Zwembad De Berkel in Almen, meer dan alleen een zwembad

Tussen de stadjes Lochem en Zutphen, in de Achterhoek, ligt het mooie plaatsje Almen. Naast prachtige campings, een hotel met theetuin, en het nieuwe museum STAAL heeft Almen ook voor kinderen veel moois te bieden zoals Zwembad De Berkel. Naast zwemmen is hier nog veel meer te beleven! Je kunt er namelijk ook suppen, kanoën en waterfietsen. Kijk je mee?

Laatste update juni 2021

Zwembad De Berkel in Almen

Zwembad De Berkel ligt, de naam zegt het al, prachtig gelegen aan De Berkel. Vanaf de enorme zonneweide kijk je uit over deze rivier, die in Duitsland ontspringt en door de Achterhoek naar de IJssel stroomt. Naast zwemmen kun je hier ook op andere manieren in en op het water bezig zijn.

Het peuterbad voor de kleinste zwemmers

Zwembad De Berkel is een mooi overzichtelijk en zeer goed onderhouden zwembad. Voor de peuters en jongste kleuters is er een peuterbad met een water sproeiende paddenstoel. Ook staat hier een grote kist met waterspeelgoed dat vrij te gebruiken is. Het peuterbad is omheind zodat je je kleintje niet zomaar uit het oog verliest en jij lekker kunt zitten op een van de stoelen die op het omliggende terras staan. Heeft je peuter het peuterbad wel gezien dan kan het even spelen in het speelhuisje of in de speeltuin.

Lees ook het artikel: ‘Zwemmen met je kind: alles wat je moet weten over drijfmiddelen

Van alles wat in het middenbad

In dit prachtige bad kan iedereen terecht. Het bad is verdeeld met ballenlijnen die de diepte aangeven. In het eerste gedeelte is het geweldig spelen voor kinderen die nog niet zelfstandig kunnen zwemmen. Hier staat een leuke klim- en glijrots midden in het water. Op de bodem van dit bad zwemmen de vrolijk geschilderde visjes en waterdiertjes met je mee. De baden daarna worden steeds iets dieper. Hier vind je nog twee glijbanen en een aantal drijvende matten, genoeg voor uren waterpret. Geen zin om mee te zwemmen? Overal langs het bad staan ligstoelen, tafeltjes en picknicktafels.

Een diep bad voor de banenzwemmers

In het diepe bad is het rustig banen trekken. In het vastgelegen diepste bad staan twee duikplanken voor wie een echte duik wil maken.

Andere activiteiten om het zwembad heen

Spelen op het zwembad

Om het zwembad is genoeg te doen als de kinderen tijdelijk uitgezwommen zijn. Wat denk je van een partijtje schaak met het grote schaakspel midden op het terras? Of spring je je liever warm op het enorme springkussen op de ligweide? Daag je vriendjes uit met het voetbalspel of met een partijtje tafeltennis.

Iets kleinere kinderen kunnen fijn spelen in de speeltuin naast het peuterbad. Hier staan een wipwap, wipkip, glijbaan , klimrek,  draaimolen en een schommel. Je hoeft je geen seconde te vervelen bij het zwembad De Berkel. Maar er is nog meer!

Kanoën

Kano’s zijn zeer geschikt om mooie tochten mee te maken en volop van de natuur te genieten. Het is mogelijk om wat spullen mee te nemen in een kano en je kunt er met meerdere mensen in. Het is relatief makkelijk om te doen en de stilte op het water is heerlijk ontspannen. Wij nemen vaak wat eten en drinken mee en gaan onderweg ergens aan de oever picknicken. Met twee uurtjes kanoën kom je al best een eindje, maar wil je echt een tocht maken huur de kano dan een dag. Er is genoeg te zien vanaf de Berkel.

Waterfietsen

Waterfietsen is een stukje zwaarder dan kanoën, en je krijgt ongetwijfeld spierpijn. Je komt iets minder ver dan met een kano, maar leuk is het wel! Maakt het je niet uit dat je niet echt een tocht maakt, maar wil je gewoon lekker genieten met je gezin op het water? Dan is dit zeker de moeite waard!

Suppen

SUP staat voor ‘stand-up-paddle’. Wil je de Berkel verkennen tijdens een goeie work-out? Huur dan een Sup-board. Staand op je bord peddelend de Berkel op. Geweldig leuk voor wat oudere kinderen, maar zeker ook voor hun ouders.

Trekkershutten

Misschien moet je een eindje rijden voor een bezoekje aan dit prachtige zwembad en wil je nog wel meer van de omgeving zien. Dat kan! Op het terrein van het zwembad, prachtig gelegen aan de rivier, zijn een aantal trekkershutten te huur. De hutten zijn per nacht te huur en eenvoudig ingericht. Er staan bedden en er is een kleine zitgelegenheid. Er is elektriciteit en een kleine koelkast. Het enige wat je mee hoeft te nemen is een slaapzak en een kussensloop. Er zijn twee 4-persoonshutten en een 6-persoonshut.

Klik hier voor meer informatie over de trekkershutten.

Varen met de Berkelzomp

Een zomp is een oud type schip dat vooral werd gebruikt ten oosten van de IJssel. Op een aantal riviertjes, waaronder de Berkel, werden deze scheepjes gebruikt tussen 1670 en 1925. De bochten in de Berkel, de lage oevers op een aantal plaatsen waardoor het uitzicht prachtig is en de verhalen van de schipper , maken deze tocht met de zomp tot een belevenis. De schipper weet alles te vertellen over de rivier, de geschiedenis van de Berkelvaart, de flora en de fauna. Van april tot 1 september gaat er dagelijks een vaart om 14.00 uur. Kaartjes zijn te koop bij de kassa en hiermee heb je voor- en achteraf toegang tot het terras van het zwembad.

Praktische informatie

De meest praktische informatie voor dit dagje uit vind je hier op een rijtje.

Openingstijden

 • Maandag 12.00 – 20.00 uur
 • Dinsdag 08.00 – 20.00 uur
 • Woensdag 8.00 – 20.00 uur
 • Donderdag 8.00 – 20.00 uur
 • Vrijdag 8.00 – 18.00 uur
 • Zaterdag 10.00 – 18.00 uur
 • Zondag 10.00 – 18.00 uur

Tarieven

Losse kaarten zwembad

 • Kinderen t/m 1 jaar: Gratis
 • Jeugd dagkaart (t/m 16 jaar): € 3,70
 • Volwassenen dagkaart: € 5,30
 • Terraskaart: €3,00
 • 10-badenkaart jeugd: € 31,50
 • 10-badenkaart volwassenen: € 45,00
 • Zwemmen vanaf 17.00 uur jeugd: € 2,10
 • Zwemmen vanaf 17.00 uur volwassenen: € 3,10

Kanoën

 • 1 persoons  kano: € 6,50 (per uur)  € 26,00 (per dag)
 • 2 persoons  kano: € 9,50 (per uur)  € 38,00 (per dag)
 • 3/4 persoons kano: € 13,00 (per uur)  € 52,00 (per dag)

Waterfietsen

Waterfiets  € 8,50 (per uur)

Suppen

SUP-planken  € 5,00 (per uur)

Tarieven Berkelzomp

 • Volwassenen € 5,—
 • Kinderen tot 12 jaar € 3,50
 • Privévaarten € 100,-

Trekkershut per nacht

 • 4- persoons trekkershut € 55,-
 • 6- persoons trekkershut € 75,-

Adresgegevens

Zwembad de Berkel
Berkelweg 7
7218 AS Almen
T: 0575 – 431500

E: zwembad@zwembaddeberkel.nl
W: www.zwembaddeberkel.nl

Het eindoordeel over zwembad De Berkel in Almen

Zwembad De Berkel is een prettig en overzichtelijk zwembad. Het personeel is vriendelijk en behulpzaam, maar ook duidelijk in regels en afspraken. Dit zorgt ervoor dat het voor iedereen gezellig en veilig blijft op dit zwembad. In het winkeltje zijn eenvoudige etenswaren te halen. Het sanitair en de kleedkamers worden netjes schoongehouden. Wat ik persoonlijk erg prettig vind is de overzichtelijkheid, het zwembad is van vrijwel alle plaatsen goed te overzien, wat heel prettig is als je met meerdere kinderen op pad gaat.

Als eindcijfer krijgt dit zwembad van ons een 9.

Foto’s © Opwegmetmama.nl – Johanne