Zwemluiers: dit is wat je hierover moet weten

Wat is er fijner dan met je kleine lekker te gaan zwemmen. Zeker nu de mooie zomerdagen en de bijhorende zomervakantie weer in beeld komen. Al van jongs af in water spelen is niet alleen leuk, maar ook nog goed voor het latere leren zwemmen. Natuurlijk wil je je zwemplezier niet laten verpesten door een ongelukje van je kleine waterrat. En daar is iets geniaals op bedacht: de zwemluier! Maar waar moet je nou rekening mee houden bij de aanschaf en het gebruik van deze broekjes? In dit artikel wat handige informatie.

Wat is een zwemluier?

Een zwemluier is een broekje dat gemaakt is van speciaal, niet-absorberend materiaal en zuigt zich dus niet vol met water. Doordat een zwemluier niet absorbeert, neemt het weinig tot geen urine op zoals normale luiers doen. Ja, het meeste plas komt alsnog in het water terecht. Een zwemluier houdt wel de ontlasting tegen door de elastische antilekrandjes rond de benen en de middel. Het is daarom niet aan te raden een zwemluier als normale luier te gebruiken, deze pas aan te doen in het zwembad en hem na het zwemmen meteen om te ruilen voor een normale, droge luier.

Als je kindje 3 maanden oud is, mag hij/zij mee gaan zwemmen. De meeste baby’s vinden het water heerlijk dus een uitje naar het zwembad of strand is vaak een goed ontvangen idee. En vergeet dan zeker de zwemluier niet! In sommige zwembaden is het dragen van een zwemluier bij kinderen die niet zindelijk zijn namelijk verplicht. Een zwemluier is overal te gebruiken waar je kind gaat zwemmen zoals bijvoorbeeld in een zwembad, het strand of een meer.

Waarom geen gewone luier?

Zoals hierboven beschreven, absorbeert een zwemluier geen water. Een normale luier is juist gemaakt om te absorberen, namelijk de urine van je kind. Een normale luier zou zich helemaal volzuigen met water, hierdoor zwaar worden en kunnen afzakken of zelfs je kind doen laten zinken. Het kan ook zo zijn dat de luier lucht vasthoudt en de billen van je kind laten drijven waardoor zijn/haar hoofd onder water komt. Het gebruik van een normale luier is dus zeer af te raden.

Verschillende soorten zwemluiers

Net als bij gewone luiers zijn er veel verschillende merken zwemluiers, van huismerk tot A-merk. Maar de eerste keuze die je zal moeten maken, is tussen wegwerpluiers of wasbare luiers. Om je bij deze keuze een beetje te helpen, hier verdere details:

Wegwerpluiers

Wegwerpluiers zijn te koop bij de meeste drogisterijen en je houdt de maat aan die je kindje bij normale luiers heeft. De prijs per pak varieert meestal tussen de €5 en €8 voor 10-15 stuks. Na ieder gebruik scheur je de luier aan de zijkanten open en gooi je hem weg. Als je vaak gaat zwemmen kan deze keuze best duur uitpakken en mocht je milieubewust bezig willen zijn dan is dit ook niet de beste optie. Het is uiteraard wel het makkelijkst, je hoeft de luier tenslotte niet te wassen maar gooit hem, met inhoud, zo in de prullenbak. Een wegwerpluier kan een kind makkelijk met een leuk badpak of zwembroek dragen.

Wasbare luiers

Een wasbare luier is gemaakt van een waterdichte, ademende buitenkant met aan de binnenkant nylon gaas. Deze luiers zijn online en in sommige babyzaken verkrijgbaar. Wasbare luiers zijn meestal verstelbaar in maat door middel van drukknoopjes en gaan dus mee totdat je kind eruit is gegroeid. Als je geen verstelbaar model neemt, zal je kind er echter snel uitgroeien. De maten worden aangegeven door middel van het gewicht van het kind. De luiers zijn vaak verkrijgbaar in verschillende, vrolijke prints. Je kan hem dus helemaal aanpassen naar het karakter van jouw knul of dame en een leuk badpak of zwembroek is dan niet meer nodig. De prijs voor één luier ligt tussen de €10 en €20. Als je vaak gaat zwemmen is het dus voordeliger en het is beter voor het milieu. Echter moet je deze luier wel zelf wassen. Dit is niet zo erg als er alleen in geplast is, maar als je kind gepoept heeft moet je eerste de poep verwijderen voordat je de luier in de wasmachine gooit.

Conclusie

Een zwemluier is zeker aan te raden. Zwemmen met een normale luier kan voor je kind ongemakkelijk en gevaarlijk zijn en zwemmen zonder luier in openbaar water (zoals een zwembad) is onhygiënisch. Je wilt tenslotte ook niet tussen de poep van andere kinderen zwemmen (ook niet van je eigen kind trouwens).

Als je alleen met je kind tijdens de zomervakantie gaat zwemmen en daar buiten maar sporadisch, zijn wegwerpluiers een goede optie. Ze zijn goedkoper en makkelijker in het gebruik.

Ga je een paar keer per maand of zelfs wekelijks zwemmen met de kleine, dan is een wasbare luier het overwegen waard. Het is bij veel gebruik goedkoper dan wegwerpluiers en beter voor het milieu. Waar je ook voor kiest, de zwemluier is een geweldige uitvinding!

Wasbare zwemluiers hoeven niet saai te zijn! 

En voor wie dacht dat wasbare luiers saai waren, kijk eens naar deze leuke prints. Wedden dat je kind deze graag aan wil trekken?

ImseVimse Zwemluier - Green Dino - S 6-8 kg

Klik hier voor deze stoere dinosaurus zwemluier. Ga je liever voor roze? Klik dan op deze link. Deze beide zwemluiers zijn verkrijgbaar in 6 verschillende maten variërend voor kinderen tussen de 4 en 17 kg.

Bij de bovenstaande luiers kun je de binnenkant steeds verwisselen (net zoals bij normale wasbare luiers) en zo nog langer met de zwemluier doen. Klik hier voor de leuke zwemluier met walvissen en hier voor de zwemluier met veren. Deze luiers zijn geschikt voor kinderen tot ongeveer 2 jaar (15 kg).

Welke type zwemluier heeft jouw voorkeur?

Foto’s © Bigstock.com