes mag je binnen ook een kijkje nemen. Onvoorstelbaar dat grote gezinnen in deze kleine huisjes hebben geleefd! Er lopen altijd vrijwilligers rond in klederdracht. Ze schillen de piepers, werken in de moestuin of hangen de was aan de waslijn. Ondertussen zijn ze altijd bereid om vragen te beantwoorden, maar vraag niets over computers en telefoons, want ze zitten zo in hun rol dat ze je daar niets over kunnen vertellen!

Naast kleine huisjes vind je hier onder andere ook een school, een kerkje, winkels en een wasserette. De wasserette kun je haast niet missen want die ruik je al van een afstand. De palingrokerij ook trouwens. Daar kun je een vers gerookt visje proberen.

Voor een bezoekje aan Zuiderzeemuseum Enkhuizen kun je gerust een hele dag uittrekken, want de kinderen willen hier vast niet meer weg!

Activiteiten voor kinderen

Alhoewel het Zuiderzeemuseum vast een feest der herkenning is voor ouders en grootouders, zullen de kinderen een bezoek aan dit prachtige museum ook vast niet snel vergeten. Er zijn heel veel kinderactiviteiten, passend bij het Oudhollandse thema.

Door het hele buitenmuseum vind je ouderwets speelgoed, zoals hoepels, loopstokken en blikken, waarmee je mag spelen. Ook kun je verkleden en mag je in klederdracht op de foto. Loop het schooltje binnen voor een schrijfles of een les Aardrijkskunde en wacht aan de kade voor een gezellig rondje op de trekschuit. Bij de kassa kun je ook een speurtocht meekrijgen, waarmee kinderen spelenderwijs een heleboel leren over Nederland van vroeger.

Dierenliefhebbers kunnen hier hun lol op, want er lopen altijd wel dieren in het museum. Schaapjes, varkens en geitjes. En er zwemmen eenden en vissen in de sloten.

Tegen een kleine betaling mag je hier zelf een touw draaien, een klompbootje maken of een klomp versieren. Een leuk souvenir van een mooie dag!

En vergeet vooral niet het Oudhollandse snoepwinkeltje te bezoeken. Vaak staat er een rij tot aan buiten, maar dat is vooral omdat het winkeltje heel klein is. Laat je dus niet afschrikken. Hier kun je ouderwets snoep kopen zoals duimdrop, stroopsoldaatjes en ulevelletjes.

Vorig jaar bezocht ik het buitenmuseum met mijn gezin (inclusief oma!) en maakte daar een blog en vlog van. Bekijk hier alle kinderactiviteiten in Zuiderzeemuseum Enkhuizen.

Het Zuiderzeemuseum is redelijk toegankelijk met een kinderwagen. Je kunt niet alle huisjes in en niet alle bruggetjes over, maar er zijn voldoende paden waardoor je wel het hele museum gemakkelijk kunt bewandelen. Ook zijn er voldoende verschoonplekken voor je kleintje.

Bezoek Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Zowel het binnen- als het buitenmuseum zijn gedurende de zomer van 10.00u tot 17.00u geopend. Kinderen tot en met 3 jaren hebben gratis entree. Kinderen tot en met 11 jaar betalen €11,- en voor volwassenen is het entree €17,00. Voor grotere groepen zijn er speciale prijzen. Check even de website van het museum voor actuele prijzen en aanbiedingen. Heb je een museumkaart of een BankGiroLoterij VIP Kaart? Dan heb je gratis toegang tot het museum.

Voor parkeren betaal je €5,-. Maar nog leuker is het om met het openbaar vervoer het Zuiderzeemuseum Enkhuizen te bezoeken. Je kunt namelijk vanaf het station zo op de veerboot stappen. Of wandel zo’n 20 minuten langs de haven en de dijk naar de ingang van het museum.

Je mag zelf eten en drinken meenemen. Maar er zijn ook voldoende eetgelegenheden in het museum. Restaurants en terrasjes, maar ook een frietkraam en verschillende plekken waar je ijs kunt halen.

Wil je weten wat er nog meer te doen is in Enkhuizen met kinderen? Ik verzamelde de leukste activiteiten en bezienswaardigheden. Vergeet vooral niet een bezoekje te brengen aan Sprookjeswonderland!

Foto’s © Mirjam

Lees ook: