Zwangerschap en vliegen

Zwanger vliegen is voor de meeste vrouwen net even wat spannender dan wanneer je niet zwanger bent. Afhankelijk van hoe lang je zwanger bent, kunnen er per vliegtuigmaatschappij verschillende regels gelden. In dit artikel kun je lezen wat de algemene regels zijn omtrent het vliegen tijdens de zwangerschap en geef ik je enkele tips hoe je het vliegen zo aangenaam mogelijk kunt maken. 

Vliegregels per trimester

Wanneer een zwangerschap zonder complicaties hebt, is vliegen in de eerste twee trimsters van je zwangerschap vaak geen probleem en kun je zonder problemen mee met het vliegtuig. Toch zijn er vrouwen die het eerste trimester liever overslaan, maar dit is vooral een gevoelskwestie.

In het tweede trimester voelen de meeste vrouwen zich op hun best waardoor vliegen in deze periode als meest prettig wordt ervaren.

In het derde trimester gelden er per vliegtuigmaatschappij andere regels. Doorgaans mag je tussen week 28 en 36 nog wel vliegen maar heb je een zwangerschapsverklaring nodig. Vanaf week 36 mag je bij de meeste vliegtuigmaatschappijen niet meer vliegen. Bij een tweeling geldt meestal de grens van 34 weken. Deze grenzen zijn bepaald vanwege het risico dat je eerder kunt bevallen en er geen medische zorg in het vliegtuig aanwezig is.

Deze regels gelden bij de volgende vliegtuigmaatschappijen

KLM

Bij KLM mag je vliegen tot je 36 weken zwanger bent. Je dient bij een gecompliceerde zwangerschap een doktersverklaring te kunnen overleggen waarop wordt aangegeven dat je fit genoeg bent om te vliegen.

Transavia

Ook bij Transavia mag je vliegen tot je 36 weken zwanger bent. Bij een gecompliceerde zwangerschap of wanneer je een meerlingenzwangerschap hebt, is deze grens op 34 weken gesteld. Ook wordt er bij complicaties verzocht om een (Engelse) doktersverklaring die maximaal 7 dagen oud is.

TUIfly

Tussen week 29 en 36 heb je bij TUIfly een zwangerschapsverklaring nodig die niet ouder is dan 14 dagen. Ook dient er in deze periode een vrijwaringsbewijs bij de check-in te worden ingevuld. Vanaf 36 weken neemt TUIfly je niet meer mee op hun vlucht.

Ryanair

Bij Ryanair mag je vliegen tot 36 weken en bij een gecompliceerde zwangerschap of een gecompliceerde zwangerschap tot 32 weken. Vanaf 28 weken dien je een verklaring bij je te hebben waarop staat dat je fit genoeg bent om te vliegen. Let op! Ryanair heeft een eigen verklaring die dient te worden ingevuld en binnen twee weken vóór de vlucht bij hen binnen moet zijn.

Easyjet

Net zoals bij bovenstaande vliegtuigmaatschappijen mag je ook bij Easyjet niet meer vliegen bij een zwangerschap vanaf 36 weken. Wanneer je zwanger bent van een meerling is deze grens op 32 weken gesteld. Indien er sprake is van een gecompliceerde zwangerschap eist Easyjet dat de huisarts over de vlucht is geïnformeerd.

Zwangerschapsverklaring

Een zwangerschapsverklaring is een officieel bewijs van je zwangerschap waarop staat wanneer je bent uitgerekend. Zonder deze verklaring mag een vliegtuigmaatschappij weigeren dat je mee mag op de vlucht. Je kunt dit bewijs aanvragen bij je verloskundige of gynaecoloog. Let bij het aanvragen van de zwangerschapsverklaring op de volgende punten:

  • Een zwangerschapsverklaring mag meestal maximaal vijf dagen oud zijn. Controleer dus dat er een datum(stempel) op staat. Let ook even op de geldigheidsduur van de verklaring, de duur van je vakantie én de regels van de vliegtuigmaatschappij waarmee je vliegt.
  • Meestal zal je de verklaring in het Nederlands krijgen. Het is aan te raden om te zorgen dat je deze óók in het Engels hebt zodat het voor iedereen begrijpbaar is.
  • Sommige vliegtuigmaatschappijen hebben hun eigen formulieren die ingevuld dienen te worden. Een voorbeeld hiervan is Ryan Air. Controleer dus goed van te voren of dit ook van toepassing is bij de vliegtuigmaatschappij waar jij mee zal gaan vliegen.
  • Wanneer je gaat vliegen en je al een aardige buik hebt terwijl je de 28 weken grens nog niet hebt bereikt, kun je voor de zekerheid ook beter een zwangerschapsverklaring meenemen. Wanneer vliegtuigmaatschappijen namelijk enkel al vermoeden dat je hoogzwanger bent, mogen ze je weigeren op de vlucht.
  • Een zwangerschapsverklaring is niet hetzelfde als een doktersverklaring. Bij een gecompliceerde zwangerschap is het raadzaam om ook een doktersverklaring bij je te hebben. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen is dit dan ook verplicht.

Kun je een miskraam krijgen door vliegen?

Er zijn geen medische bewijzen gevonden dat je van vliegen een miskraam kunt krijgen. Wel is het zo dat wanneer je regelmatig lange afstanden vliegt, je wordt blootgesteld aan kosmische straling die zich in de atmosfeer bevindt. Langdurige verhoogde kosmische straling kan mogelijk de kans op een miskraam vergroten. Het percentage miskramen onder stewardessen is in de eerste weken van de zwangerschap dan ook hoger dan vrouwen die niet in de lucht werken. Wanneer je een enkele keer een vliegreis maakt, zijn deze risico’s verwaarloosbaar.

Je hoeft echter niet bang te zijn dat je bij een gezonde zwangerschap eerder kunt bevallen doordat je gaat vliegen. De luchtdruk in een vliegtuig heeft namelijk geen invloed op je vruchtvliezen.

Tips voor wanneer je gaat vliegen als je zwanger bent

Verdiep je in de verschillende luchtvaartmaatschappijen

Bij vliegtuigmaatschappijen kunnen verschillende regels gelden. Het is dus verstandig je daar in te verdiepen. Ook kun je bij sommige luchtvaartmaatschappijen voordelen genieten wanneer je zwanger bent zoals gratis water of voorrang bij het in- en uitstappen.

Voldoende water drinken

Zorg er voor dat je voldoende water blijft drinken. De lucht in een vliegtuig is al een stuk droger waardoor goede hydratatie extra belangrijk is. Mogelijk moet je door je zwangerschap al meer plassen dan anders. Een plekje aan het gangpad kan daarom erg prettig zijn.

Steunkousen en regelmatig lopen

Bijna 80% van de zwangere vrouwen krijgen last van oedeem (vocht vasthouden) naar mate de zwangerschap vordert en dan vooral in de benen. Doordat je een aantal uur in het vliegtuig op een stoel moet zitten, is de kans zeer aanwezig dat je hier meer last van kunt krijgen. Steunkousen kunnen hierbij een oplossing zijn. Ze zijn niet erg charmant om te zien, maar zorgen er wel voor dat de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Probeer indien mogelijk iedere 30 minuten even een klein stukje te lopen.

Stoelen met extra beenruimte

Wanneer je je ticket boekt, probeer dan te kiezen voor een plek met extra beenruimte. Dit kan met name prettig zijn wanneer je al wat verder in de zwangerschap bent. Het is verstandig dat je er op let dat je regelmatig je benen goed kunt strekken.

Vermijd veiligheidsscans met röntgenstraling

Röntgenstraling kunnen ernstige schade toebrengen aan het ongeboren kind. Hoe vroeger je bent in je zwangerschap, hoe ernstiger de gevolgen kunnen zijn. Het is daarom dus aan te raden veiligheidsscans waarbij röntgenstraling wordt gebruikt (bijvoorbeeld de Bodyscan) te vermijden. Veiligheidsscans waarbij de gebruikt wordt gemaakt van een metaaldetector of de Security Scanner zijn veilig tijdens de zwangerschap.

And last but not least.. Geniet van je vakantie!

Foto’s © Shutterstock