Menu
Baby & Peuter / Zwembaden

Zwemmen met je baby, waar moet je allemaal aan denken?

Zwemmen is hartstikke leuk en al helemaal met je kindje. Vanaf dat een baby gemiddeld twee à drie maanden oud is, kan je met hem/haar gaan zwemmen. Er moet echter wel iets meer geregeld worden dan toen je nog zonder baby ging zwemmen. Het is raadzaam om met de volgende punten rekening te houden.

Zwemmen met je baby

De voordelen van zwemmen voor een baby

Zwemmen is hartstikke goed voor de ontwikkeling van je baby. Zwemmen biedt de o.a. de volgende voordelen:

 • Zwemmen heeft een ontspannende werking op jou en je baby;
 • Door te zwemmen ontwikkelt een baby zijn/haar motorische ontwikkeling, coördinatie én waarneming;
 • Zwemmen heeft een positieve invloed op de hart- en bloedvaten;
 • De band tussen jou en je baby wordt sterker doordat jullie samen bezig zijn;
 • Je baby leert dat hij/zij zichzelf kan voortbewegen in het water.

Hoelang en waar kun je het beste met een baby zwemmen?

Je kunt met je baby gaan zwemmen zodra hij/zij zijn/haar eigen temperatuur enigszins kan regelen. Dit is bij gemiddeld twee à drie maanden. Ongeveer 15 à 20 minuten zwemmen (tot maximaal 30 minuten) is voor jonge baby’s al meer dan voldoende doordat zij nog snel onderkoeld kunnen raken. Onderkoeling kun je herkennen aan de blauwe of paarse handen, voeten of lippen die een baby dan krijgt. De nieuwe prikkels en geluiden kunnen erg vermoeiend zijn voor een baby, dus stop zodra je merkt dat je baby het niet meer naar zijn/haar zin heeft.

Let op! Als je baby prematuur of dysmatuur is, is het mogelijk dat hij/zij iets meer moeite heeft om op temperatuur te komen. Wacht hier dan dus ook gerust wat langer mee. Bij twijfel kun je voor alle zekerheid beste even overleggen met een kinderarts of met het consultatiebureau.

Let bij het kiezen van een zwembad om de temperatuur van het water. De meeste wedstrijdbaden hebben een watertemperatuur van 27 à 28 graden Celsius. Dit is veel te koud voor een baby! Voor een baby dient het watertemperatuur minimaal 30 graden Celsius te zijn. De meeste zwembaden dienen daarom ook een recreatief bad aan waarbij de watertemperatuur hoger is. Een tropisch zwembad is helemaal prettig voor je baby. Ga het water uit zodra je merkt dat je baby het koud begint te krijgen.

Wat moet je allemaal meenemen?

De extra dingen die je moet meenemen als je gaat zwemmen met je baby zijn:

 • Zwemluiers (en eventueel een zwembroek of badpak);
 • Droge en warme kleding;
 • Gewone luiers;
 • Voeding (fles, melkpoeder en warm water in een thermoskan);
 • Babylotion of -olie, chloorwater droogt de huid erg uit;
 • Badcape om je baby mee warm te houden;
 • Hydrofiele doeken om je baby mee af te drogen.

Mag je kinderwagen/buggy mee het zwembad in?

In de meeste zwembaden is het verboden om je kinderwagen of buggy mee naar binnen te nemen. Meestal moet je deze in of voor de kleedkamer laten staan. Als je bang bent dat je kinderwagen of buggy wordt gestolen (wat je wel eens hoort bij vakantieparken), kun je een fietsslot meenemen en hem dan ergens aan vast te zetten. Bij kinderwagens kun je ook eventueel een wiel er van af halen.

Een Maxi-Cosi mag je wel mee naar binnen nemen. Ik heb tenminste nog nooit meegemaakt dat dit ergens niet mocht. Kleine baby’s kun je tevens ook makkelijk in de Maxi-Cosi omkleden. En mocht je baby daarna in slaapt vallen, kan je hem/haar zo meenemen. Ideaal dus!

Zelf klikte ik de Maxi-Cosi altijd op het onderstel van onze kinderwagen. Het onderstel liet ik dan staan tot waar het mocht en de Maxi-Cosi nam ik dan mee het zwembad in.

Moet een baby ook zwembandjes om?

Zodra je baby begint te lopen, wordt er geadviseerd om hem/haar zwembandjes om te doen. Voor baby’s kun je wel gebruik maken van grotere zwembaden zoals de Babyfloat waarbij je baby echt in de band zit, of een Swimtrainer waar je baby in zijn/haar buik ligt.

Zelf heb ik bij ons beide kinderen tot zoverre enkel ervaring met de Swimtrainer en ben daar zeer tevreden over.

Hoe oud was jouw baby toen je voor het eerst met hem/haar ging zwemmen?

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, ontvang ik daar een kleine commissie over terwijl het jou niets extra’s kost. Op deze manier help jij mee aan het bestaan van Opwegmetmama.nl.

About Author

Hi, mijn naam is Manuela en ik ben moeder van twee prachtige zonen (2 en 5 jaartjes jong). Wij gaan graag met ons gezin op pad in Nederland maar ook in het buitenland. Als wij op vakantie zijn proberen wij ook zo veel mogelijk dingen te doen én te zien.

7 Comments

 • Silkeblogs
  16 oktober 2018 at 12:30

  Eigenlijk moet je echt met veel dingen rekening houden! Bij mij is het nog niet zo ver, maar wel interessant om er nu al over te lezen!

  Reply
 • Jessica - Foodie Feest
  16 oktober 2018 at 13:23

  Ik heb nog geen kinderen maar het lijkt me wel leuk om te gaan zwemmen als het zo ver is 🙂

  Reply
 • Debby | Barcelonamom.com
  16 oktober 2018 at 13:24

  Wij zijn niet gaan babyzwemmen, maar vanaf 2 jaar is onze oudste met zwemles begonnen en hij vindt het water nu echt geweldig. De jongste gaat nog niet naar les, maar is ook helemaal weg van het water.

  Reply
 • amylia
  16 oktober 2018 at 14:37

  Het kindje van mijn beste vriendin is er alvast helemaal gek op! Zo schattig ook hé!

  Reply
  • Manuela
   16 oktober 2018 at 19:04

   Super schattig! Je ziet die kleintjes zo genieten.

   Reply
 • alexa
  16 oktober 2018 at 14:44

  Pff wat moet je veel nemen, maar chil om te lezen dat het ontspannend werkt!

  Reply
 • Laura
  19 oktober 2018 at 09:35

  Ik vond zwemmen met een baby eigenlijk eerlijk gezegd altijd best wel gedoe… Ik had altijd het idee dat ik langer aan het omkleden was dan dat ik in het water lag. Maar ik moet zeggen dat ik van tevoren ook nooit dit soort tips heb gelezen. Dus als er nog ooit een baby komt 🙂

  Reply

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: