Alles wat je moet weten over drijfmiddelen voor kinderen

We hebben alweer een aantal mooie dagen achter de rug en de voorspellingen voor de komende periode zien er goed uit. Tijd om je kind in een zwembroek of badpak te hijsen en op zoek te gaan naar verkoelend water. Maar een duik moet natuurlijk wel veilig zijn. Bij kinderen die nog geen diploma hebben, is het verstandig een vorm van drijfmiddel te gebruiken. In bijna iedere winkel komen ze dan ook ineens tevoorschijn vanaf de lente. Zwemstoelen, zwembandjes, opblaasbare eenhoorns, je raakt door de bomen het boos bijna kwijt. Welke soorten drijfmiddelen zijn er, waar let je nou op bij het aanschaffen van drijfmiddelen en wat is geschikt voor welke leeftijd? In dit artikel krijg je alle antwoorden.

Zwemtrainers

Zwemtrainers zijn zwembanden met in het midden een zitje. Het kind kan dan zitten en dobbert rustig rond. Echt “zwemmen” kan het kind hier nog niet in, al zijn er ook zwemtrainers waarin het kind meer naar voren hangt waardoor hij/zij in een soort zwemhouding ligt.

Soorten zwemtrainers 

Zwemtrainers zijn er in verschillende vormen, kleuren en maten. Sommige zijn echt stoeltjes, andere meer tuigjes waarin het kind iets meer in een zwemhouding ligt. Er zijn zelfs zwemtrainers in de vorm van vliegtuigen en auto’s verkrijgbaar. Om te weten welke geschikt is voor jouw kind, moet je kijken naar de leeftijd en het gewicht dat op het artikel aangegeven staat. Een kleine tip: wij hebben de zwemtrainer van onze zoon, een vliegtuig, gekocht via AliExpres. Mijn zoon vond het fantastisch!

Geschikte leeftijd

Zwemtrainers zijn geschikt vanaf drie maanden. Let hierbij dus wel op of je de juiste aanschaft qua gewicht en leeftijd. Alhoewel je meestal kleine kinderen in zwemtrainers ziet, zijn er ook zwemtrainers die geschikt zijn voor kinderen tot zes jaar.

Eventuele gevaren bij gebruik

Net als bij alle drijfmiddelen, geldt ook hier: laat kinderen nooit alleen. Zwemtrainers kunnen omslaan waardoor het kind met zijn/haar hoofd in het water terecht komt. Ook kan een zwemtrainer leeg lopen of lek raken waardoor het zijn drijfkracht kwijt raakt.

Prijzen

De prijs van een zwemtrainer ligt meestal tussen de € 10,- en € 20,-.

Hierboven twee zwemtrainers. In de rode ligt het kind meer op zijn buik, in de gele zit het kind rechtop. Beide zijn geschikt vanaf drie maanden. Je kunt de rode hier bestellen, en de gele hier.

Zwembandjes/-vleugels

De meeste mensen zien ze al voor zich bij het lezen van het woord. Zwembandjes zijn de bekende opblaasbare of rubberen ringen die je om de armen van de kind schuift. Door deze bandjes blijft je kind drijven maar kan hij/zij zich toch vrij bewegen. Zwembandjes worden ook wel zwemvleugels genoemd. Vaak zijn ze verkrijgbaar in vrolijke, felle kleuren en designs. De kinderen die ze gebruiken (en vaak geen zwemdiploma hebben) zijn zo goed zichtbaar in het water, voor ouders en badmeesters.

Soorten zwembandjes

Er zijn veel verschillende soorten zwembandjes verkrijgbaar. De bekende zijn de plastic opblaasbare bandjes maar er zijn ook schuimrubberen verkrijgbaar of een combinatie van schuim en plastic. Ook zijn er verschillende vormen te vinden. Het is belangrijk te kijken naar jouw eigen kind. Sommige kinderen hebben te dunne bovenarmen voor de opblaasbare, bij sommige kinderen die wat kleiner zijn prikken de bekende “vierkante” bandjes in het gezicht etc. Het kost soms wat meer om iets geschiktst te vinden maar als jouw kind daardoor lekker kan zwemmen, lijkt het me dat wel waard.

Geschikte leeftijd

Vanaf twee jaar worden zwembandjes aangeraden. Kinderen kunnen met zwembandjes vrijer bewegen en worden daardoor vertrouwder met het water. Let op de leeftijd die op de verpakking van de bandjes staat. Sommige zijn geschikt vanaf twee jaar, andere vanaf drie jaar. Soms wordt er ook een gewicht aangegeven.

Zelf gebruiken wij de zwembandjes van Intex (voor € 0,99 te koop bij de Action) voor onze jongste zoon, die vallen iets kleiner. Onze oudste zoon heeft zwembandjes van Beko.

Eventuele gevaren bij gebruik

Net als bij alle drijfmiddelen, geldt ook hier: laat kinderen nooit alleen. Opblaasbare bandjes kunnen lek raken doordat één van de naden open springt. Er zijn bandjes met meerdere luchtkamers. Als er dan één lek raakt, blijft het kind wel drijven. Zorg dat een kind dat nog niet (goed) kan zwemmen maar wel al redelijk zelfstandig speelt en loopt, altijd bandjes draagt als je bij water bent, ook als je niet zwemt. Het kind kan bij enthousiasme tijdens het spelen ook te water raken.

Prijzen

De prijzen variëren van een paar euro tot richting de € 30,-.

Deze schattige zwembanden met opdruk van Winnie the Pooh zijn van Intex en geschikt vanaf 1 jaar. Om ze te bestellen, klik hier.

Zwemvesten

Zwemvesten doe je een kind aan als een soort jas. De drijfkracht komt hierdoor te liggen bij de romp. Het is wel goed het verschil tussen zwemvesten en reddingsvesten te kennen. Een zwemvest zorgt ervoor dat je blijft drijven maar je moet wel zelf je houding goed houden, je hoofd omhoog. Zwemvesten worden vaak gedragen door kinderen die zwemmen of door volwassenen die aan watersport doen. Een reddingsvest zorgt er niet alleen voor dat je blijft drijven, maar ook dat een bewusteloos iemand op zijn rug met mond omhoog blijft. Reddingsvesten zie je vaak op boten en in vliegtuigen.

Soorten zwemvesten

Als je aan zwemvesten denkt, dan denk je waarschijnlijk aan een soort bodywarmer die aan de voorkant sluit. Er zijn ook zwemvesten waar meteen zwembandjes aan vast zitten. Hier zit de sluiting op de rug en zijn daardoor niet zelfstandig door het kind uit te trekken. Ook zijn er zwemvesten met sluiting aan de zijkant. Net als alle drijfmiddelen, hebben ook zwemvesten vrolijke kleuren en patronen om er zo voor te zorgen dat kinderen opvallen.

Geschikte leeftijd

Zwemvesten kunnen gebruikt worden vanaf één jaar. Let hierbij op de leeftijd en het gewicht dat in de beschrijving van het product wordt vermeld. Overschrijd het maximale gewicht dat aangegeven wordt niet. Een vest heeft een maximaal vermogen.

Eventuele gevaren bij gebruik

Net als bij alle drijfmiddelen, geldt ook hier: laat kinderen nooit alleen. Let er bij de aanschaf van een zwemvest op dat deze niet te los zit. Na veel gebruik zal een zwemvest namelijk iets ruimer gaan zitten. Als een vest te ruim zit, gaat deze omhoog drijven in het water waardoor deze zijn drijfkracht om het lichaam verliest. Koop daarom ook geen zwemvest op de groei.

Prijzen

De prijs van een zwemvest varieert. Ze zijn onder de € 10,- verkrijgbaar maar dat kan ook flink oplopen. Het is verstandig na te gaan hoe vaak jullie zullen gaan zwemmen. Gaat het echt alleen om de zomervakantie, dan is een zwemvest van € 10,- vast voldoende. Doet jouw kind aan watersport, dan wil je er misschien iets meer voor uitgeven zodat het vest ook langer goed blijft zitten.

Deze gele zwemvest van Fisher-Price is €13,99 en geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar, 18 kg. Wil je hem bestellen? Klik dan hier.

Zwemgordels

Bij het zien van zwemgordels, denk ik meteen aan zwemles van vroeger. Zwemgordels doe je als een soort riem om je buik. Op de rug zitten dan een aantal grote blokken, gemaakt van schuim. De sluiting zit op de buik. De blokken zorgen ervoor dat het kind blijft drijven. Vaak worden deze gordels gebruikt om het kind al een beetje zwemslagen te leren. Het kind kan namelijk makkelijk op de buik liggen zonder te zinken.

Soorten zwemgordels

De meeste gordels hebben drie tot vijf blokken. Er zijn echter ook gordels zonder losse blokken maar met één groot stuk rubber. Er zijn gordels die één kleur hebben maar tegenwoordig zijn er ook gordels met vrolijke kleuren en tekeningen.

Geschikte leeftijd

Zoals hierboven gemeld, zijn de gordels vooral geschikt om het kind al zwemslagen te leren. Het kind moet zelf zijn/haar hoofd omhoog houden. Een gordel is daarom op z’n vroegst geschikt vanaf twee jaar. Let bij de aanschaf op de leeftijd en het gewicht dat staat aangegeven.

Eventuele gevaren bij gebruik

Net als bij alle drijfmiddelen, geldt ook hier: laat kinderen nooit alleen. Voor het gebruik van zwemgordels moet het kind wel al gewend zijn aan water en wat water met het lichaam doet. Daarnaast moet het kind sterk genoeg zijn om zichzelf hoog in het water te houden. Een gevaar kan dan zijn dat het kind te moe wordt en daardoor het hoofd teveel laat hangen.

Prijzen

De prijzen variëren van € 15,- tot € 30,-.

Deze vrolijke gordels zijn € 19,95 en geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar, 15 kg. Voor de groene gordel, klik hier. Voor de roze gordel, klik hier.

Conclusie

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel iets wijzer bent geworden en nu weet welk drijfmiddel er bij jouw kind past. Belangrijk is om te beseffen dat zwemmen altijd gevaren met zich meebrengt, ook als je gebruik maakt van een drijfmiddel. Laat je kind daarom nooit alleen bij water zolang hij/zij geen zwemdiploma heeft. Spring lekker samen in het zwembad of de zee en geniet van de heerlijke zomerse dagen! Veel zwemplezier!

In dit artikel zijn affiliate links opgenomen. 

Foto’s © Bigstock.com